Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №3 Анатомія.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
502.78 Кб
Скачать
  1. Анатомічна будова стебла.

Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.

Стебло однодольної рослини за анатомічною будовою відрізняється від стебла дводольної.

У стеблі дводольної рослини розрізняють первинну і вторинну будову. Виникнення вторинної будови стебла зв’язане з поділом клітин камбію.

Первинна будова. На верхівці стебла розташована первинна меристема (конус наростання). На рівні зачасткових листків закладається прокамбій, який формує первинні флоему і ксилему. Зовні від прокамбію відокремлюється первинна кора, всередину – серцевина. Поверхневий шар клітин конуса наростання диференціюється в епідерму. Так виникає первинна будова.

Стебло однодольних покритонасінних, так само як і корінь, має лише первинну будову.

Мал. 5. Будова соломини жита:

1—епідерма; 2 — склеренхіма; 3 — продих;

4 — хлорофілоносна паренхіма; 5 — флоема;

6 — ксилема; 7 — паренхіма центрального циліндра

Проте на відміну від однодольних рослин у дводольних не всі клітини прокамбію перетворюється на первинні ксилему і флоему. Шар клітин прокамбію між ними зберігає здатність поділятися і перетворюватися у вторинну твірну тканину — камбій. Камбій поділяється, відкладаючи всередину елементи вторинної ксилеми. а до периферії — вторинної флоеми.

Мал. 6. Первинна будова стебла дводольної рослини:

1епідерма; 2 — коленхіма;

3 — корова паренхіма;

4 ендодерма; 5 — перицикл;

6 — флоема; 7 — прокамбій;

8 — ксилема; 9 паренхіма центрального циліндра

Таким чином, діяльність камбію забезпечує виникнення вторинних елементів у стеблі, тобто перехід від первинної анатомічної будови до вторинної. Вторинна будова стебла характерна для всіх дводольних рослин — трав і дерев. Дуже поширені такі типи вторинної будови стебла: пучковий, перехідний і непучковий. Відмінності їх зумовлені способами закладання прокамбію і наступною діяльністю камбію.

Пучкову бідову стебла мають деякі трав'янисті рослини (кріп, конюшина, жовтець, горох, люцерна). Закладені в конусі наростання прокамбіальні тяжі розміщуються колом по периферії центрального циліндра. Кожен прокамбіальний тяж перетворюється у відкритий колатеральний пучок, що складається з первинної ксилеми, первинної флоеми і смужки камбію між ними. Клітини камбію, які діляться, дають нові — вторинні — елементи провідного пучка: всередину— ксилему, до периферії — флоему.

У багатьох рослин пучкова будова стебла з віком замінюється не пучковою. Така перехідна будова стебла характерна для соняшника, жоржини, рицини тощо.

Не пучкова будова стебла властива стеблам багатьох трав і дерев (льон, липа, яблуня, сосна тощо). За не пучкової будови прокамбій закладається циліндром і відразу перетворюється на камбій.

Отже, і за первинної, і за вторинної будови елементи флоеми і ксилеми розташовуються суцільним циліндром. Проте, якщо у трав усі клітини камбію на осінь перетворюються на клітини постійних тканин, то в деревних камбій функціонує протягом усього їхнього життя. Багаторічна діяльність камбію і зумовлює особливості структури стовбура дерева і стебла чагарника.

Мал. 7. Будова стебла дводольних рослин:

А — формування стебла безпучкового типу;

Б, В — формування стебла перехідного типу;

Г, Ґ — формування стебла пучкового типу;

1 — прокамбій;

2 — первинна кора;

3 — первинна флоема; 4— камбій;

5— вторинна флоема; 6— вторинна ксилема;

7— склеренхіма; 8 — первинна ксилема;

9 — міжпучковий камбій;

10 — серцевина