Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма кінцева УПРАВЛІННЯ МУНІЦИПАЛЬНИ...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
460.8 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни академія муніципального управління

Кафедра управління муніципальним розвитком

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з науково-педагогічної роботи

______________________ Т. В. Іванова

”____”___________________2012 р.

Р О Б О Ч А Н А В Ч А Л Ь Н А П Р О Г Р А М А

дисципліни

«УПРАВЛІННЯ МУНІЦИПАЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ»

6.030509 «Облік і аудит»

6.030504 «Економіка підприємства»

6.030508 «Фінанси і кредит»

6.030101 «Соціологія»

Денної та заочної форми навчання

УХВАЛЕНО

на засіданні кафедри управління

муніципальним розвитком

протокол № 3 ” 20 ” жовтня 2011 р.

Зав. кафедри __________________ Т. В. Іванова

ПОГОДЖЕНО

Зав. навчально-

методичним відділом ____________ Л. Ю. Бородінова

Київ – 2012

Укладачі:

Бовсунівська І. В. кандидат економічних наук, доцент кафедри управління муніципальним розвитком

Рецензент:

Іванова Т. В., доктор наук з державного управління, професор, завідуюча кафедрою управління муніципальним розвитком, проректор з науково - педагогічної роботи

Робоча навчальна програма з дисципліни ”Управління муніципальними ресурсами” призначена для студентів для напрямів підготовки «Економіка підприємства», «Фінанси і кредит», «Облік і аудит», «Соціологія» денної та заочної форм навчання.

зміст

Вступ............................................................................................................................6

Навчально-тематичний план дисциплін...................................................................9

Зміст дисципліни за темами.....................................................................................13

План лекцій............................................................................................................... 16

План семінарських занять.........................................................................................18

Самостійна робота студентів....................................................................................21

Індивідуально-консультативна робота...........................................................…….26

Методики активізації процесу навчання.................................................................32

Система поточного і підсумкового контролю знань..............................................32

Питання до заліку......................................................................................................34

Теми контрольних робіт для заочної форми навчання..........................................37

Рекомендована література........................................................................................42

Вступ

Реальність місцевого самоврядування визначається, в першу чергу, матеріальними, фінансовими та іншими ресурсами, якими розпоряджається територіальна громада та які в сукупності забезпечують виконання завдань та функцій місцевого самоврядування. При цьому основними ресурсними компонентами територіальної громади виступають матеріальна і фінансова основи місцевого самоврядування, людина, інформація.

У наш час однією із ключових причин, що перешкоджають виходу із кризи й подоланню стагнації виробництва в багатьох муніципальних утвореннях, є брак ресурсів для здійснення інвестицій у реальний сектор економіки. Якщо розглядати основні причини «недостачі» інвестиційних ресурсів на місцевому рівні, то в узагальненому виді можна виділити три основних напрямки: бідність території на корисні копалини; низька ліквідність накопиченого майна; брак фінансових коштів. Із трьох перерахованих причин дві останні пов’язані з недоліками існуючих систем управління майновим комплексом і фінансовими ресурсами території.

На жаль у наш час більшість місцевої влади погано усвідомлює роль комунального майна й можливості його використання в інтересах збільшення доходів і вирішення соціальних проблем. Лише незначна кількість місцевих рад розглядають свій майновий комплекс як стратегічний актив, яким необхідно кваліфіковано управляти. Комунальна власність украй рідко оцінюється як інвестиції, вигода від яких може контролюватися, а тому місцеві органи влади часто ставляться до неї недбало, витрачають її марно, відмовляючись тим самим від додаткових доходів.

Ситуація ускладнюється відсутністю необхідного практичного досвіду ефективного управління на місцевому рівні взагалі, і управління комунальною власністю зокрема. Українські місцеві органи влади не володіють сучасними маркетинговими, фінансовими, податковими технологіями управління. Методи й механізми управління, які застосовувалися в радянський період, є неефективними в сучасному динамічно мінливому середовищі ринкової економіки.

Муніципальна реформа, котра проходить нині в Україні, вимагає від вищої школи підготовки фахівців з новим способом мислення, концептуальними, аналітичними і практичними навичками; високим рівнем комунікабельності; умінням швидко приймати ефективні рішення в будь-якій ситуації, формувати ділову репутацію тієї справи, якою вони займаються. У виконанні цього завдання велика роль належить дисципліні «Управління муніципальними ресурсами», яку нині вивчають практично на всіх факультетах Академії муніципального управління і яка належить до важливих дисциплін з функціональної спеціалізації «Державне управління та місцеве самоврядування».

Програма відображає сутність та головні складові частини сучасного муніципального управління, передбачає набуття студентами теоретичних знань та практичних навичок з основ ефективної управлінської діяльності органів місцевої влади в умовах ринкових відносин.

Щоб студенти добре оволоділи цим курсом, його вивчення має здійснюватись за модульно-рейтинговою системою, яка передбачає використання різних активних форм навчання: семінарське і/або практичне заняття, прес-конференцію, науково-практичну конференцію, «круглий стіл», ділову гру, тест-контроль, індивідуальну консультацію тощо.

Саме модульно-рейтингова система допомагає студентам набути ґрунтовні теоретичні і практичні знання, навчитись вести дискусію, відстоювати свою думку і позицію, чітко і лаконічно відповідати на запитання, спілкуватися з аудиторіями різного рівня, оволодіти діловою культурою.

При написанні робочої програми були використані надбання світової і вітчизняної науки і практики з муніципального управління.

В робочій програмі міститься тематичний план, програма курсу, головні підручники та посібники, питання для обговорення на семінарських заняттях, теми для самостійної роботи, завдання для міні-контрольної роботи, тематична добірка спеціальної літератури, зразки залікових контрольних робіт, які виконують студенти по завершенню вивчення дисципліни, теми доповідей для самостійної роботи тощо.

Метою викладання дисципліни «Управління муніципальними ресурсами» є формування у майбутніх спеціалістів місцевої влади сучасного управлінського мислення та системи спеціальних знань у галузі менеджменту, уміння оцінювати ресурсний потенціал території, аналізувати проблеми, що виникають у процесі діяльності територіальних громад, органів місцевого самоврядування, органів самоорганізації населення, спрямованої на реалізацію завдань та функцій місцевого самоврядування.

Головне завдання дисципліни «Управління муніципальними ресурсами» - виробити у студентів вміння і навички практичного застосування теоретико-методологічних знань стосовно ефективного управління ресурсним потенціалом адміністративно-територіального утворення.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

– зміст та поняття категорій «місцеве самоврядування», «система місцевого самоврядування», «муніципальне управління»;

– зміст та поняття категорії «природно-ресурсний потенціал територіальної громади», її історичні, демографічні, географічні та інші особливості, рівень її економічного розвитку та розвитку інфраструктури;

– поняття, правовий статус та структуру ресурсів територіальної громади;

– компетенцію територіальної громади та органів місцевого самоврядування в галузі управління ресурсами адміністративно-територіального утворення;

– зміст нормативно-правових документів, спрямованих на вирішення задач ефективного управління муніципальними ресурсами;

– інструменти муніципального управління, що застосовуються в процесі управління матеріальними та фінансовими ресурсами територіальної громади;

– зарубіжний досвід управління ресурсами територіальних колективів.

уміти:

– узагальнювати фактичний матеріал та робити висновки щодо ефективності управління власністю територіальної громади;

– професійно вирішувати питання, пов’язані з управлінням муніципальними ресурсами;

– аналізувати забезпеченість ресурсами територіальних громад в Україні;

– узагальнювати фактичний матеріал та робити висновки щодо ефективності управління соціально-економічним потенціалом територіальної громади;

– готувати тематичні доповіді з актуальних питань курсу «Управління муніципальними ресурсами»;

– вирішувати тематичні ситуаційні завдання з курсу «Управління муніципальними ресурсами »;

– консультувати працівників органів місцевого самоврядування;

– використовувати свої знання з даного курсу у просвітницькій діяльності.