Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_rekomendatsiyi_po_magisterskiy_robot...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

Економічний факультет

Кафедра менеджменту і маркетингу

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ

по виконанню та захисту МАГІСТЕРСЬКОЇ роботи

за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр»

зі спеціальності 8.03060104 –

«Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

Івано-Франківськ

2012

1. Загальні положення

Магістерська робота є випускною кваліфікаційною роботою. Магістерська робота – це комплексне науково-практичне дослідження. Написання та захист магістерської роботи передбачено навчальними планами для студентів спеціальності “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності ”.

Магістерська робота покликана:

  • систематизувати, закріпити та розширити теоретичні та практичні знання зі спеціальності;

  • формувати комплексне бачення проблеми;

  • спрямовувати студентів на дослідження та розв’язання актуальних проблем у менеджменті зовнішньоекономічної діяльності;

  • навчити студентів формулювати цілі наукового дослідження, шукати та знаходити можливі шляхи їх виконання.

В процесі написання магістерської роботи студенти мобілізують та застосовують набуті під час навчання знання та вміння, цілеспрямовано поповнюють знання, пов’язані з поставленою проблемою, набувають навички самостійного комплексного аналізу та синтезу інформації. Виконання магістерського дослідження орієнтує на впровадження теоретичних та практичних знань та вмінь в обраній галузі діяльності, надає можливість для самореалізації, сприяє розвитку творчих здібностей і самостійного мислення.

Тема магістерської роботи визначається науковим керівником. Перелік тем наведено в додатку Б.

Робота виконується згідно одержаного завдання за затвердженим планом (план складається студентом самостійно і узгоджується з керівником магістерської роботи). В магістерській роботі необхідно стисло, логічно і аргументовано викладати змісті результати досліджень. При написанні магістерської роботи потрібно обов’язково посилатись на авторів та джерела, з яких запозичені матеріали або окремі результати. Слід уникати бездоказових тверджень, тавтології, ускладненої термінології псевдонаукового характеру. Магістерська робота подається в друкованому вигляді.

2. Мета і завдання магістерської роботи

Якісне визначення рівня підготовки магістра остаточно формується на заключному етапі навчання – підготовці та захисті магістерської роботи. На цьому етапі студент за допомогою наукового керівника отримує навички самостійної постановки та вирішення прикладних завдань, пов’язаних з роботою в галузі міжнародного бізнесу, а також розкриває свої вміння володіти методами аналізу, планування та прогнозування явищ і закономірностей зовнішньоекономічної діяльності підприємств.

Магістерська робота є кваліфікаційним документом, на підставі якого Державна екзаменаційна комісія (ДЕК) визначає рівень теоретичної підготовки випускника, його готовність до самостійної роботи за фахом і приймає рішення про присвоєння йому відповідної кваліфікації.

Як теоретико-прикладне дослідження, магістерська робота повинна містити глибоке теоретичне осмислення актуальної проблеми, а також обґрунтований проект практичного її розв’язання, виконаний на основі проведеного аналізу певного об’єкту (підприємства, організації), процесу, методу тощо.

При виконанні магістерської роботи студент повинен показати глибокі теоретичні знання з конкретних питань, вміння застосовувати сучасні методи досліджень, використовувати досягнення науки й техніки, грамотно, чітко, логічно викладати думки, узагальнювати і формулювати висновки та пропозиції.

Показником високої якості підготовки магістра менеджменту зовнішньоекономічної діяльності є наявність у магістерській роботі узагальнених аналітичних матеріалів та обґрунтованих рекомендацій, які повністю або частково були використані у практиці окремого підприємства.

Успішне виконання магістерської роботи значною мірою залежить від того, як студент зможе організувати свою роботу. Допомогу в цьому питанні він може отримати, уважно прочитавши ці методичні вказівки.

Метою підготовки магістерської роботи є поглиблення студентом теоретичних і практичних знань з обраного напряму спеціалізації, вироблення умінь застосовувати їх при вирішенні конкретних практичних завдань, а також виявлення ступеня підготовки випускника до самостійної практичної діяльності.

Працюючи над магістерською роботою, студент має засвоїти навички правильної постановки проблеми та обґрунтування її актуальності, формулювання мети і завдань, побудови логічного плану й оптимальної структури дослідження, роботи з джерелами інформації, аналізу та оцінки різних аспектів об’єкту дослідження, обґрунтування власних узагальнень, висновків і пропозицій.

Основні завдання магістерської роботи:

1) озброїти випускника глибокими теоретичними знаннями з обраної теми (проблеми), що досягається внаслідок самостійного підбору і вивчення спеціальної літератури, законодавчих актів, інструкцій та положень;

2) навчити випускника використовувати сучасні методи економічних досліджень, обробляти експериментальні дані, збирати й аналізувати фактичні показники роботи підприємства, давати економічну оцінку господарським явищам, робити об’єктивні висновки з результатів дослідження а також пропонувати науково обґрунтовані й переконливі рекомендації,;

3) виявити здатність випускника правильно застосовувати теоретичні положення, досягнення науки і техніки, розробляти методичні рекомендації при вирішенні конкретних практичних завдань, вміння обґрунтовувати доцільність впровадження тих чи інших рекомендацій у практику роботи конкретного підприємства, визначати їх економічну ефективність;

4) виявити здатність майбутнього магістра чітко, грамотно, у логічній послідовності викладати думки, вміння узагальнювати одержані дані, формулювати правильні висновки, давати економічно обґрунтовані пропозиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]