Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФФНм.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
219.14 Кб
Скачать

45. Особливості організації корекційно-розвивальної роботи з дітьми із ффнм

Логопед працює в дитячому садку з 9 до 13 годин, з них 3,5 години відводиться на фронтальні та індивідуальні заняття.

Розпорядок дня

У ранкові години в групах для дітей з ФФН проводиться щоденно по 2 фронтальних заняття (логопедичні і виховательські):

I заняття з 9 год до 9 год 30 хв;

II - з 9 год 40 хв до 10 год 10 хв.

Після другого заняття вихователь веде частину дітей на прогулянку, решта займаються з логопедом.

У другій половині дня вихователь щоденно (з 15 год до 15 год 30 хв) проводить подгрупповие та індивідуальні заняття за завданням логопеда, а з 16 год 30 хв до 17 год одне із занять (4-5 разів на тиждень) згідно зі спеціально розробленою сіткою.

Підгрупове заняття

У підгрупи підбирають дітей з подібними вадами мови. Склад підгруп протягом року може змінюватися в залежності від конкретних цілей і завдань того чи іншого періоду навчання та індивідуальних успіхів кожної дитини.

Рекомендується окремо проводити заняття з дітьми, що мають фонетико-фонематичні недорозвинення при достатньому рівні розвитку граматичного ладу мови. Займаючись з цими підгрупами, логопед зосереджує свою увагу на постановці і закріпленні вимови звуків, на диференціації їх і аналізі звукового складу мови. В інші підгрупи об'єднують дітей, мовні вади яких стосуються не тільки фонетики, а й лексики, і граматики, тобтодітей з елементами лексико-граматичного недорозвитку мовлення. На заняттях з цими підгрупами, крім усього перерахованого, логопед приділяє багато часу і уваги розвитку словника і граматичного оформлення мови. Таким підгрупам слід відводити значно більше часу, ніж підгрупам тільки з фонетико-фонематичним недорозвиненням.

Індивідуальні заняття

Постановка і закріплення правильної вимови звуків проводиться в години, виділені для індивідуальних і групових занять.

Прийоми корекції звуків - загальноприйняті в логопедії. У той же час враховується, що при фонетико-фонематическом недорозвиненні недоліки мови виражаються у неправильній вимові звуків, а також у недостатньому розрізненні звуків і утрудненому звуковому аналізі слова.

46. Періоди логопедичної роботи під час корекції ффнм у дошкільників. Загальна характеристика.

Програму корекційного навчання, незалежно від вікової групи, поділяють, на три періоди. Кожний період передбачає визначений обсяг навчального матеріалу, запланованого для вивчення під час індивідуальних, групових і фронтальних логопедичних занять.

1Період навчання

Індивідуально-групові заняття: постановка і первинне закріплення звуків: к, к’. 1. Відповідно з індивідуальним планом фронтальних занять 2. Подолання труднощів у вимові складних за структурою слів, що складається із звуків які дитина правильно вимовляє. 3. Формування зв’язного граматично – правильного мовлення для дітей.

Фронтальне заняття

1. Закріплення правильної вимови звуків: у, а, і, е, п, п’, т, к, к’, л’, о, х, х’, и, с. Вимова звуків має бути виправлена до вивчення їх на фронтальному занятті. 2. Розрізнення на слух звуків: * усіх голосних, * приголосних. 3. Диференціація звуків які правильно вимовляються. 4. У зв’язку із закріпленням правильної вимови звуків: * засвоєння слів різної звукоскладової складності (2-3 склади), * складання простих речень за картиною. 5. Підготовка до аналізу звукового складу слова: * виділення першого наголошеного звука в слові, аналіз, синтез ряду голосних. * виділення останнього приголосного в слові, * аналіз і синтез оберненого складу типу ап, ен, * аналіз і синтез перших складів типу са, * виділення голосного у положенні після приголосного, * повний аналіз і синтез типу мак, син, ніс.

Індивідуальні і під групові заняття

1. Постановка і першочергове закріплення звуків: ц, т, б, б’, р, р’, д, Д’, г, г’, ш, л, ч, щ у відповідності з індивідуальними планами і планом фронтальних занять. 2. Подолання забруднення у вимові важких по структурі слів, які складаються із правильно вимовних звуків (будівництво, прямокутник, космонавт). 3. Для дітей з елементами спільного недорозвинення мовлення – формування зв’язної, граматично правильного мовлення. Фронтальні заняття 1. Закріплення правильного вимовляння звуків: с, с’, з, з’, ц, т, б, б,’ д, д’, г, г’, ш, л, ж, р, р’. 2. Розрізнення на слух звуків: с-с’, з-з’, З-з’-с-с’-ж, ц-т-с, б-б’-п-п’, т-д, д-д’-т-т’-г-т, г-г’, к-к’-д-д’, ш-с-ж-щ, л-л’-р-р’, ж-з-ш, р-р’-л-л’. 3. Диференціація правильного вимовляння звуків: с-с’, з-з’, с-ц, б-п, д-т, г-к, с-ш, з-ж, с-ш-з-ж, р-л, р-р’-л-л’. 4. У Зв’язку з закріпленням правильного вимовляння звуків: *засвоєння слів розбіжного звуко-складового складу (переважно трьох-, чотирьох складних зі складами розбіжної структури, (листопад, постройка)), * звернення уваги на деякі способи словотворення: дерево - дерев’яний, шкіра- шкіряний 5. Аналіз і синтез звукового складу слів: * ділення слів на частини, * звко-буквенний аналіз і схема, * преобразование слов путем заміни і добавлення звуків. 6. Знайомство з буквами а, у, м, ш. Написання букв за схемою. 7. Розвиток графічних навиков. Третій період навчання Індивідуальні і під групові заняття Остаточне виправлення усіх недоліків мовлення у відповідності до індивідуальних планів і фронтальних занять. Фронтальне заняття 1. Закріплення правильної вимови звуків ч, щ. І всіх раніше вивчених. 2. Розрізнення на слух: ч-т-с-щ, щ-ч-с-ш. 3. Диференціація правильної вимови звуків: ч-т, ч-с, щ-ч, щ-с. 4. У зв’язку з остаточним закріпленням правильної вимови усіх звуків мовлення