Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Str 166-194.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Натрій хлориду у водному розчині

кристалі виявляється досить для відокремлення іонів від кристала і пере-ходу їх у розчин. За першим шаром іонів у розчин переходить наступний шар, і таким чином відбувається поступове розчинення кристала.

Інакше відбувається дисоціація полярних молекул (рис. 41). Молекули води, що притяглися до кінців полярної молекули (диполь-дипольна вза-ємодія), спричиняють розходження її полюсів і поляризують молекулу.

а б в г

Рис. 41. Схема електролітичної дисоціації полярної моле-кули під впливом розчинника: а – полярна молекула на по-чатку гідратації; б – перехід полярної структури в іонну під впливом діполів води; в – гідратований катіон; г – гідрато-ваний аніон

Така поляризація в поєднанні з коливальним тепловим рухом атомів у розглянутій молекулі, а також із безперервним тепловим рухом молекул води, що оточують її, призводить до розпадання полярної молекули на іони. Як і у разі розчинення іонного кристала, ці іони гідратуються. Дисо-ціацію полярних молекул можна виразити рівнянням:

КА + хН2О К+2О)k + A-2О)a.

Електроліти різною мірою дисоціюють на іони. Кількісною характерис-тикою повноти перебігу електролітичної дисоціації є значення ступеня дисоціації () і константи дисоціації (Кдис.) електроліту (Додаток 5).

Ступінь дисоціації ()  це відношення числа молекул електроліту, що розпалися на іони (Сдис.), до його загальної концентрації у розчині (Сзаг.).

 = ,

(128)

наприклад, якщо із 1000 молекул 200 розпалось на іони, тоді = 200/1000 = 0,2 або у відсотках 0,2  100 = 20 %.

Ступінь дисоціації електроліту виражають у відсотках або в частках одиниці. Наприклад, ступінь дисоціації 0,1М розчину CH3COOH становить 1,36% або 0,0136.

За величиною ступеня дисоціації 0,01-0,1 н. розчинів усі електроліти поділяють на сильні, середньої сили та слабкі.

До сильних електролітів належать речовини, які у розчині дисо- ціюють практично повністю. Ступінь їх дисоціації має значення понад 30% (  30%). Це більшість солей, кислоти HCl, HNO3, H2SO4, HClO4, HBr, HJ та інші, луги (гідроксиди лужних і лужноземельних металів) NaOH, KOH, Ca(OH)2, Ba(OH)2 та ін.

Слабкі електроліти у розчинах дисоціюють частково. Ступінь їх ди-соціації має значення менше, ніж 3% (  3%). До них належать більшість органічних кислот, неорганічні кислоти H2S, H2SO3, H2SiO3, H2СO3, HNO2, HCN та ін., нерозчинні у воді гідроксиди металів, амоній гідроксид, вода.

Значення ступеня дисоціації електролітів середньої сили більші 3%, але менші 30% (3%   30%). До них належать H2SO3, H3PO4, HF, Mg(OH)2 та ін., але їх здебільшого відносять до слабких електролітів.

Ступінь дисоціації електроліту визначають експериментально вимірю-ванням, наприклад, електричної провідності розчинів різної концентрації.

Кислоти  це електроліти, які під час дисоціації утворюють катіони гідрогену (інших катіонів не утворюють).

Наприклад: HNO3 H+ + NO ;

3СООН H+ + CН3СОО .

Багатоосновні кислоти дисоціюють ступінчасто:

H2SO4 H+ + HSO І ступінь

HSO H+ + SO ІІ ступінь

H2SO4 2H+ + SO повна дисоціація;

H3PO4 H+ + H2PO І ступінь;

H2PO H+ + HPO ІІ ступінь;

HPO H+ + PO III ступінь.

Дисоціація багатоосновних кислот відбувається, головним чином, за першим ступенем, меншою мірою за другим і лише незначною мірою  за третім. Тому у водному розчині, наприклад, фосфатної кислоти поряд з молекулами H3PO4 присутні іони H2PO , HPO , PO (у кількостях, що послідовно зменшуються).

Загальні властивості кислот (кислий смак, дія на індикатори, взаємодія з основами та основними оксидами та ін.) обумовлені гідроген-іонами. Концентрація гідроген-іонів є кількісною мірою кислотності середовища.

Основи  це електроліти, які під час дисоціації утворюють аніони гід-роксид-іону ОН (інших негативних іонів не утворюють).

Наприклад: NaOH Na+ + OH­,

KOH K+ + OH.

Багатокислотні основи дисоціюють ступінчасто:

Ba(OH)2 BaOH+ + OH І ступінь

BaOH+ Ba2+ + OH ІІ ступінь

Повна дисоціація:

Ba(OH)2 Ba2+ + 2OH .

Загальні властивості основ (взаємодія з кислотами та кислотними окси-дами та ін.) обумовлені гідроксид-іонами. Розчинні у воді основи (луги) характеризуються такими загальними властивостями: їх розчини милкі, однаково змінюють колір індикаторів, роз’їдають тваринні та рослинні тканини. Концентрація гідроксид-іонів є кількісною мірою лужності сере-довища.

Солі  це електроліти, які під час дисоціації утворюють катіони металів (або катіон амонію NH4+) та аніони кислотних залишків.

Середні солі практично повністю дисоціюють на іони за одним сту-пенем:

KCl K+ + Cl;

(NH4)2SO4 2NH4+ + SO ;

3РО4 3Nа+ + РО ;

Сa(NO3)2 Сa2+ + 2NO ;

Fe2(SO4)3 2Fe3+ + 3SO .

Кислі та основні солі дисоціюють ступінчасто:

NаHСO3 + + HСO І ступінь;

HСO H+ + СO ІІ ступінь.

FeOHCl2 FeOH2+ + 2Cl І ступінь;

FeOH2+ Fe3+ + OH ІІ ступінь.

Саме тому в розчинах кислих солей, крім катіонів металів, можуть міс-титися гідроген-іони H+ , а в розчинах основних солей, крім аніонів кис-лотних залишків  гідроксид-іони OH.

Кислі та основні солі є сильними електролітами лише за першим сту-пенем дисоціації.

Крім кислот і основ, існують інші електроліти, здатні дисоціювати з утворенням катіонів Гідрогену і гідроксид-іонів. Ці електроліти назива-ються амфотерними електролітами, або амфолітами.

До них належать амфотерні гідроксиди: Zn(OH)2, Pb(OH)2, Sn(OH)2, Al(OH)3, Cr(OH)3, інші. Це слабкі електроліти, які в залежності від умов виявляють властивості як слабких кислот, так і слабких основ. Тобто під час їх дисоціації утворюються як іони гідрогену, так і гідроксид-іони.

В загальному випадку кислоти і основи можна подати як такі, що від-повідають формулі: R  O  H.

Якщо сила зв’язку між RO міцніша, ніж між OH , то відщеплюватись буде гідроген-іон і дисоціація пройде за кислотним типом:

R – O  H R  O + H+.

Якщо зв’язок між Гідрогеном та Оксигеном у ОН міцніший, ніж між RO , то дисоціація йде за основним типом:

R – O  H R+ + OH.

В амфотерних гідроксидах зв’язки у молекулі рівноцінні і їх розчини одночасно містять і гідроген-іони і гідроксид-іони, тобто дисоціація йде і за кислотним і за основним типами. Саме тому вони реагують і з кис-лотами і з основами.

У загальному вигляді дисоціацію молекули амфотерного електроліту можна подати такою схемою:

ROH

(осад)



H+ + RO ROH R+ + OH

Дисоціація за типом (розчин) Дисоціація за типом

кислоти основи

Наприклад, процес дисоціації амфотерного цинк гідроксиду (тієї кіль-кості його, що розчинилася) можна подати такими рівняннями дисоціації:

а) по типу основ:

Zn(OH)2 ZnOH+ + OH;

ZnOH+ Zn2+ + OH;

б) по типу кислот:

H2ZnO2 H+ + HZnO ;

HZnO H+ + ZnO .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]