Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дип.пр.Оп-ЦЗ.чистЧуваєв.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
2.9 Mб
Скачать

Наказ начальника цивільного захисту об’єкту на проведення рятувальних та інших невідкладних робіт

(Варіант)

О 12.00 внаслідок порушення техніки безпеки при заповненні газгольдера стався вибух ємкості з 25 т пропану в північно-західній частині території АРЗ.

Є руйнування будівель і споруд різного характеру, виникли пожежі в районах будівель виробничого корпуса, в районі складу готової продукції (будинок №3) утворилися завали. Частина людей не встигли покинути будівлі, є уражені. Можливе хімічне зараження території заводу аміаком через пошкодження ємкості з аміаком за територією заводу. Пошкоджені комунально-енергетичні мережі.

НАКАЗУЮ:

  1. Об’єктовим формуванням ЦЗ, приступити о 12 год. 30 хв. всім складом до виконання РіНР у північно-західній частині території заводу. Основні зусилля зосередити на рятуванні людей і наданні першої медичної допомоги ураженим та постраждалим, а також гасінні пожеж. Провести розвідку стану ємкостей із СДОР (аміак) і у випадку необхідності, локалізувати аварію,

  2. Командирам невоєнізованих формувань цивільного захисту негайно організувати та приступити до проведення РіНР у центрально-південній частині території заводу (будівлі № 1, 3, 5). Основні зусилля зосередити на рятуванні людей, наданні їм першої медичної допомоги, локалізації аварій на комунальних і енергетичних мережах.

    1. Гасіння пожеж здійснює команда пожежогасіння, локалізацію можливої аварії ємкості зі СДОР – команда знезараження.

    2. Командиру групи механізації організувати роботи по ліквідації завалів зруйнованих будівель та завалів на дорогах.

    3. Пункт збору уражених – на майданчику перед східним входом до заводу, місце збору тяжко поранених і уражених – сховище № 1 в адміністративному корпусі.

    4. ПУ начальника ЦЗ – адміністративний корпус № 2, мій заступник – командир І РГ (інженерно-рятувальної групи).

Начальник ЦЗ об’єкта (підпис, прізвище)

Начальник штабу ЦЗ об’єкта (підпис, прізвище)

4.5.2. Аналітичні розрахунки щодо прогнозування хімічної обстановки на території ог

Завдання – виконати аналітичні розрахунки щодо прогнозування хімічної обстановки у зоні лиха, а саме, визначити основні параметри зони хімічного зараження (ЗХЗ) та графічно відобразити їх на плані чи на карті місцевості у масштабі, розробити заходи щодо мінімізації збитків при цьому.

Аналітика супроводжується прикладом розрахунків.

Прогнозування хімічної обстановки на хімічно небезпечних об’єктах (ХНО) провадиться з метою визначення масштабів зони ймовірного зараження, з урахуванням напрямку вітру, своєчасного оповіщення персоналу (населення) і терміновій організації заходів щодо мінімізації збитків та втрат.

При вирішенні завдань щодо забезпечення стійкої роботи потенційно небезпечного об’єкта (ПНО) у надзвичайних ситуаціях (НС) заздалегідь проводиться прогнозування можливих подій на цих об’єктах, а також вплив негативних чинників на діяльність, не тільки свого але і сусідніх об’єктів.

При несподіваних аваріях, визначення зон хімічного зараження здійснюється за фактичними даними. Для цього необхідно знати: тип та кількість СДОР, топографічні умови місцевості, характер забудови на шляху поширення небезпечної хмари, метеорологічні умови (вертикальну стійкість повітря), напрямок вітру, умови зберігання і характер викиду отруйних речовин, ступінь захищеності співробітників ОГ та населення.

Прогнозування хімічної обстановки включає :

  • визначення ступеню вертикальної стійкості повітря;

  • визначення параметрів зони хімічного зараження;

  • визначення загальної площі зони хімічного зараження;

  • нанесення меж зони зараження на карту (схему) у масштабі.

Розрахунково-пояснювальна частина повинна мати: вступ, аналітичні розрахунки та пояснення до них, а також, графічну частину - карту (схему) на якій наносяться зони, прогнозованого чи фактичного, хімічного зараження.

У вступі необхідно розкрити важливість та необхідність проведення прогнозування хімічної обстановки яке має за мету збереження здоров’я та життя співробітників підприємства, територія якого може опинитись у зоні лиха.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]