Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_rekomendatsiyi_po_magisterskiy_robot...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

6. Зміст магістерської роботи

6.1. Тема магістерської роботи повинна бути актуальною, мати теоретичне і прикладне значення, відповідати сучасному рівню розвитку науки і практики.

Вибір теми магістерської роботи є початком роботи. Ознайомлення студентів з орієнтовною тематикою магістерських робіт проводиться кафедрою на початку осіннього семестру. Як правило, орієнтовна тематика магістерських робіт пропонується науковим керівником і в подальшому уточнюється з огляду на інтереси студента, характер діяльності організації, яка буде використана у якості бази практики тощо. Тема роботи також може бути запропонована керівництвом організації, яка визначена базою практики студента. Тему магістерської роботи може запропонувати й сам студент, обґрунтувавши її доцільність та актуальність.

Орієнтовна тематика магістерських робіт за спеціальністю “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності” для освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр” наведена у додатку Б.

Тема магістерської роботи подається студентом і науковим керівником дипломування завідуючому кафедрою для затвердження. Остаточно теми дипломних робіт затверджуються наказом ректора.

Після затвердження ректором тем магістерських робіт не дозволяється вносити будь-які зміни до назв тем (у виняткових випадках за клопотанням може бути надана згода на внесення змін до теми, але не пізніше, ніж за місяць до дня захисту роботи).

Керівник магістерської роботи не має права надавати рецензію на магістерську роботу, а завідувач кафедри допускати цю роботу до захисту, якщо назва теми не відповідає тій, що затверджена.

Керівник зі студентом оформляє у двох примірниках завдання на виконання магістерської роботи. Один примірник передається на кафедру, а другий залишається студентові. На підставі завдання студент розробляє і узгоджує з керівником план-графік виконання магістерської роботи.

6.2. Вступ має визначити характеристику тієї економічної проблеми, у зв’язку з якою підбиралася тема магістерської роботи, її мета та завдання. У вступі обґрунтовується актуальність теми роботи та визначаються цілі та завдання, поставлені сучасним етапом розвитку науки та господарчої практики. Окремо приділяється увага підбору об’єкта досліджень. Таким об’єктом може бути управліннях зовнішньоекономічних зв’язків ОДА, Торгово-промислова палата, регіональна митниця, Міськвиконком, Головне управління статистики, спільне підприємство, фірма, акціонерне товариство, цех чи інша виробнича ділянка, підрозділ іноземної корпорації тощо.

6.3. Теоретична частина повинна виконуватися на основі ретельного вивчення літературних джерел щодо певної проблеми. Джерелами потрібної інформації можуть бути підручники, навчальні посібники, періодичні видання, монографії, статистичні довідники, нормативно-правові матеріали, звіти, контракти підприємств (баз практик), тощо. Запозичена інформація повинна бути творчо переосмислена, адаптована до конкретної проблеми, поставленої у магістерській роботі. На етапі роботи з літературою доцільно відразу ж фіксувати джерело інформації, вказуючи сторінки. Цитати, статистичні матеріали та інша інформація, яка була запозичена і використана без переробки, або не зібрана самим студентом у якості первинної, обов’язково повинна подаватися з посиланням на джерело інформації.

Теоретична частина повинна, зокрема, містити: загальну характеристику об’єкта дослідження; обґрунтування і вибір методів дослідження відповідно до поставленої мети; методику кількісної та якісної оцінки факторів, що впливають на формування досліджуваних показників та їхню класифікацію, алгоритми графічних, алгебраїчних чи описових моделей наочного представлення об’єктів, процесів, методів та факторів, які складають предмет дослідження.

Отримані результати повинні бути оформлені у вигляді моделей, формул, розрахунків, висновків тощо, а потім усі ці матеріали мають бути використані при написанні наступних розділів магістерської роботи. У зв’язку з цим, особливу увагу слід приділити відповідності використаних теоретичних моделей і сучасного стану підприємства або організації, на базі якого здійснюється магістерська практика.

6.4. Аналітична частина. У цій частині магістерської роботи студент повинен продемонструвати володіння методами аналізу об’єкту дослідження, здібності щодо виявлення найважливіших його аспектів, визначення його подальших перспектив тощо.

Виконання аналітичної частини передбачає збирання, обробку й аналіз необхідної інформації, на основі якої в магістерській роботі аналізується об’єкт дослідження. Рекомендується цю інформацію представляти, зокрема, у вигляді таблиць, графіків, діаграм, схем тощо.

Якщо об’єктом дослідження є підприємство, його характеристика повинна, зокрема, включати:

  • назву; вид економічної діяльності; організаційно-правову форму; основне призначення;

  • організаційну структуру, систему управління, функції основних структурних підрозділів;

  • характеристику основних видів діяльності (зокрема зовнішньоекономічної ), основних засобів, технологічного циклу, тощо (не менше ніж за 5 попередніх років) ;

  • загальний стан виробничо-господарської та фінансової діяльності (не менше ніж за 5 попередніх років);

  • ринкове положення підприємства;

  • стратегію підприємства та перспективи його розвитку, інше.

Аналізуючи об’єкт дослідження, слід мати на увазі, що результати аналізу є основою для розробки проектної частини магістерської роботи. Тому особливо слід відзначити ті аспекти, які є проблемними.

6.5. Проектна (рекомендаційна) частина. Ця частина магістерської роботи повинна бути спрямована на розробку і обґрунтування шляхів удосконалення об’єкту дослідження.

Зміст проектної частини повинен включати:

  • основні рішення у вигляді заходів, рекомендацій, пропозицій, що носять конкретний прикладний характер і які зумовлені результатами раніше виконаних досліджень;

  • розрахунки зміни певних параметрів об’єкту дослідження в результаті впровадження пропозицій студента;

  • розрахунки можливої ефективності тих заходів, що пропонуються студентом;

  • моделі, сценарії, прогнози подальшого стану (розвитку) об’єкта дослідження.

6.6. Висновки і пропозиції. В них дається виклад основних результатів магістерської роботи.

6.7. Перелік використаних джерел (літератури) містить опис книг, підручників, брошур, статей, методичних матеріалів, нормативних документів та інших джерел, на які є посилання в тексті роботи.

6.8. Додатки. У додатки виносяться матеріали допоміжного характеру: розширені таблиці, проміжні розрахунки, копії документів, ілюстрації допоміжного характеру, програмне забезпечення для розв’язання економічних задач тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]