Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Характеристика Чухрай Роман.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
104.45 Кб
Скачать

Психолого-педагогічна характеристика на учня

6 – А класу Чухрая Романа

1.Загальні відомості:

Чухрай Роман народився 1997 року. Навчається у 6 – А класі ЗОШ № 30 міста Херсона. Загальний фізичний розвиток відповідає віковим особливостям учня, про що свідчить його активність на уроках фізичного виховання та взагалі в школі. Роман не має постійних проблем зі здоров’ям. Він живе в сім’ї середнього достатку; всі члени з повагою та турботою відносяться один до одного. Виховання сина батьки, приділяють достатньо часу, уваги та матеріальних цінностей. В його поведінці відчувається справжнє батьківське виховання – стриманість, активність, слухняність та культура мовлення.

2. Стосунки з колективом і ставлення до школи:

Чухрай Роман навчається в класі із 33 чоловік. Розвиток учнів класу, відповідає їх віковим особливостям. Клас активно приймає участь у шкільних традиційних заходах, в змаганнях із фізичного виховання та пожежної безпеки, між школами. В цілому клас дружний та згуртований. 6 – А клас, як і усі класи, має свої традиції, яких дотримуються усі учні без виключення. У класі негативно відносяться до несправедливого ставлення, як до колективу, так і до окремого учня. Через вікові психологічні особливості (юнацька активність) учні мають незначні „особливості” з поведінки, хоча швидко заспокоюються після зауваження вчителя.

У своєму класі Роман користується повагою та авторитетом серед однолітків завдяки своїй відповідальності, розсудливості, успіхом у навчанні та справедливому відношенню до однокласників та вчителів. До його порад прислуховуються однолітки.

За результатами тесту акцентуації характеру (додаток 3), які співпали зі спостереженням, Чухрай Роман має досить вразливу душу. Хлопець глибоко переживає проблеми однокласників та відверто радіє їх досягненням. Приймає активну участь у обговоренні питань стосовно класного колективу, досить часто подає ідеї, які є майбутнім вирішенням поставленої проблеми. Роман має багато друзів як у класі, так і поза школою. Найбільш дружні стосунки має з активом класу (Ковальов О., Румянцева А., Пугачова С.). В основу дружби за звичай покладені спільні інтереси, навчання, спільні симпатії та захоплення. Інколи бувають конфлікти з друзями через розбіжність поглядів на деякі речі.

Своїм положенням у класі Роман цілком задоволений. Але як і кожна дитина, учень бажає досягти більшого, та це бажання не досить велике, про що свідчать результати тесту „Потреба в досягненнях”(додаток 4). Він набрав 12 балів з 23 балів можливих.

Зі спостережень за Романом видно, що перебування в школі хлопцю подобається. Найбільш приваблює спілкування з однолітками, навчання. Особливо цінує в школі те, що є можливість навчитись чогось нового, поспілкуватися з друзями. Це підтверджують результати тесту „Потреба в спілкуванні” (додаток 5). Він набрав 26 балів із можливих 33.

Хлопець з повагою та справедливістю відноситься до вчителів, досить часто контактує з ними та ніколи не уникає зустрічі.

3. Навчання.

У навчанні Роман, дуже здібний учень. Основні його оцінки - 9-12 балів. Найбільш полюбляє вивчати такі предмети, як математика, біологія, географія, українська література. Загалом рівень знань хлопця досить високий.

Має широкий світогляд, так як, полюбляє багато читати та подорожувати. Зазвичай читає науково-популярну та художню літературу.

Мова Романа емоційна, образна, багата на словарний запас. Завжди складно та чітко висловлює свої думки усно та письмово.

Навчається хлопець з цікавістю, але інтереси до різних предметів різні. На уроках задає питання по темі і відразу осмислює новий матеріал, порівнюючи його з життєвим досвідом. Для нього оцінки – це об’єктивне відображення класної та домашньої роботи.

Роман має досить розвинену довільну увагу, на уроках хлопець зосереджений та уважний. Легко сприймає новий матеріал, самостійно осмислюючи його. Роман володіє прийомами навмисного запам’ятовування, легко та швидко вміє відтворити з пам’яті вивчений матеріал. Легко розрізняє головні та другорядні риси предметів, явищ, порівнює і узагальнює поняття, робить висновки. В різних видах навчальної діяльності по-різному виражені відтворююча та творча уява.

Учень вміє розпланувати та організувати роботу, дотримується визначеного плану, шкільного режиму. Вміє працювати самостійно з книжками, складати плани та конспекти.