Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема СПЗ та ПТКС.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
273.92 Кб
Скачать

3.4 Законодавче регулювання операцій з спеціальними платіжними засобами в Україні

Емісія платіжних засобів та еквайрінг регулюється Законом України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 № 2346-ІІІ та «Положенням про порядок емісії спеціальних платіжних засобів і здійснення операцій з їх застосуванням», затвердженим Постановою Правління НБУ від 30.04.2010 № 223.

Платіжні послуги можуть надаватися користувачам платіжних послуг їх постачальниками (емітентами або еквайрами) на території України та за її межами із застосуванням спеціальних платіжних засобів, емітованих членами внутрішньодержавних і міжнародних платіжних систем (резидентами та нерезидентами).

У межах України емісія спеціальних платіжних засобів здійснюється виключно банками, які уклали договір з платіжною організацією платіжної системи та отримали її дозвіл на виконання цих операцій, крім одноемітентних внутрішньобанківських платіжних систем, а еквайринг - виключно юридичними особами-резидентами, що уклали договір з платіжною організацією платіжної системи.

На території України банки мають право здійснювати діяльність з емісії спеціальних платіжних засобів та еквайрингу чи на діяльність виключно з емісії або еквайрінгу. Такі банки мають право на свій розсуд укладати договори з платіжними організаціями платіжних систем та/або отримувати ліцензії платіжних систем на діяльність з емісії спеціальних платіжних засобів та еквайрингу чи на діяльність виключно з емісії або еквайрингу.

Для здійснення емісії та еквайрингу спеціальних платіжних засобів, призначених для застосування в Україні та за її межами, банки мають право створювати внутрішньодержавні  та міжнародні платіжні системи або укладати договори з платіжними організаціями платіжних систем про членство або про участь у цих системах.

Емісія спеціальних платіжних засобів та/або еквайринг має здійснюватися банками на підставі правил платіжних систем і внутрішньобанківських правил, які затверджуються банку органом управління банку, уповноваженим його статутом.

Платіжні організації небанківських платіжних систем-нерезиденти можуть укладати з банками-резидентами та небанківськими фінансовими установами-резидентами угоди про розповсюдження серед клієнтів таких фінансових установ платіжних карток цих систем, видачу готівкових коштів за ними, а також з торгівцями про приймання ними платіжних карток цих систем для проведення розрахунків за надані ними товари чи послуги.

Спеціальний платіжний засіб є власністю емітента і може передаватись клієнту у власність або надаватися в користування відповідно до умов договору, на підставі якого надається та використовується спеціальний платіжний засіб.

Емітент має право надавати особисті спеціальні платіжні засоби фізичним особам, які не здійснюють підприємницької діяльності, а суб'єктам господарювання - корпоративні спеціальні платіжні засоби. Емісія спеціальних платіжних інструментів може здійснюватися банком-емітентом у вигляді платіжної картки та мобільного платіжного інструменту.

Платіжна організація платіжної системи зобов'язана з урахуванням вимог, установлених відповідними державними стандартами України та міжнародними стандартами, прийнятими Міжнародною організацією із стандартизації (ISO), визначати вид платіжної картки, що емітується членом платіжної системи, тип носія її ідентифікаційних даних (магнітна смуга, мікросхема тощо), реквізити, що наносяться на неї в графічному вигляді.

Мобільний платіжний інструмент може бути реалізований в апаратно-програмному середовищі мобільного телефону або іншому бездротовому пристрої користувача, які обслуговує оператор телекомунікацій.

Банк-член платіжної системи має право здійснювати емісію спеціальних платіжних засобів, що має платіжний додаток (платіжні додатки). Банк-резидент-член платіжної системи має право емітувати спеціальні платіжні засоби, що поряд із платіжним додатком мають й нефінансові додатки.

Договір між емітентом і клієнтом, на підставі якого надається та використовується спеціальний платіжний засіб, укладається в письмовій формі у двох примірниках державною мовою (іншою мовою - за домовленістю емітента та клієнта відповідно до законодавства України). Один примірник договору зберігається в емітента, а другий примірник договору емітент зобов'язаний надати клієнту під підпис під час видачі спеціального платіжного засобу. Поряд із примірником договору емітент зобов'язаний надати клієнту правила використання спеціального платіжного засобу і тарифи банку.

Емітент перед укладенням договору зобов'язаний ознайомити клієнта з умовами одержання спеціального платіжного засобу, переліком необхідних документів, тарифами на обслуговування та правилами користування спеціальним платіжним засобом. Ця інформація має бути викладена в доступній формі й розміщуватися в доступному для клієнтів місці в банку та на офіційному сайті емітента в мережі Інтернет, а також надаватися клієнтам на їх вимогу в письмовій або електронній формі.

Емітент зобов'язаний забезпечити наявність у договорі таких умов:

- тип спеціального платіжного засобу (платіжна картка з магнітною смугою, платіжна смарт-картка);

- види платіжних операцій, які клієнт має право здійснювати з використанням спеціального платіжного засобу, правила та максимальний строк їх виконання;

- порядок обслуговування рахунку із застосуванням спеціального платіжного засобу (за дебетовою, дебетово-кредитною або кредитною схемою, розміри гарантійного забезпечення та/або незнижувального залишку коштів на рахунку, порядок кредитування клієнта, порядок установлення курсу продажу, обміну або конвертації іноземної валюти тощо);

- тарифи банку на обслуговування операцій з використанням спеціального платіжного засобу на момент укладення договору та порядок повідомлення клієнта про їх зміну.;

- ліміти та/або обмеження за операціями з використанням спеціального платіжного засобу або платіжних додатків, реалізованих у спеціальному платіжному засобі (за наявності);

- право клієнта на одержання виписок про рух коштів за його рахунком та порядок їх отримання;

- порядок забезпечення емітентом та клієнтом безпеки під час користування спеціальним платіжним засобом;

- порядок розгляду спорів;

- відповідальність емітента та клієнта тощо.

Банк-член платіжної системи, який розпочав та/або завершив емісію, розповсюдження спеціальних платіжних засобів та/або еквайринг, зобов'язаний протягом 15 календарних днів після початку цієї діяльності надіслати повідомлення про роботу банку зі спеціальними платіжними засобами за встановленою формою.

Держатель спеціального платіжного засобу зобов'язаний використовувати його відповідно до вимог законодавства України і умов договору, укладеного з емітентом, та не допускати його використання особами, які не мають на це права або повноважень.

Втрата спеціального платіжного засобу - неможливість здійснення держателем контролю (володіння) над спеціальним платіжним засобом, незаконне заволодіння та/або використання спеціального платіжного засобу чи його реквізитів. У разі втрати спеціального платіжного засобу його держатель повинен негайно повідомити про це емітента. У противному разі емітент не несе відповідальності за переказ коштів, ініційований до отримання такого повідомлення за допомогою цього спеціального платіжного засобу, якщо інше не передбачено договором.

Еквайринг у межах України здійснюється виключно юридичними особами-резидентами, що уклали договір з платіжною організацією платіжної системи.

Розрахунки за операціями зі спеціальними платіжними засобами, виконаними на території України як резидентами, так і нерезидентами, між еквайрами й торговцями, а також між платіжними організаціями небанківських платіжних систем-нерезидентами й торговцями здійснюються виключно в гривнях у порядку, установленому договором.

Еквайр зобов'язаний:

- забезпечити технологічне, інформаційне обслуговування торговців і проведення розрахунків з ними за операціями, які здійснені між торговцями та користувачами із застосуванням спеціальних платіжних засобів, на підставі договору з торгівцем;

- забезпечити операційну сумісність електронних еквайрингових мереж для можливості безперешкодного приєднання торговців до таких мереж і здійснення користувачами розрахунків за товари (послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів як мінімум трьох внутрішньодержавних та/або міжнародних платіжних систем. Операційна сумісність вимагає технічної сумісності між платіжними системами і має бути забезпечена еквайром(ами) після укладання договорів між платіжними системами та/або власниками електронних еквайрингових мереж;

- забезпечувати торговцю можливість установлення одного платіжного пристрою, який приймає спеціальні платіжні засоби як мінімум трьох внутрішньодержавних та/або міжнародних платіжних систем, з правом вільного вибору його типу та умов використання (купівлі/оренди). Платіжний пристрой має бути сертифікований та відповідати вимогам еквайра, процесингової установи та платіжної організації платіжної;

- розглядати скарги щодо платіжних операцій, які опротестовуються користувачем, емітентом або платіжною організацією платіжної системи, у спосіб і строки, передбачені законодавством України та правилами платіжної системи.

Із метою дотримання правил безпеки щодо втрачених користувачами спеціальних платіжних засобів чи скомпрометованих їх реквізитів або персональних ідентифікаційних даних користувачів еквайр має право встановлювати технічні та технологічні обмеження на приймання торговцями спеціальних платіжних засобів певних емітентів та платіжних систем, якщо такі обмеження встановлені емітентом або платіжною організацією платіжної системи. Стоп-список - перелік спеціальних платіжних засобів, складений за певними їх реквізитами, за якими заборонено або обмежено проведення операцій. Залежно від правил платіжної системи стоп-список може бути електронним та/або паперовим.

Торгівці, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг та які відповідно до закону повинні використовувати реєстратори розрахункових операцій, зобов'язані забезпечити можливість здійснення держателями спеціальних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів як мінімум трьох міжнародних та/або внутрішньодержавних платіжних систем.

Також торгівці зобов'язані:

- забезпечити розміщення зображення торговельної марки платіжної системи в місцях, де здійснюються операції з використанням спеціальних платіжних засобів;

- здійснювати операції з використанням спеціального платіжного засобу лише в присутності користувача, якщо інше не узгоджено з користувачем або не передбачено правилами платіжної системи для окремих видів операцій;

- дотримуватися процедур безпеки, установлених договором з еквайром;

- не надавати даних про держателя неуповноваженим особам і не дозволяти їм використовувати за призначенням спеціальний платіжний засіб;

- не копіювати спеціального платіжного засобу чи його реквізитів та не вносити повного номера платіжної картки до облікових книг та/або до електронних баз даних комп'ютерних програм торговця тощо.

Торговець має право:

1) за погодженням з еквайром(ами) самостійно придбавати платіжні пристрої, що відповідають встановленим технічним (функціональним) вимогам і вимогам безпеки;

2) відмовитися від здійснення платіжної операції з використанням спеціального платіжного засобу в порядку, установленому договором з еквайром, у разі:

- закінчення терміну дії спеціального платіжного засобу, відсутності необхідних ознак його платіжності тощо;

- невідповідності між підписом на спеціальному платіжному засобі та підписом на паперовому документі (сліпі та ін.), який оформляється за результатами операції, або неправильного введення ПІНу;

- відмови держателя надати документ, що ідентифікує його особу, у випадках, передбачених законодавством України, або якщо було виявлено, що особа не має права використовувати спеціальний платіжний засіб;

- неможливості виконання авторизації у зв'язку з технічними причинами.

Еквайр не має права зобов'язувати торговця, а торговець не має права вимагати від держателя введення ПІНу як засобу його ідентифікації, якщо це не передбачено правилами платіжної системи та/або умовами використання спеціального платіжного засобу, установленими емітентом.

Торговець не має права вимагати від держателя підписання квитанції платіжного термінала або інших первинних документів, які підтверджують здійснення платіжної операції, якщо держатель увів ПІН у процесі здійснення операції та інше не встановлено правилами платіжної системи.

Договір між еквайром і торговцем має забезпечувати наявність таких умов:

- надання торговцю права приймати до оплати спеціальні платіжні засоби певної платіжної системи з дотриманням її правил та виконувати інші визначені договором операції. Договір не повинен містити обмежень щодо приймання спеціальних платіжних засобів інших емітентів та інших платіжних систем;

- надання еквайру права встановлювати технічні та технологічні обмеження на приймання торговцями спеціальних платіжних засобів певних емітентів та платіжних систем, якщо такі обмеження встановлені емітентом або платіжною організацією платіжної системи з метою дотримання правил безпеки щодо втрачених користувачами спеціальних платіжних засобів чи скомпрометованих їх реквізитів або персональних ідентифікаційних даних користувачів;

- назва платіжних систем, спеціальні платіжні засоби яких приймаються торговцем до оплати, та типи спеціальних платіжних засобів із визначенням їх ознак платіжності;

- порядок розміщення зображення торговельної марки платіжної системи в місцях, де здійснюються операції з використанням спеціальних платіжних засобів;

- порядок оформлення документів за операціями з використанням спеціальних платіжних засобів;

- порядок і терміни розрахунків еквайра з торговцем;

- розмір комісійної винагороди, ку торговець сплачує еквайру за розрахункове обслуговування;

- процедури безпеки, яких має дотримуватися торговець під час приймання платежів з використанням спеціальних платіжних засобів, та передавання даних еквайру про проведені операції;

- інші умови відповідно до законодавства України або на розсуд еквайра та торговця.

Особливості здійснення операцій із використанням спеціальних платіжних засобів регулюються «Положенням про порядок емісії спеціальних платіжних засобів і здійснення операцій з їх застосуванням», затвердженим Постановою Правління НБУ від 30.04.2010 № 223, «Інструкцією про порядок відкриття, використання та закриття рахунків в національній та іноземних валютах», затвердженою Постановою Правління НБУ від 12.11.2003 №492, «Положенням про ведення касових операцій в Україні», затвердженим Постановою Правління НБУ від15.11.2004 № 637, «Інструкцією про ведення касових операцій банками в Україні», затвердженим Постановою Правління НБУ від 01.06.2011 № 174.

Користувачі мають право використовувати спеціальні платіжні засоби для здійснення платіжних операцій відповідно до режимів рахунків та умов договору з емітентом.

Залежно від умов, за якими здійснюються платіжні операції з використанням спеціальних платіжних засобів, можуть застосовуватися такі платіжні схеми:

1) дебетова схема передбачає здійснення користувачем платіжних операцій в межах залишку коштів, які обліковуються на його рахунку;

2) кредитна схема передбачає здійснення користувачем платіжних операцій з використанням спеціального платіжного засобу за рахунок коштів, наданих йому банком у кредит або в межах кредитної лінії. Користувач частково або в повному обсязі використовує кредит протягом строку дії кредитного договору і зобов'язаний повернути кредит та проценти за користування ним на умовах, установлених кредитним договором.

За кредитною схемою кредитування користувачів проводиться шляхом зарахування коштів на їх банківські рахунки. Емітент, якщо це передбачено кредитним договором, має право здійснювати кредитування споживачів у гривнях для здійснення платіжних операцій з використанням спеціальних платіжних засобів без зарахування коштів на їх банківські рахунки, відображаючи такі операції за рахунками банку для обліку кредитів.

Кредитна лінія під операції зі спеціальними платіжними засобами відкривається банком на визначений у договорі термін і в межах установленого договором ліміту заборгованості або граничної суми кредитування;

3) дебетово-кредитна схема передбачає здійснення користувачем платіжних операції з використанням спеціального платіжного засобу в межах залишку коштів на його рахунку, а в разі їх недостатності або відсутності - за рахунок наданого банком кредиту;

Для здійснення платіжних операцій банки відкривають клієнтам поточні рахунки, операції за якими можуть здійснюватися з використанням спеціальних платіжних засобів. У договорі між банком і клієнтом, укладеного у письмовій формі, обов'язково мають бути зазначені умови відкриття такого поточного рахунку та особливості його використання.

Відкриття та використання поточних рахунків, операції за якими можуть здійснюватися з використанням спеціальних платіжних засобів, має такі особливості:

1) операції із застосуванням різних видів спеціальних платіжних засобів однієї або кількох платіжних систем, виданих користувачу, можуть відображатися за одним рахунком. Операції із застосуванням одного спеціального платіжного засобу, виданого користувачу, можуть відображатися за кількома його рахунками згідно з режимами їх дії;

2) для відкриття поточного рахунку, операції за яким можуть здійснюватися з використанням спеціальних платіжних засобів, клієнт подає до банку документи, які передбачені Постановою Правління НБУ № 492 для відкриття поточного рахунку, крім картки із зразками підписів. Як зразок підпису використовується підпис клієнта, зазначений у договорі, а операції здійснюються за умови пред'явлення клієнтом паспорта або документа, що його замінює.

Подання картки із зразками підписів є обов'язковим у разі здійснення видаткових операцій за таким рахунком з використанням документів на переказ та спеціальних платіжних засобів або коли використання зразка підпису вимагається правилами платіжної системи або внутрішніми положеннями банку;

1) клієнт, якому в банку вже відкрито поточний рахунок, має право здійснювати операції за цим рахунком з використанням спеціального платіжного засобу після укладення договору, на підставі якого надається і використовується спеціальний платіжний засіб;

2) переказ коштів за операціями, які ініційовані із застосуванням спеціальних платіжних засобів у межах України, здійснюється в гривнях;

3) банк здійснює зарахування коштів на рахунки користувачів з урахуванням установлених режимів рахунків відповідно до внутрішньобанківських правил та умов договору;

4) поточний рахунок, операції за яким можуть здійснюватися з використанням спеціальних платіжних засобів, використовується відповідно до визначених Постановою Правління НБУ № 492 режимів поточних рахунків з урахуванням таких встановлених обмежень:

- кошти з поточного рахунку юридичної особи та фізичної особи-підприємця не можуть бути використані за допомогою спеціального платіжного засобу для одержання заробітної плати, інших виплат соціального характеру, розрахунків за зовнішньоторговельними договорами (контрактами), здійснення іноземних інвестицій в Україну та інвестицій резидентів за її межі, а кошти з поточного рахунку фізичної особи - для здійснення іноземних інвестицій в Україну та інвестицій резидентів за її межі;

- кошти з поточного рахунку в іноземній валюті юридичної особи та фізичної особи-підприємця можуть бути використані за допомогою спеціального платіжного засобу виключно для: одержання готівки за межами України для оплати витрат на відрядження; здійснення безготівкових розрахунків за межами України, які пов'язані з витратами на відрядження та витратами представницького характеру, а також оплатою експлуатаційних витрат, пов'язаних з утриманням та перебуванням повітряних, морських, автотранспортних засобів за межами України, відповідно до законодавства.

Особливості здійснення платіжних операцій з готівкою із застосуванням спеціальних платіжних засобів такі:

1) НБУ, платіжна організація відповідної платіжної системи та банки-членами цієї системи мають право встановлювати обмеження з видачі готівки за спеціальними платіжними засобами;

2) видача за їх застосуванням через банкомати в межах України здійснюється в гривнях, а через банкомати уповноважених банків-емітентів - у гривнях або у валюті рахунку спеціального платіжного засобу. Видача готівки в іноземній валюті через банкомати здійснюється у сумі, що не перевищує в еквіваленті 5000 гривень за одну добу за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на дату відображення платіжної операції за рахунком;

3) на території України дозволяється видача готівки в іноземній валюті через каси уповноважених банків-емітентів за спеціальними платіжними засобами користувачів, яким емітенти відкрили рахунки в іноземній валюті, а також через каси уповноважених банків-еквайрів і небанківських фінансових установ за спеціальними платіжними засобами, що емітовані нерезидентами;

4) банки-члени платіжних систем, якщо це не суперечить правилам відповідної платіжної системи, можуть укладати договори з іншими банками-резидентами, що не є членами цих платіжних систем, про видачу останніми готівкових коштів за платіжними картками через власні каси або банківські автомати;

4) банк отримує за здійснені користувачами операції з використанням спеціальних платіжних засобів комісійну винагороду, порядок нарахування, сплати та розмір якої встановлюються згідно із внутрішньобанківськими правилами. Комісійна винагорода сплачується користувачами виключно в гривнях незалежно від того, у якій валюті відкритий рахунок користувача;

5) постачальник платіжних послуг зобов'язаний надавати користувачам повну інформацію про реальні витрати та комісійну винагороду за платіжні послуги, а також про виконані ними платіжні операції без додаткової оплати.

Зокрема, постачальник зобов'язаний ознайомити користувача з розміром комісійної винагороди за зняття готівки з рахунку з використанням спеціального платіжного засобу через банкомат безпосередньо перед ініціюванням платіжної операції і забезпечити його інформацією про повну суму проведеної ним операції та суму комісійної винагороди. Користувач після перегляду на екрані банкомата даних про суму комісійної винагороди повинен мати змогу відмовитися від уже розпочатої операції. Інформація про розмір комісійної винагороди має надаватися користувачу на електронних платіжних пристроях та/або друкуватися на паперових документах за операціями з використанням спеціальних платіжних засобів, крім тих випадків, коли користувач не є платником комісійної винагороди;

6) торгівець, який відповідно до законодавства України приймає до обслуговування спеціальні платіжні засоби з метою проведення оплати вартості товарів чи послуг і оснащене платіжним терміналом (у тому числі з'єднаним чи поєднаним з РРО), може за рахунок готівкової виручки або коштів, отриманих із банку, надавати держателю спеціального платіжного засобу платіжних систем (якщо така послуга передбачена їх правилами) послуги з видачі готівки з друкуванням квитанції платіжного термінала (або розрахункового документа) та відображенням таких операцій у відповідній книзі обліку;

7) касові операції оформляються документами за операціями із застосуванням спеціальних платіжних засобів, які згідно із законодавством України підтверджували б факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) готівкових коштів.

Особливості емісії мобільних платіжних інструментів і здійснення операцій з їх використанням такі.

Мобільні платежі здійснюються за банківськими рахунками.

Емітент має право:

- проводити банківську персоналізацію мобільних платіжних інструментів для одного (під час видачі мобільного платіжного інструменту клієнту) або групи користувачів (проводиться попередньо);

- надавати користувачам змогу здійснювати мобільні платежі згідно з функціональними можливостями мобільних платіжних інструментів із використанням різних каналів телекомунікаційних мереж оператора, визначених правилами платіжних систем і договорами, і безконтактним способом.

Користувачі мають право здійснювати операції із застосуванням мобільних платіжних інструментів відповідно до функціональних можливостей і технологічних особливостей мобільних пристроїв, правил платіжної системи (внутрішньобанківських правил) та умов договору й у будь-якому місці їх обслуговування за наявності відповідного термінального обладнання, якщо інше не встановлено договором.

Постачальник платіжних послуг зобов'язаний забезпечити формування первинних документів, які відображають здійснені користувачами операції із застосуванням мобільних платіжних інструментів, на паперовому носії та/або в електронній формі.

Емітент мобільних платіжних інструментів, еквайр та відповідні процесингові установи зобов'язані використовувати інформаційні технології, що забезпечують формування, оброблення, передавання та зберігання документів за операціями з використанням мобільних платіжних інструментів і формування відповідних документів на переказ коштів в електронній формі. Банки мають право формувати і зберігати документи за операціями із застосуванням мобільних платіжних інструментів в електронній формі в компонентах апаратно-програмного комплексу, термінальному обладнанні, процесингових установах тощо.

Пластиковая карточка - это персонифицированный платежный инструмент, предоставляющий пользующемуся карточкой лицу возможность безналичной оплаты товаров и/или услуг, а также получения наличных средств в отделениях (филиалах) банков и банковских автоматах (банкоматах). Принимающие карточку предприятия

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]