Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник по ТР.DOC
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

§ 8.5 Вправи та завдання

176 Знайти різницю в рості між найвищим і найнижчим футболістом команди, якщо в складі команди 20 чоловік.

177 В складі баскетбольної команди 12 гравців. Скільки гравців в команді мають зріст, менший за середній зріст команди?

178 В зв’язку з економічною кризою в країні і скороченням коштів на потреби освіти в школі два 10 класи по 18 учнів у кожному було об’єднано в один. Вважаючи, що в класах навчались одні хлопці, об’єднати дані про зріст хлопців з двох масивів в один, але зберегти порядок шикування по зросту на уроці фізкультури (від вищих до нижчих). Вхідні масиви вважати відсортованими і заданими у вигляді констант.

179 В кондитерський відділ магазину поступило 15 видів цукерок по різній ціні і в різній кількості. Знаючи дані про ціни і кількості товарів, знайти, яких цукерок було завезено в магазин за найбільші кошти.

180 Описати числові масиви з цілих чисел X, Y, Z і виконати наступні перетворення:

а) переписати елементи масиву Х в масив Y в зворотному порядку;

б) сформувати масив Y таким чином: Y[1] := X[1] + X[N]; Y[2] := X[2] + X[N–1], ..., Y[N] := X[N] + X[1].

в) в масив Y занести лише ті елементи масиву Х, що знаходяться в заданому діапазоні [A, B].

г) в масив Y занести 10 найменших додатних елементів, а в масив Z – 15 найбільших за модулем.

д) записати в масив Y лише парні елементи, а в масив Z – лише ті, що діляться на 3.

е) в масив Y занести лише ті елементи масиву Х, що є числами Фіббоначі, а в масив Z – лише ті, квадратні корені яких є цілими числами.

181 Шкільній футбольній команді з 15 чоловік потрібно закупити форму для участі у змаганнях. Підприємці пропонують М видів форми ( 10 £ М £ 15). Скільки найбільше футбольних м’ячів вартістю Р зможе купити команда, якщо вибере не найкращу форму? Яку форму при цьому буде закуплено для команди?

182 У змаганнях з стрибків у довжину кожен спортсмен має право на 5 спроб. До підсумкового результату зараховується найкраща. Скласти програму, яка визначає учасників, що зайняли перші три призові місця і виводить на екран прізвища переможців з вказівкою місця, що посів спортсмен і його результат. Кількість спортсменів не перевищує 20.

183 При складанні бухгалтерського звіту за рік від бухгалтера кооперативу “Колобок”, що займається виготовленням і продажем хлібопекарних виробів забажали отримати відомості про кількість виробів, що продаються за найвищою ціною. Виготовлялось протягом року М виробів (10 £ М £ 20). Дані про ціни на вироби знаходяться в масиві Х. Скласти програму для полегшення роботи бухгалтера.

184 Розв’язати попередню задачу у випадку, коли вимагається подати дані про найбільшу кількість виробів, що продаються за однаковою ціною.

185 В заданому цілочисельному масиві знайти елементи, сума яких дорівнює заданому числу.

186 Задано масив натуральних чисел. Знайти мінімальне натуральне число, яке не можна представити сумою ніяких елементів цього масиву.

187 У відсортованому масиві з 1000 чисел знайти номер елемента, значення якого рівне K.

9. Робота з літерними та символьними величинами

Ми вже з вами згадували про символьні змінні, які описуються як тип char, і нагадаємо, що змінні даного типу можуть бути лише одним символом з множини 256 символів, що є й розпорядженні ПЕОМ. А як бути у тому випадку, коли нам потрібно працювати з словами, реченнями і, навіть, цілими фрагментами тексту. Для цього у мові Паскаль передбачено ще один тип змінної, який називається string. В багатьох підручниках та посібниках це слово переводиться як “рядок”, що не зовсім відповідає дійсності. Взагалі кажучи, в українській мові не існує слова, яке було б буквальним перекладом або розумінням англійського string. По суті справи нам повинно бути зрозуміло, що щось схоже до звичного нам рядку літер, хоча вже тут ми припустились неточності, адже вираз “1998” є числом, в звичному для нас мовному розумінні, а у мові Паскаль це може бути або числом , або рядком – в залежності від того, як було описано змінну, значенням якої є написаний вираз. Тому не будемо вдаватись до точних тлумачень значення слова string, а просто скажемо, що даний тип характеризує символьну змінну, яка може складатись не з одного символу, а з багатьох і надалі величини, описані даним типом домовимось називати літерними величинами. Літерні величини можуть бути і рядками, і реченнями, і словами, і окремими символами.

Паскаль накладає обмеження на даний тип змінної, тобто кількість символів у значенні змінної типу string не може бути більшою за 255.

Розробники мови при створенні типу string описали його як array[1..255] of char, але ми можемо задавати і менший (але ні в якому разі не більший!) розмір змінних або констант даного типу, наприклад: