Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
34.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

38.Поняття держави. Теорії виникнення її.

Держава — суверенна політико-територіальна організація суспільства, що володіє владою, яка здійснюється державним апаратом на основі юридичних норм, Теологічна теорія - автор Фома Аквінський. Проголошення походження держави від Бога обґрунтовує її вічність і непорушність, виправдовує найреакційніші держави, вказує на те, що будь-яке посягання на державу приречене на поразку, оскільки владу вкладено в руки правителя Богом і вона покликана захищати благо всіх. Патріархальна теорія - її сутність полягає у твердженні, що держава походить від сім'ї та є наслідком історичного розвитку і розростання останньої, а тому абсолютна влада монарха - це продовження батьківської влади.Основними представниками є Арістотель, Р. Фільмер, М. Ми-хайловський, М. Покровський. Теорія насильства - держава виникла як результат завоювання одних племен іншими, поневолення одного народу іншим. Представники теорії: Л. Гумплович, К. Каутський. Е. Дюринг.Теорія суспільного договору - пояснює виникнення держави внаслідок об'єднання людей на основі добровільної згоди (договору) про те, що одні будуть управляти, а інші виконувати їх управлінські рішення. Представники теорії: Г. Гроцій, Б. Спіноза, Т. Гоббс, Ж.-Ж. Руссо (праця "Про суспільний договір"), О. Радищев, Кант.Психологічна теорія - держава виникла завдяки особливим властивостям психіки людей. Людській психіці, начебто, Представником цієї теорії був Л.Петражицький.

39.Основні ознаки та ф-її держави

ДЕРЖАВА форма організації суспільства, носій публічної влади, сукупність взаємопов’язаних установ і організацій, які здійснюють управління суспільством від імені народу.Ознаки:наявність особливої системи органів та установ що здійснюють ф-її державної влади, політична організація громадянського суспільства, наявність права як певної систми норм встановлених державою, наявність громадянства і певної території. ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВИ.Внутрішні функції:правотворча – творення і прийняття законів та інших юридичних норм (законодавство). правоохоронна – контроль і нагляд за виконанням правових норм і застосування за необхідності примусових заходів; захист прав і свобод громадян, створення умов для їх безпеки, громадського порядку тощо;соціальна – регулювання відносин між соціальними та етнічними спільнотами, запобігання соціальним конфліктам і протистоянням та їх усунення; узгодження інтересів і потреб індивідів та соціальних груп; ефективна демографічна політика;Зовнішні функції: оборонна – захист країни від зовнішнього нападу, посягань на територіальну цілісність держави;дипломатична – відстоювання і реалізація національних інтересів держави та її громадян у міжнародному житті; здійснення самостійної зовнішньої політики; співробітницька – розвиток економічних, політичних, культурних відносин між державами; поглиблення інтеграційних процесів на загальнолюдській, регіональній та політичній основі.

40.Форми держ управління

ФОРМА ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯ спосіб організації державної влади, зумовлений принципами формування і взаємовідносин вищих органів держави.Залежно від правового статусу глави держави й порядку формування цього вищого органу державної влади розрізняються дві основних форми державного правління – монархія і республіка Монархіяформа правління, за якої верховна державна влада юридична належить одній особі – монарху (королю, імператору тощо) і передається в порядку престолонаслідування Монарх формально виступає джерелом державної влади, усіх державно-владних повноважень. Одна з основних причин збереження монархії та, що в багатьох країнах інститут монархії, особа монарха є символом єдності і верховним арбітром нації, запорукою непорушності політичної системи, оскільки влада монарха не залежить від гри політичних сил..У сучасному світі зберігаються два історичних типи монархії – абсолютна і конституційна із різновидами – дуалістична та парламентарна. Республікаформа державного правління, за якої всі вищі органи державної влади або обираються, або формуються загальнонаціональною представницькою установою (парламентом).Існують три основних різновиди республіканської форми правління:президентська республіка;парламентська республіка; республіка змішаного типу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]