Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2 ПлС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
128.51 Кб
Скачать

2.3 Виконання міжбанківського (внутрішньобанківського) переказу

Банки виконують міжбанківський (внутрішньобанківський) переказ на підставі міжбанківських розрахункових документів. Строки проведення міжбанківського (внутрішньобанківського) переказу наведено у § 2.1.

Міжбанківський переказ здійснюється шляхом:

1) проведення суми переказу через кореспондентські рахунки, що відкриваються банками в НБУ;

2) проведення суми переказу через кореспондентські рахунки, що відкриваються банками в інших банках або в розрахунковому банку. Банки здійснюють переказ з кореспондентських рахунків інших банків-своїх клієнтів у межах залишку коштів на цих рахунках, крім випадків надання обслуговуючим банком кредиту банку-клієнту.

У разі недостатності на рахунку клієнта коштів для виконання у повному обсязі платіжної вимоги стягувача на момент її надходження до банку цей банк здійснює часткове виконання платіжної вимоги шляхом переказу суми коштів, що знаходиться на рахунку клієнта, на рахунок отримувача.

Виконання міжбанківського переказу, ініційованого за допомогою спеціального платіжного засобу, має такі особливості, що стосуються валюти проведенні переказу та розрахункового банку:

- міжбанківський переказ між банками-членами платіжних систем за операціями в межах України держателів спеціальних платіжних засобів з їх застосуванням проводиться лише у валюті України незалежно від того, в якій валюті відкритий рахунок клієнта;

- міжбанківський переказ між банками-членами міжнародних платіжних систем за операціями за межами України держателів спеціальних платіжних засобів з їх застосуванням, а також за операціями в межах України держателів спеціальних платіжних засобів-нерезидентів України проводиться у валюті, визначеній у відповідних договорах із платіжними організаціями міжнародних платіжних систем;

- міжбанківський переказ між членами платіжної системи за операціями в межах України із застосуванням емітованих резидентами спеціальних платіжних засобів проводиться розрахунковим банком-резидентом. У разі виконання функцій розрахункового банку комерційним банком переказ здійснюється з кореспондентських рахунків (на кореспондентські рахунки) банків-членів платіжної системи, відкритих цьому банку. У разі виконання функцій розрахункового банку НБУ використовуються кореспондентські рахунки банків, відкриті в НБУ;

- міжбанківський переказ коштів між членами міжнародних платіжних систем за операціями в межах України із застосуванням емітованих нерезидентами спеціальних платіжних засобів та за операціями за межами України із застосуванням емітованих резидентами спеціальних платіжних засобів проводиться через кореспондентські рахунки, відкриті в розрахунковому банку міжнародної платіжної системи, у валюті, визначеній в договорі між емітентом (еквайром) та платіжною організацією відповідної міжнародної платіжної системи;

- якщо валюта, в якій проводиться міжбанківський переказ, не збігається з валютою, списаною з рахунка клієнта, емітент може виконати операції з купівлі-продажу необхідної валюти на міжбанківському валютному ринку України в порядку, встановленому НБУ, або провести внутрішньобанківський кліринг.

Внутрішньобанківський переказ здійснюється в порядку, визначеному правилами відповідної внутрішньобанківської платіжної системи.

Відповідальність за порушення строків та порядку виконання міжбанківського (внутрішньобанківського) переказу наведено у табл. 2.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]