Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕОМ_Методичка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
94.72 Кб
Скачать

Аналіз впливу на продуктивність парку автомобілів основних показників транспортного процесу.

Порядок виконання.

  1. Розрахунок продуктивності вантажівки та автобусу при визначених попередніх значеннях вимірювачів використання рухомого складу.

  2. Визначення продуктивності парку при окремій зміні вантажомісткості (пасажировмісності), технічної швидкості, довжини перевезень вантажу, часу простоїв при постійних значеннях інших факторів. (Числові значення факторів можуть бути задані викладачем, або приймаються в діапазоні від 0,25 до 4 раніше розрахованої величини фактору).

  3. Побудування графіку залежності продуктивності від і-го фактору.

  4. Аналіз отриманих залежностей.

  5. Висновок.

Продуктивність вантажного автомобіля - це маса перевезеного вантажу (у тоннах) чи виконана транспортна робота (у тонно-кілометрах) за одиницю часу.

Продуктивність вантажного автомобіля віднесена до 1ч перебування на лінії називається годинною продуктивністю автомобіля.

Годинна продуктивність Wm та транспортна робота Wp через основні вимірники визначається по формулах:

де t'пр - час простою під навантаженням і розвантаженням за 1 їздку, год, mг.н - номінальна вантажопідйомність автомобіля, т, le.r - довжина їздки з вантажем, км;

Продуктивність автобуса визначається по кількості перевезених пасажирів або транспортній роботі за одиницю часу:

, пас/год;

пас*км/год

де lм - довжина маршруту, км; tо.п - час зупинки для посадки-висадки пасажирів; to - час зупинки на кінцевих пунктах.

Продуктивність списочного парку машин визначається на 1 календарну автомобіле-годину прибування автомобіля на підприємстві

Wп и.п=Wпи

W р и.п=Wри

Визначення зміни собівартості перевезень від основних показників транспортної роботи.

Порядок виконання.

1. Визначення постійних та змінних витрат на перевезення.

2. Визначення собівартості транспортного процесу при середніх значеннях факторів та зміни одного з них у діапазоні (0,25...4)Хі.

3. Побудування графіків залежностей собівартості від основних показників транспортного процесу.

4. Аналіз отриманих залежностей.

5. Висновок.

Собівартість - відношення сумарних витрат Sрасх до транспортної роботи Р (грн/(т*км)), грн./(пасс*км).

S = Sрасх / Р

Сумарні витрати включають у змінні, постійні, вантажно-розвантажувальні, дорожні.

Змінні: на паливо, мастильні й інші експлуатаційні матеріали, шини, технічне обслуговування і ремонти, амортизація на капремонт - на 1 км пробігу.

Постійні: на утримання будинків і споруджень, господарські, зарплата адміністрації і водіїв, амортизація на відновлення рухомого складу - на день чи годину перебування автомобіля в АТП.

Вантажно-розвантажувальні: заробітна плата вантажників і персоналу по обслуговуванню вантажно-розвантажувальних машин, вартість технічного обслуговування і ремонту цих машин.

Дорожні: зв'язані з будівництвом, змістом і ремонтом доріг.

В загальному вигляді собівартість перевезень розраховується по формулі:

S = (Sпр * L + Sпс * 24 * Ади) / Р

де Sпр - перемінні витрати приходяться на 1 км, (приймаються в студентських розрахунках 0,5 грн/км), L – пробіг автомобілів усього парку за розглядаємий термін часу, км, Sпс - постійні витрати, які приходяться на 1 годину перебування автомобіля в АТП, (приймаються в студентських розрахунках 1 грн/год), 24 * Ади- тривалість перебування автомобіля в АТП (авт*год)

Розрахункова формула визначення собівартості перевезень через основні показники транспортного процесу має вид

де =lе.г/L - коефіцієнт використання пробігу; mг.н - номінальна вантажопідйомність автомобіля, т; дин - коефіцієнт динамічного використання автомобіля; le.r - довжина їздки з вантажем, км; t'пр - час простою під навантаженням-розвантаженням за 1 їздку, годин(приймаються в студентських розрахунках 0,1 та 0,4 год); Vт - технічна швидкість, км/год; αи - коефіцієнт використання рухомого складу за весь період, включаючи неробочі дні; ρ - коефіцієнт використання в плині доби.

Навчально-методична література:

1. В.Є.Канарчук, А.А.Лудченко, І.П.Курніков, І.А.Луйк. Технічне обслуговування, ремонт і зберігання автотранспортних засобів. Т2. Київ: Вища школа, 1995.

2. Болбас М.М. Основы эксплуатации и ремонта автомобилей: [Учебное пособие для вузов спец.0513 "Автомобили и тракторы"]. М.:Высш.шк., 1985. - 284 с.

3. Болбас М.М. Основы технической эксплуатации автомобилей: Учебник.-Мн.: 2001.- 352 с.

4. Техническое обслуживание, ремонт и хранение автотранспортных средств: Учебник: В 3 кн. - К.: Выща шк., 1991.

5. Говорущенко Н.Я. Техническая эксплуатация автомобилей.- Харьков: Выща шк. Изд-во при Харьковском университете, 1984. - 312 с.