Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна_ФА_заоч.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать

Контрольна робота з курсу Фінансовий аналіз для студентів заочної форми навчання

Контрольна робота являє собою комплекс задач, вирішення яких дає змогу поглиблено вивчати основні методологічні питання фінансового аналізу, набувати практичних навичок обробки фінансової інформації, обчислювати узагальнюючі показники для проведення аналізу і про­гнозування, оформляти розрахунки в таблицях, а також інтерпретувати одержані результати.

Складено 10 варіантів контрольних робіт. Вибір варіанта залежить від останньої цифри залікової книжки студента.

Кожен варіант складається з трьох задач, які охоплюють найбільш важливі теми курсу.

При виконанні контрольної роботи слід дотримуватися таких вимог:

1. Контрольна робота повинна бути виконана українською мовою, охайним почерком в зошиті в клітинку.

2. Контрольну роботу необхідна виконати та подати у встановлений термін на кафедру.

3. Розв'язані задачі повинні бути викладені послідовно, як і вказані номери.

4. Перед розв'язанням задачі необхідно подати її умову.

5.Розв'язування задач обов'язково треба супроводжувати необхідними поясненнями, формулами, розрахунками та висновками,

6. Розрахунки показників необхідно подавати з точністю до їх логічного змісту, якщо необхідно – з точністю до 0,0001, а відсотки з точністю 0,01п.п.

7. Повністю чи частково списані роботи не зараховуються,

  1. Не зараховуються вирішені задачі не свого варіанта.

  2. Робота має бути акуратно оформлена, написана чітко, розбірливо, з полями для зауважень рецензента.

10. В кінці роботи слід вказати список використаної літератури, поставити дату, підпис.

11. Титульна сторінка повинна мати такі дані; назву контрольної роботи, номер варіанту та залікової книжки, прізвище, ім'я та по батькові студента (повністю), курс, на якому він навчається.

12. Зараховану роботу разом із рецензією необхідно подати під час здачі іспиту (заліку). Якщо у рецензента були зауваження, їх слід врахувати і подати виправлену роботу. Без виконання цих вимог студенти до іспиту (заліку) не допускаються.

Завдання для контрольної роботи Задача 1

Варіант 1

Через 320 днів з моменту підписання контракту боржник зобов'язується сплатити 530 тис. грн. Кредит надається під 20% річних. Визначити початкову суму позички і суму дисконту, а також ефективну ставку доходності. Зробіть висновки.

Варіант 2

Визначить нарощену суму та суму відсотків за чотири роки за умови, що на суму 15000 грн нараховують відсотки. Перші півтора року 16% щоквартально, протягом року 18% щомісячно і останні півтора роки 15% щорічно. Розрахунки зробити для простої та складної схем нарахування відсотків. Визначити середню ставку нарахування відсотків, а також ефективну та еквівалентну ставки для простої і складної схем. Зробіть висновки.

Варіант 3

Вексель номіналом 150000 грн і терміном 3 роки розміщений на ринку за ціною 135000 грн. Оцінити доходність операції у вигляді річної облікової ставки та ставки відсотку. Зробити висновки.

Варіант 4

Оцініть абсолютну та відносну доходність купівлі зобов’язання терміном 220 днів за 120 днів до терміну погашення, якщо його номінал 12000 грн, зобов’язання приносить 4% річного доходу зі сплатою відсотків щомісячно. Облікова ставка банку складає 11%. Зробіть висновки.

Варіант 5

Оцініть абсолютну та відносну доходність купівлі зобов’язання терміном 4 роки за два роки до терміну погашення, якщо його номінал 15000 грн, зобов’язання приносить 3,8% річного доходу із нарахуванням відсотків два рази на рік (відсотки сплачуються). Облікова ставка банку складає 12%. Зробіть висновки.

Варіант 6

На розрахунковому рахунку в банку 250 млн. грн. Банк сплачує 25% річних. Передбачається увійти всім капіталом у спільне підприємство, при цьому прогнозується, що через чотири роки капітал збільшиться в 2,7 рази. Чи вигідна ця пропозиція? Висновки обґрунтуйте розрахунками.

Варіант 7

Розрахуйте абсолютну та відносну реальну доходність позичкової операції з урахуванням інфляції (річний темп інфляції 14%) за умов, що первісна сума позички дорівнює 120 тис. грн, із щорічною сплатою 15%. Термін позички – 3 роки. Чи доцільно надавати гроші в кредит? Висновки обґрунтуйте розрахунками.

Варіант 8

Ставка податку на відсотки 20%. Доходність фінансової операції 25% річних, термін нарахування чотири роки (відсотки не сплачуються). Первісна сума позички 155 тис. грн. Розрахуйте абсолютну та відносну доходність даної операції з урахуванням сплати податку на відсотки, а також визначить щорічні суми податку. Яка ставка повністю компенсує сплату податків при простій і складній схемах нарахування відсотків?

Варіант 9

Протягом трьох років на депозит здійснюються внески в сумі 15000 грн на рік, на внески нараховують відсотки на рівні 12% річних. Визначить нарощену суму і суму відсотків за таких умов: 1) внески і відсотки щорічно; 2) внески щорічно, відсотки щомісяця; 3) внески на початку кожного кварталу, відсотки щорічно; 4) внески на початку кожного кварталу, відсотки щомісяця. Зробіть висновки.

Варіант 10

Необхідно погасити борг в сумі 150 тис. грн. через три роки. Щорічно на це виділяється 60 тис. грн. Яка повинна бути ставка відсотку для того щоб борг був погашений? Оцініть загальну суму витрат і суму процентних платежів. Зробіть висновки.