Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПБ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
37.35 Кб
Скачать

Цей контроль включає в себе моніторинг пожежних та інших ризиків природного та техногенного характеру.

Таким чином, аудит безпеки (в сенсі фізичної безпеки підприємств) здійснюється в Люксембурзі в добровільному порядку, і його умови не відрізняються від загальноєвропейських.

У Франції аудит безпеки здійснюється у два етапи: в процесі будівельних робіт і безпосередньо під час експлуатації будівлі.

Аудит пожежної безпеки, що проводиться експертом з технічного контролю в процесі будівельних робіт і в ході експлуатації (технічні перевірки), обов'язковий для будівель і споруд з масовим перебуванням людей 1-й групи (понад 2000 осіб), а також для особливих споруд, які підлягають ризику , як, наприклад, споруди з великими прольотами, фундаменти з великим ексцентриситетом і т.д.). Існують випадки, коли технічний контроль обов'язковий для перевірки доступності будівлі інвалідам Hand, для оцінки сейсмічного ризику PS. Висновки за результатами технічного контролю видаються акредитованим експертом в даній галузі.

Технічні перевірки в процесі експлуатації обов'язкові залежно від технічних установок будівлі та її категорії. Закони та постанови уточнюють рівень кваліфікації інженерів, що займаються даними перевірками (компетентний фахівець, акредитований експерт з технічного контролю). Наприклад, щороку електричні установки повинні перевірятися акредитованим експертом для оцінки будівель з масовим перебуванням людей і для промислових будівель і споруд, що включають в себе також робочі приміщення.

Періодичність аудиту визначається правовими актами, статтями постанови від 25.06.1980.

Згідно з постановою від 19.11.2001, «будівлі та споруди з масовим перебуванням людей 1, 2, 3 і 4 категорій підлягають періодичному аудиту, здійснюваному Комісією з безпеки. Періодичність візитів залежить від призначення будівлі та її категорії ». Житлові будинки і споруди підлягають щорічним перевіркам, які стосуються установок протипожежної безпеки: димовідведення та вентиляції. Щорічний аудит даних об'єктів проводиться компетентними фахівцями.

В Португалії декретом уряду № 134/2006 від 25.07.2006 було покладено початок будівництва «інтегрованої системи операцій цивільного захисту та допомоги», покликаної здійснювати оперативні заходи в умовах надзвичайних ситуацій. Цим нормативним актом були покликані наділити Національну службу цивільного захисту (НСГЗ) всіма необхідними юридичними, оперативними і фінансовими інструментами «для постійної і безперешкодної роботи по забезпеченню безпеки населення і майна, попередження небезпечних інцидентів і катастроф, ліквідації їх наслідків та допомоги у відновленні нормальних умов в постраждалих зонах ».

НСГЗ придані всі необхідні владні повноваження з організації аудиту безпеки в рамках Закону про державної адміністрації № 4/2004 від 15.01.2004.

Закон № 27 від 2006 г. «Основи цивільного захисту» дає НСГЗ право «вимагати від громадян та керівництва підприємств безумовного співробітництва в справі перевірки норм безпеки». Відмова від співробітництва тягне цивільну та кримінальну відповідальність у рамках закону. Закон дає НГСЗ право безпосередньо або через кваліфікованих осіб або організації, нею акредитованих, перевіряти виконання законів, норм і технічних параметрів виносити обов'язкові рекомендації. Наслідком за їх невиконання у встановлені терміни тягне за собою вилучення ліцензій, дозволів на роботу і відповідних сертифікатів.

Загальне керівництво НСГЗ здійснює Міністерство внутрішньої адміністрації в особі державного секретаря з цивільного захисту. На регіональному рівні організацію представляють цивільні губернатори округів.

4.2. Суб'єкти аудиту безпеки, їх акредитація та вимоги до них

Ризики в галузі пожежної безпеки, цивільної оборони та захисту населення в Бельгії оцінює страхова компанія, що обслуговує той чи інший контракт. Розмір страхової премії є результатом домовленості страхової компанії, банку, агентства нерухомості і клієнта. У разі якщо вони не можуть дійти згоди, до справи підключається призначений урядом для розбору скарг в галузі страхування омбудсмен, який проводить незалежну оцінку ризиків і виносить свій вердикт.

Оцінка пожежного ризику в Великобританії здійснюється незалежною організацією, яка залучає до цієї роботи експертів (аудиторів) - фахівців найбільш високої кваліфікації в даній галузі, не зацікавлених у результатах аудиту.

У Німеччині створено інститут незалежних експертів (аудиторів) в галузі пожежної безпеки. Функції призначення та атестації уповноважених експертів з питань незалежної оцінки ризиків в галузі пожежної безпеки та протипожежного страхування виконують регіональні торгово-промислові палати або вищі земельні органи будівельного нагляду. Аудитором в галузі пожежної безпеки відповідно до нормативних правових актів землі може стати громадянин Німеччини, який має вищу технічну будівельну освіту, 5-річний стаж роботи, що пройшов протягом 1 року спеціальне навчання в міністерстві, уповноваженому на атестацію незалежних аудиторів.

Програму навчання та екзаменаційні питання розробляють фахівці пожежної охорони спільно з міністерством, уповноваженим на атестацію аудиторів. До складу комісії, що приймає іспити, включаються: співробітники пожежної охорони, інженери-будівельники (у тому числі архітектори), незалежні аудитори, фахівці органів з сертифікації.

Особам, що успішно склали іспити, видаються свідоцтво і іменна печатка незалежного експерта (аудитора) з протипожежного захисту будівельних споруд.

У будівельних нормах і правилах землі публікується реєстр незалежних аудиторів в галузі пожежної безпеки. Незалежні аудитори в галузі пожежної безпеки зобов'язані підвищувати кваліфікацію на щорічних 2-денних зборах в профілактичних підрозділах пожежної охорони.

В даний час у ФРН в галузі пожежної безпеки працює близько 300 незалежних аудиторів.

Незалежні аудитори в галузі пожежної безпеки зобов'язані застрахувати ризик своєї професійної відповідальності за виданий висновок про відповідність проекту вимогам пожежної безпеки. Страхування здійснюється на два страхових випадки на рік і є відносно дорогим, порівняно з вартістю інших видів страхування.

Поряд з інспекторами пожежної профілактики та незалежними аудиторами в галузі пожежної безпеки в пожежно-технічному обстеженні об'єктів беруть участь фахівці служби порятунку (VdS) і страхових організацій.

Незалежну оцінку ризиків в галузі пожежної безпеки в Греції здійснюють компанії-оцінювачі. Такі компанії надають широкий спектр послуг в галузі оцінки і не обмежуються тільки сферою пожежної безпеки, так як цей сегмент ринку має вельми обмежений попит.

Незалежний аудит безпеки, включаючи питання протипожежного страхування, здійснюється в Люксембурзі в основному міжнародними приватними охоронними агентствами та їх філіями, такими як «Брінкс», «Сек’юрітас» та ін.

Основна роль у справі планування, координації та реалізації заходів у сфері цивільного захисту в Португалії покладається на Національну службу цивільного захисту.

Оцінка протипожежної безпеки будівель і споруд у Франції здійснюється експертом з технічної безпеки. Діяльність незалежних експертів регламентується Будівельним кодексом (ст. L 111-25а - зобов'язання пройти акредитацію; ст. R111-29-R111-37 - умови акредитації); Законом від 20.10.1999 (члени комісії з акредитації); Правовою нормою NF EN 17-020 (принципи функціонування органів інспекції).

Оцінкою пожежних ризиків і проведенням передстрахового аудиту в сфері громадської протипожежної безпеки в Канаді займається єдина акредитована для цієї мети приватна компанія - CGJ Insurance Business Services. Використовуючи різні системи оцінок і прогнозування пожежних ризиків, дана компанія надає страховим компаніям інформацію, необхідну для розробки та коригування відповідних тарифів. 4.3. Область застосування (об'єкт) аудиту безпеки

У Великобританії пожежний аудит здійснюється державними і приватними структурами при введенні нових об'єктів будівництва або об'єктів після капітального ремонту. Незалежний аудит самостійно проводять страхові компанії для оцінки ризику виникнення пожежі, ступеня шкоди, що може нанести пожежа. Аудит проводиться обов'язково при укладенні страхової угоди і вибірково при повторному страхуванні або в період дії первинної страховки.

У Німеччині аудитори в галузі пожежної безпеки здійснюють перевірку відповідності будівель і споруд вимогам пожежної безпеки тільки на стадії проектування. Рішення про направлення проектно-кошторисної документації на розгляд та погодження до пожежної охорони (?) або незалежному аудитору приймає власник майна.

Розгляд та погодження проектно-кошторисної документації здійснюється на платній основі працівниками пожежної охорони в 3-місячний строк або незалежними експертами (аудиторами) з протипожежного захисту будівельних споруд в місячний термін. Вартість послуг з розгляду проектно-кошторисної документації затверджується урядом землі.

Перелік будинків та споруд, які можуть перевірятися незалежними аудиторами, наведений у ч. 3 § 2 будівельних норм (перші 4 класу будівель) землі Гессен (НВО-2002):

1-й клас:

а) окремо розташовані будинки висотою до 7 м, які використовуються не більше ніж за двома напрямками, загальною площею не більше 400 м2;

б) окремо розташовані будинки, які використовуються в сільському господарстві;

2-й клас: будівлі висотою більше 7 м, які використовуються не більше ніж за двома напрямками, загальною площею не більше 400 м2;

3-й клас: інші будівлі висотою до 7 м.

4-й клас: будівлі висотою до 13 м, які використовуються по одному призначенню, з площею відповідно не більше 400 м2 на кожному поверсі.

Поряд з розглядом і узгодженням проектно-кошторисної документації на будівництво будівель і споруд незалежні аудитори в галузі пожежної безпеки мають право розробляти на платній основі концепцію забезпечення пожежної безпеки будівель і споруд.

В Греції незалежна оцінка ризиків в галузі пожежної безпеки в основному затребувана страховиками, які здійснюють протипожежне страхування будівель, майна та вантажів. Рідше послугами незалежних оцінювачів користуються ініціативно власники виробничих або житлових приміщень з метою підвищення рівня протипожежної безпеки і виключення можливості накладення санкцій при інспектуванні об'єктів.

Приватні компанії також пропонують свої послуги з підготовки планів протипожежної безпеки будівель на стадії їх проектування. Відповідно з грецьким законодавством забудовник подає на розгляд регіонального представництва містобудівного відомства пакет документів, що включає в тому числі план протипожежної безпеки. Такий план, що складається з двох частин (пасивний та активний протипожежний захист), може бути підготовлений приватною компанією, але підлягає обов'язковому затвердженні протипожежною службою. Пасивна пожежна безпека передбачає обладнання об'єкта необхідними шляхами евакуації людей, активна пожежна безпека - наявність засобів пожежогасіння.

План протипожежної безпеки об'єкта розробляється виключно інженерами, які мають акредитацію при Технічній палаті Греції. Відповідно до роз'яснень оцінювачів вартість їх послуг оцінюється в 150 євро / год, але не менше 1 500 євро.

У Франції, в процесі будівельних робіт, експерт з технічного контролю мінімально виконує 2 перевірки: перевірку стійкості будівлі - «L» і перевірку забезпечення безпеки людей під час експлуатації будівлі - «S». Перевірка стосується як стадії проектування, так і стадії внутрішнього облаштування. У цю перевірку входить також функціонування пристроїв по димовідведення, електричних установок, освітлення, опалення, вентиляції, газових установок, прийнятих протипожежних заходів, пожежної сигналізації. Перевірки, здійснювані технічним експертом, починаються на проектному етапі з відповідною доповіддю про детально вивченому проекті. Потім в процесі будівельних робіт експерт перевіряє інженерні креслення. В ході робіт експерт з технічного контролю регулярно завдає візити на будівельний майданчик і стежить за процесом будівельних робіт.

Наприкінці будівництва об'єкта експерт з технічного контролю «приймає» будівлю. Це передбачає відповідні технічні фінальні перевірки.

Збудований об'єкт повинен отримати дозвіл на введення в експлуатацію. Комісія з безпеки, що включає в себе представників префектури, мерії, пожежного нагляду, поліції, здійснює візит на об'єкт і видає дозвіл на його відкриття. Письмова оцінка, що включає в себе оцінку міцності будинку і доповідь про технічні перевірках, прийнятих протипожежних заходів з боку експерта з технічного контролю, є основним і впливовим фактором на рішення Комісії.

В процесі експлуатації будівлі та споруди також підлягають регулярній перевірці. Перевірки проводить або акредитований експерт з технічного контролю, або компетентний фахівець. Періодичність перевірок перерахована у відповідних постановах (кожні 6 місяців, щорічна, 3-річна). Ці перевірки стосуються електричного устаткування, функціонування ліфтів, газових установок, установок з димовідведення, пожежної сигналізації, заходів з пожежної безпеки. Залежно від категорії будівлі з масовим перебуванням публіки Комісія з безпеки завдає періодичні візити (наприклад, кожні 2, 5 років). Комісія видає дозвіл на подальшу експлуатацію будівлі, грунтуючись на висновках, що стосуються технічних перевірок з боку акредитованого експерта з технічного контролю.

У Канаді компанія CGJ Group Inc. в особі CGJ Risk Management Services, крім оцінки пожежних ризиків і проведення передстрахового аудиту, розробляє муніципальні протипожежні плани і дає відповідні рекомендації щодо поліпшення протипожежної захищеності будівель.