Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринок цінних паперів.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
866.3 Кб
Скачать

Тема 2. Ринок цінних паперів та його учасники.

Поняття ринку цінних паперів (РЦП). Завдання та функції РЦП. Первинний РЦП. Первинне розміщення цінних паперів. Інвестори на фондовому ринку. Інвестиційні банки й андерайтинг. Вторинний РЦП. Біржовий і позабіржовий РЦП. Фондова біржа. Статут та правила фондової біржі. Фондова біржа як СРО. Члени фондової біржі. Котирування ЦП. Правила лістингу і де лістингу ЦП. Методи проведення біржових торгів. Операції з ЦП на фондовій біржі. Види угод з ЦП. Органи управління фондової біржі. Регулювання діяльності фондової біржі. Фактори, що впливають на курс ЦП. Організація нагляду і контролю на організаційно-оформленому ринку цінних паперів. Позабіржовий ринок цінних паперів.

Учасники ринку цінних паперів.

Емітенти ЦП: держава, органи місцевого самоврядування, юридичні особи.

Інвестори. Поняття інвестицій. Інвестиційна діяльність.

Професійні учасники ринку цінних паперів - торговці ЦП, зберігачі, реєстратори, депозитарії, організатори торгівлі цінними паперами (фондові біржі), компанії з управління активами.

Саморегулювання на фондовому ринку. Саморегулівні організації (СРО) професійних учасників РЦП, їх функції та повноваження.

Ліцензування професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності з випуску та обігу цінних паперів. Загальні вимоги до процедури ліцензування професійної діяльності на РЦП. Ліцензійні умови, яким повинен відповідати заявник при отриманні ліцензії (копії ліцензії) на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності з торгівлі цінними паперами. Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів торговцями цінними паперами. Підстави та процедура анулювання ліцензії. Державний контроль за дотриманням торговцями цінними паперами Ліцензійних умов.

Вимоги ДКЦПФР щодо сертифікації осіб, що здійснюють торгівлю цінними паперами у складі юридичної особи - професійного учасника РЦП.

Торгівці цінними паперами. Регулювання діяльності торговців цінними паперами.

Правила здійснення діяльності по цінних паперах: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андерайтингу, діяльності з управління цінними паперами. Вимоги щодо ліквідності торговців ЦП. Вимоги до організації торговцем обліку операцій з ЦП.

Особливості здійснення торговцями ЦП операцій з пайовими ЦП, борговими ЦП, іпотечними ЦП, іншими ЦП. Надання торговцями ЦП інформаційно-консультативних послуг щодо обігу ЦП. Надання торговцями ЦП інформаційно-консультативних послуг щодо обігу ЦП.

Організація первинного обліку діяльності торговців ЦП. Здійснення внутрішнього контролю за обігом ЦП та грошовими потоками у торговця ЦП. Вимоги ДКЦПФР щодо подання звітності торговцями ЦП. Складання звітності торговцями ЦП в електронному вигляді.

Державне регулювання ринку цінних паперів.

Мета та форми державного регулювання ринку цінних паперів. Законодавче регулювання РЦП. Закон України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні". Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, її завдання та повноваження. Територіальні органи ДКЦПФР. Інші державні органи, що у межах своїх повноважень здійснюють контроль за діяльністю учасників РЦП. Розкриття інформації про умови випуску та обігу ЦП. Контроль за дотриманням законодавства про ЦП. Відповідальність за правопорушення на РЦП. Порядок накладення санкцій за правопорушення на РЦП. Захист прав інвесторів на РЦП.

Антимонопольне законодавство на ринку цінних паперів.

Закон України "Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції підприємницької діяльності". Загальні вимоги антимонопольного законодавства на РЦП. Сутність та механізми визначення монопольного (домінуючого) становища на ринку. Контроль за економічною концентрацією суб'єктів господарювання. Порядок повідомлення суб'єкта щодо визнання його монополістом. Види зловживань монопольним становищем. Дискримінація суб'єктів господарювання. Запобігання зловживанню монопольним становищем, контроль за економічною концентрацією.

Порядок одержання згоди органів Антимонопольного комітету України (далі - АМК) на придбання часток (акцій, паїв) господарюючих суб'єктів.

Відповідальність за порушення антимонопольного законодавства. Процедура розгляду справ про порушення антимонопольного законодавства та прийняття рішень органами АМК.

Рекомендована література: 4;5;6;7;8;80;81;82;83;84;86;87;88;89;98;99;100;101; 102;109;110;111;113.