Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник АЦС -2012-13.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
7.81 Mб
Скачать

1.12.2 Ппс прямого підсилення

ППС прямого підсилення, по суті, є звичайним багатокаскадним підсилювачем безпосереднім зв'язком - рис.1.53.

Рисунок 1.53 – Схема двокаскадного ППС на біполярних транзисторах

Кожен каскад є підсилювальним каскадом зі СЕ. В емітерне коло підсилювача включені резистори і , які забезпечують температурну стабілізацію ППС. Ці резистори, створюють негативний зворотний зв'язок. Усунути його або суттєво зменшити шляхом включення паралельно резисторам конденсаторів в ППС неможливо, оскільки на дуже низьких частотах ємності цих конденсаторів повинні бути дуже великими, а конденсатори занадто громіздкими.

Компенсація постійної складової колекторної напруги першого підсилювального каскаду здійснюється за допомогою другого джерела живлення – , що створює негативну напругу по відношенню до спільної точки підсилювача. Значення та опорів резисторів дільника і вибирають такими, щоб у режимі спокою напруга між базою і емітером другого транзистора . Компенсація постійної складової колекторної напруги другого підсилювального каскаду здійснюється за допомогою дільника, що складається з резисторів і (рисунок 1.53). Щоб струм дільника , не порушував режиму роботи транзистора, його зазвичай вибирають значно меншим струму колектора:

.

Це здійснюється вибором значень опорів резисторів і .

При подачі вхідної напруги змінюються струми бази транзисторів, що призводить до зміни їх колекторних струмів. При цьому змінюються потенціали колекторів, в тому числі і , а отже, і .

ППС прямого підсилення мають великий температурний дрейф ( складає одиниці мілівольт на градус). Крім температурного дрейфу в таких ППС істотний вплив мають часовий дрейф, нестабільність джерел живлення та низькочастотні шуми.

Зазначені недоліки значною мірою долаються в ППС з перетворенням (модуляцією) сигналу.

1.12.3 Ппс з перетворенням (модуляцією) сигналу

На рисунку 1.54 приведена структурна схема ППС з перетворенням сигналу і дано епюри напруг, що пояснюють принцип його роботи.

Вхідний сигнал постійної напруги перетворюється на пропорційний йому сигнал змінної напруги за допомогою модулятора М, потім підсилюється звичайним підсилювачем гармонійних сигналів П, а потім демодулятором ДМ перетворюється в сигнал постійної напруги . Оскільки в підсилювачах змінного струму дрейф нуля не передається від каскаду до каскаду (через наявність розділових ємностей між каскадами), то в даному ППС реалізується мінімальний дрейф нуля.

В якості модулятора можна використовувати керовані ключові схеми, виконані зазвичай на ПТ. Найпростішим демодулятором є звичайний двопівперіодний випрямляч з фільтром на виході.

Рисунок 1.54 – Структурна схема ППС з перетворенням сигналу

В якості недоліків ППС з перетворенням сигналу варто віднести проблему реалізації модуляторів малого рівня вхідного сигналу і підвищену складність схеми.

Досягти істотного поліпшення електричних, експлуатаційних та масо-габаритних показників ППС можна за рахунок їх побудови на основі балансних схем.