Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим 5.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
30.11 Кб
Скачать

5) 2. Співвідношення понять “злочин” і “склад злочину”

Поняття складу злочину має дещо спільне з поняттям злочину (ст. 11 КК),

хоча це різні поняття. Як же вони співвідносяться?

Поняття складу злочину є наукова абстракція, яка містить у собі

загальні ознаки, притаманні кожному злочинові. Воно не дає поняття проокремий злочин (скажімо, крадіжку), але в абстрактному вигляді закріплюєознаки, загальні для всіх злочинів (крадіжок, вбивств, зґвалтувань тощо).

Поняття складу злочину і поняття злочину, що наведено у ст. 11 КК,

закріплюють в різних формах істотні сторони одного і того ж явища - перше з точки зору його побудови, структури, а друге - з точки зору його суспільно-політичної характеристики.

Поняття злочину розкриває зміст суспільне небезпечного діяння, а склад злочину є міра, масштаб цього діяння, який застосовується для того, щоб знайти в ньому підстави кримінальної відповідальності чи відхилити її.

Отже, поняття злочину і поняття складу злочину знаходяться між собою у співвідношенні форми і змісту: поняття злочину є змістом, а поняття складу злочину - його формою, яка визначена законом як склад злочину. В цьому схожість, єдність та різність цих понять.

Поняття злочину та поняття складу злочину тісно пов'язані між собою, але не тотожні. Вони по-різному відображають суттєві ознаки одних і тих самих явищ суспільного життя - злочинів.

У понятті злочину розкривається його соціально-політичний зміст як суспільно небезпечного діяння, що посягає на суспільні відносини, які перебувають під охороною закону про кримінальну відповідальність. Воно охоплює лише найбільш характерні й суттєві ознаки, притаманні кожному злочину, вказує на найбільш важливі соціальні й правові властивості злочину, завдяки яким останній відрізняється від інших правопорушень.

Поняття злочину конкретизується в кримінальному праві у формі окремих складів злочину, що виступають як своєрідна міра, масштаб злочину.

Поняття злочину відповідає на питання, що є загальним для усіх злочинів, а поняття складу злочину - чим відрізняється один злочин від іншого.

Отже, поняття злочину і поняття складу злочину перебувають між собою у співвідношенні форми та змісту. При цьому, поняття злочину є формою, а поняття складу злочину - змістом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]