Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_rekomendatsiyi_po_praktitsi-2012-201...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
221.18 Кб
Скачать

2.2. Науково-дослідна робота.

Науково-дослідна робота студента під час проходження педагогічної практики передбачає:

● ознайомлення із науково-дослідною роботою кафедри, учбового закладу де студент проходить практику

● підготовка і проведення студентських наукових конференцій

● допомога студентам у підготовці доповідей, тез, рефератів

● участь у роботі наукових гуртків, проблемних груп

● використання наукових принципів, методів та методології у підготовці та проведенні лекцій і семінарських занять

● підготовка і проведення серед студентів групи, у якій студент проходить практику, самостійної роботи у формі есе

● написання дипломної роботи

2.3. Виховна та профорієнтаційна робота

Студент за допомогою викладачів-методистів та деканату філософського факультету залучається до проведення виховної профорієнтаційної роботи, яка полягає у проведенні виховних заходів із учнями старших та випускних класів середніх навчальних закладів, поданні інформації про факультет, розповіді про особливості свого навчання та перспективи професії, яку він здобуває.

Виробнича педагогічна практика студентів 4 курсу філософського факультету передбачає проведення виховних профорієнтаційних заходів серед учнів випускних класів середніх шкіл. Студент-практикант при допомозі досвідченого керівника-методиста з кафедри філософії і соціології готує та проводить виховний профорієнтаційний захід, результати якого фіксуються у звіті про виховну профорієнтаційну роботу (додаток 6).

Виховна профорієнтаційна робота передбачає такі моменти:

● ознайомлення із організацією та системою виховної профорієнтаційної роботи кафедри від якої спрямовується студент, зокрема кафедри філософії та соціології ПНУ

● ознайомлення із організацією та системою виховної профорієнтаційної роботи навчального закладу до якого скеровується студент для проведення профорієнтаційної роботи

● розробка разом із керівником-методистом із кафедри філософії та соціології програми виховної профорієнтаційної роботи під час проходження педагогічної практики

● складання анкети соціологічного дослідження та проведення анкетування, яке спрямоване на виявлення профорієнтаційних тенденцій учнів випускних класів середніх шкіл

● участь у виховній профорієнтаційній роботі кафедри філософії та соціології,

● проведення із учнями випускних класів середніх шкіл виховних профорієнтаційних бесід, проведення соціологічного опитування

● засвоєння навиків та прийомів виховної профорієнтаційної роботи із учнями середніх шкіл

3. Організація і проведення виробничої педагогічної практики.

Забезпечення успішного проведення педагогічної практики передбачає вирішення таких завдань:

1. Кафедри повинні не пізніше ніж за місяць до початку проведення практики затвердити керівників-методистів (фаховий керівник, методисти психолог та педагог) усім студентам 4 курсу, розділивши їх на групи за базами практики.

2. Кафедра філософії та соціології на засіданні кафедри за місяць до проходження виробничої педагогічної практики визначає пріоритетні бази практики, на яких студенти будуть проходити практику. Подальшу роботу із базами практики щодо уточнення умов проходження практики проводить керівники-методисти від кафедри філософії та соціології. Керівниками-методистами на філософському факультеті на засіданні кафедри філософії та соціології призначають викладачів, які мають достатній педагогічний досвід, високу кваліфікацію, вміють творчо передавати свою педагогічну майстерність студентам.

3. Керівник-методист не пізніше ніж за тиждень до проходження практики разом із студентом-практикантом складає індивідуальний план проведення практики. При цьому визначаються теми лекційних та семінарських занять для взаємовідвідування із зазначенням дати проведення занять.

4. Факультетський керівник практики спеціальності «філософія» готує наказ ректора про проходження виробничої педагогічної практики із зазначенням терміну проходження практики, розподілу студентів та керівників-методистів за базами практики (додаток 1).

5. Перед початком практики проводять установчу конференцію, в якій беруть участь декан та заступники декана факультету, керівники-методисти філософського факультету, завідувачі кафедрами, методисти кафедр педагогіки та соціальної психології, студенти-практиканти для обговорення та вирішення проблемних ситуацій та основних моментів проведення практики.

6. Деканат, факультетський керівник практики, керівники-методисти та завідувачі кафедрами контролюють проведення педагогічної практики, застосовуючи всі необхідні засоби, щоб оперативно виправляти недоліки практики.

7. Керівники-методисти разом із практикантами досягають якісної підготовки проведення семінарських занять і читання лекцій.

8. Після проведення студентами-практикантами залікових лекційних та семінарських занять, керівники-методисти від кафедр філософії, педагогіки та психології обговорюють їх. Студенти-практиканти відповідної бази практики зобов’язані відвідувати залікові заняття своїх колег. В обговоренні беруть активну участь усі, хто був на занятті. Керівник-методист підводить підсумки проведених занять, усебічно проаналізувавши позитивні та негативні моменти, оцінює їх.

9. Після закінчення студентом практики керівник-методист перевіряє і затверджує (попередньо) його Звіт-щоденник та виставляє загальну оцінку. Кафедра філософії та соціології обговорює звіти-щоденники кожного практиканта та затверджує їх. Студентам-практикантам виставляють оцінку у заліковій книжці за проведення педагогічної практики у навчальному закладі.

10. Підсумки виробничої педагогічної практики обговорюють на підсумковій конференції студентів-практикантів у присутності керівництва факультету, кафедр та керівників-методистів, які брали участь у проведенні практики.

11. Факультетський керівник педагогічної практики готує загальний звіт про проведення практики і подає його на затвердження вченій раді факультету..

12. Факультетський керівник педагогічної практики подає затверджений звіт педагогічної практики університетському керівнику за встановленою формою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]