Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_rekomendatsiyi_po_praktitsi-2012-201...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
221.18 Кб
Скачать

4. Форми і методи контролю практики

Загальний контроль за проходженням педагогічної виробничої практики проводить університетський керівник практики, декан філософського факультету та факультетський керівник практики спеціальності «філософія», а індивідуальний контроль за виконанням програми практики – керівники-методисти від кафедр філософії, педагогіки, соціальної психології та керівники-методисти баз практики.

Під час проходження виробничої педагогічної практики передбачаються такі форми обліку і контролю педагогічної практики студентів:

1) ■ ведення Звіту-щоденника студента-практиканта.

У звіті-щоденнику (додаток 1) у хронологічному порядку щодня фіксуються всі види активної і пасивної роботи, яку виконує студент на протязі дня під час проходження практики, особисті враження і рекомендації щодо покращення педагогічного процесу.

Звіт-щоденник практики ведеться у письмовому вигляді на листках формату А-4 за такою схемою:

Схема ведення Звіту-щоденника:

Дата та час

Тема та зміст заняття, яке відвідав, або провів студент-практикант; група, курс, факультет

Зауваження, аналіз та пропозиції студента щодо відвіданого або проведеного заняття

Форма практики

Активна/Пасивна

1

2

3

4

25.03.11/

8.30

Активна

Пасивна

При відсутності Звіту-щоденника практики студент не допускається до захисту результатів практики на звітній конференції. При невчасному поданні Звіту-щоденника практики загальна оцінка за практику знижується на п’ять балів. (Максимальна кількість балів за ведення Звіту-щоденника практики – 25 балів)

Примітка. У Звіті-щоденнику практики повинні бути розписані та проаналізовані 6 годин на день активної і пасивної педагогічної практики.

Звіт-щоденник практики, який затверджений керівником-методистом від бази практики та керівником-методистом кафедри філософії і соціології, подається на кафедру філософії та соціології. У ньому аналізується у короткій формі всі види активної і пасивної педагогічної практики, всі види проведених робіт та рекомендації студента по проходженню практики у майбутньому. При відсутності звіту-щоденника практики студент не допускається до захисту результатів практики на звітній конференції. При невчасному поданні звіту-щоденника практики загальна оцінка за практику знижується на п’ять балів.

2) ■ протоколи обговорення залікових лекційних та семінарських занять (додаток 2). Проведені залікові семінарські заняття та прочитані залікові лекції повинні бути обов’язково обговорені керівниками-методистами практики та студентами відповідної бази практики, а результати обговорення зафіксовані у протоколі. Всього має бути 4 протоколи обговорення залікових семінарських і лекційних занять (2 лекції і 2 семінари). При відсутності протоколів обговорення залікових лекційних та семінарських занять студент не допускається до захисту результатів практики на звітній конференції. При невчасному поданні протоколів загальна оцінка за практику знижується на п’ять балів. (Максимальна кількість балів за проведення залікових занять - 40 балів, по 10 балів за кожне залікове заняття).

Оцінка у протоколі вказується у балах – відмінно 9-10 балів, добре – 7-8 балів, задовільно 5-6 балів, незадовільно – 1-4 бали.

Студенти відповідної бази практики зобов’язані відвідувати залікові лекційні і семінарські заняття, які проводять їх колеги-практиканти, а своє відвідування фіксувати у Звіті-щоденнику практики та протоколах обговорення занять.

3) ■ складання розкладу залікових семінарських і лекційних занять (додаток 3). Розклад залікових семінарських і лекційних занять складається і подається факультетському керівнику практики із підписом керівника-методиста бази практики з метою контролю за проходженням виробничої педагогічної практики. Останній термін подання розкладу залікових семінарських та лекційних занять факультетському керівнику практики – кінець першого тижня практики. При невчасному поданні розкладу залікових семінарських та лекційних занять загальна оцінка за практику знижується на п’ять балів. (Максимальна кількість балів за складання розкладу залікових занять - 5 балів).

Примітка. Якщо у розкладі залікових занять студента відбулись зміни, то студент зобов’язаний повідомити про них факультетського керівника практики та уточнити свій розклад.

4) ■ характеристика на студента-практиканта (додаток 4) із рекомендованою загальною оцінкою практики, підписом методиста бази практики та керівника бази практики та печаткою навчального закладу, де вказуються позитивні моменти та недоліки, які потрібно усунути. При відсутності характеристики студент не допускається до захисту результатів практики на звітній конференції. При невчасному поданні характеристики загальна оцінка за практику знижується на п’ять балів.

Примітка. Оцінка практики у характеристиці студента має рекомендаційний характер.

5) ■ складання звіту про виховну та профорієнтаційну роботу (додаток 6), яку студенти-практиканти проводять під час практики у формі виховних бесід із учнями старших класів середніх шкіл

6) ■ результати практики захищаються на звітній конференції по проходженню педагогічної практики. При відсутності студента на захисті на звітній конференції педагогічна практика не зараховується. Результати захисту фіксуються у протоколі захисту та подаються на кафедру філософії. (Максимальна кількість балів за захист результатів практики - 20 балів).

Загальна схема оцінювання педагогічної практики (всього 100 балів) має такий вигляд:

  • ведення Звіту-щоденника практики – 25 балів

  • проведення залікових семінарських та лекційних занять – 40 балів

  • складання розкладу залікових занять – 5 балів

  • складання звіту виховної профорієнтаційної роботи - 10

  • захист практики на звітній конференції – 20 балів

Проведення студентами виробничої педагогічної практики на 4 курсі свідчить, що вона має важливе значення в процесі підготовки викладачів з філософських дисциплін а наведені форми контролю та обліку педагогічної практики достатньо повно і всебічно охоплюють роботу практикантів, націлюють їх на своєчасне і якісне виконання завдань. Вони є одним із головних чинників у визначенні підсумкової оцінки педагогічної діяльності студентів.

Студенти, робота яких на педагогічній практиці визнана незадовільною, повинні пройти її знову за рішенням вченої ради філософського факультету без відриву від занять.

Останній термін подання всієї звітної документації практики студентами-практикантами на кафедру філософії для аналізу її результатів – останній день останнього тижня практики.

Звітна документація педагогічної практики готується на листках формату А-4 та подається у файловій папці, або папці-швидкозшивачі за таким порядком:

  1. Титульна сторінка матеріалів практики (додаток 5)

  2. Характеристика на студента-практиканта (додаток 4)

  3. Звіт-щоденник практики (додаток 1)

  4. Розклад залікових семінарських і лекційних занять (додаток 3)

  5. Протоколи обговорення залікових лекційних та семінарських занять (додаток 2).

  6. Матеріали проведених залікових лекцій і семінарів.

  7. Звіт про виховну профорієнтаційну роботу (додаток 6).

Примітка*. Матеріали лекцій та семінарів подаються відповідно після кожного протоколу обговорення лекції або семінару.

Примітка*

Файли, у яких розміщується матеріал необхідно розміщувати отворами вниз:

Матеріали практики для зручності їх перевірки необхідно вставляти у файли знизу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]