Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 9.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
34.5 Кб
Скачать

Тема 9 організація і стимулювання праці у торговельному підприємстві

9.1 Сутність управлінської праці, її особливості і види.

9.2 Розподіл функцій, повноважень і відповідальності в управлінській діяльності. Поняття норми керованості.

9.3 Організація робочого місця персоналу управління.

9.4 Основні види стимулів трудової діяльності та ознаки їх класифікації.

9.1 Сутність управлінської праці, її особливості і види

Управлінська праця має свою специфіку. Предметом управлінської праці фахівця є інформація. Засобами управлінської праці є організаційна і обчислювальна техніка.

Управлінська праця має ряд особливостей:

  1. Надзвичайно насичена.

  2. Часті втручання, тотальний контроль.

  3. Широка мережа контактів, що виходить за межі колективу.

  4. Домінування мовного (усного) спілкування з навколишніми;

Зміст праці менеджера визначається місцем, що він займає в управлінській ієрархії. В менеджменті прийнято розрізняти: власно управлінські функції і функції виконавського характеру; чим вище посада, тим більша питома вага управлінської роботи.

В діяльності менеджерів виділяють 3 види управлінської праці: евристична; адміністративна; операторна.

Евристична праця – це творча діяльність керівників і фахівців щодо формування мети, задач управління, вироблення і прийняття управлінських рішень. За функціональним призначенням евристична праця – це праця з дослідження і розробки різних питань. Результатом цієї праці є прийняття рішень, які спрямовані на розробку цілей і задач і на визначення методів їх здійснення. Для цього виду праці характерні аналітичні і конструктивні операції.

Адміністративна праця – характерна для тих робітників, що виконують функції керівництва. Адміністративна праця за своїм призначенням полягає у безпосередньому керівництві діями і поведінкою людей в процесі їх трудової діяльності. Результатом цього виду праці є цілеспрямована діяльність трудового колективу з виконання поставлених завдань. Процес адміністративної праці складається з наступних операцій: службово-комунікаційні (телефонні переговори, приймання працівників та відвідувачів з різних виробничих питань, контроль на робочих місцях); розпорядчі операції; координаційні; контрольно-оціночні.

Операторна праця – пов’язана з виконанням стереотипних операцій, необхідних для забезпечення процесу управління. Операторна праця складається з наступних видів операцій: документаційні; розрахункові і облікові операції; комунікаційно-технічні; обчислювальні і формально-логічні операції.

На ефективність управлінської праці впливають як внутрішні, так і зовнішні чинники.

До внутрішніх (тих, що залежать від самого працівника) відносяться фактори, що формують його трудовий потенціал:

- освіта;

  • досвід роботи;

  • індивідуальні здібності;

  • відношення до праці;

  • стан здоров’я;

  • сімейний стан.

До зовнішніх чинників, які впливають на продуктивність управлінської праці відносяться:

  • економічні чинники (система економічної винагороди працівників апарату управління);

  • виробничі чинники (організація робочих місць працівників апарату управління, яка включає необхідне матеріальне і інформаційне забезпечення, організація праці, яка передбачає визначення форми організації праці, регламентування прав і обов’язків, розподіл, координацію і кооперацію праці);

  • технічні чинники (технічна оснащеність управлінської праці, рівень комп’ютерізації управлінських операцій, рівень технічних знань фахівців);

  • фізіологічні чинники (санітарно-гігієнічні умови праці, раціональний режим роботи, вірне співвідношення часу праці і відпочинку, недопущення підвищеної стомленості та великих фізичних навантажень);

  • соціально-психологічні чинники (рівень конфліктності у колективі, соціально-психологічний клімат, характер міжособових відносин, психологічні особливості працівників та психологічна сумісність працівників).

Організація управлінської діяльності враховує: форму власності; співвідношення прав і обов'язків керівника; особливості організаційної діяльності вищого рівня управління; морально-психологічний клімат колективу; формальне і неформальне лідерство; інформаційне забезпечення процесу управління.

Вимоги до організації управлінської діяльності в умовах ринку:

  • формування типу мислення адекватного до ринкових умов;

  • виховання в собі і підлеглих почуття відповідальності;

  • реалізація творчого підходу до рішення задач, що стоять перед підприємством, досягнення максимальних результатів при мінімальних затратах.

Основні напрямки наукової організації праці: розподіл і кооперація праці; підвищення кваліфікації; раціоналізація праці; мотивація; покращення умов і гігієни праці; розвиток творчих основ праці; комп'ютеризація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]