Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрное право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
462.34 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

Кафедра адміністративного права

Робоча навчальна програма дисципліни

Аграрне право

для студентів галузі знань 0304 «Право»,

напряму підготовки 6.030401 «Право»

освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» денної форми навчання

ЗАТВЕРДЖЕНА

на засіданні Вченої ради

Рішення 10/15 від 21.06.2012

Донецьк – 2012

Робоча навчальна програма з дисципліни «Аграрне право» для студентів 4 курсу заочної форми навчання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» галузь знань 0304 «Право», напрям підготовки 6.030401 «Право» /Укладачі: Брунько А.В. – Донецьк: ДонДУУ, 2012.- 50 с.

Вміщує тематичний план, питання для семінарських, практичних занять, завдання для індивідуальної та самостійної роботи студентів, способи проведення поточного і підсумкового контролю знань, перелік нормативно-правових актів та літератури.

Укладачі: Брунько А.В.

викладач

Завідувач кафедри

адміністративного права,

к.ю.н., доцент І.Л. Олійник

Розглянуто та ухвалено

на засіданні кафедри

адміністративного права

Протокол №12 від 29.05.12

Структура робочої навчальної програми

1. Мета і завдання дисципліни, її місце у навчальному процесі

2. Розподіл дисципліни (навчального модуля) на змістові модулі,

її обсяг і форми модульного контролю

3. Бальна шкала рейтингової оцінки дисципліни (навчального модуля)

4. Засоби контролю знань студентів з кожного залікового модуля

5. Критерії оцінювання знань студентів з кожного залікового модуля

6. Перелік питань до підсумкового контролю знань студентів

7. Плани проведення практичних та семінарських занять з

кожного змістового модуля та переліку питань для самоконтролю

8. Методичні рекомендації до самостійного вивчення студентами

матеріалу та засоби його контролювання з кожного змістового модуля

9. Список методичної літератури, нормативних матеріалів

1. Мета і завдання дисципліни, її місце у навчальному процесі.

Сільське господарство відіграє важливу роль у житті українського суспільства, оскільки сільськогосподарське виробництво існує і розвивається передусім для задоволення першочергової життєвої потреби людей – потреби у продуктах харчування, а промисловості – в сировині.

Складний характер сільськогосподарського виробництва зумовлює необхідність у створенні відповідної системи правового регулювання аграрного підприємництва, яка включає загальні норми господарського законодавства і спеціальні норми, які становлять основу аграрного законодавства. Ефективність сільськогосподарського виробництва значною мірою залежить від засвоєння та впровадження у практику господарювання всіма суб’єктами аграрного підприємництва правових норм, які визначають їх правовий статус.

Норми аграрного законодавства визначають правовий статус сільськогосподарських утворень як юридичних осіб, регулюють правовий режим підприємств в цілому, їх виробничих підрозділів, внутрішньогосподарські відносини всередині підприємств, встановлюють правомочності, які мають підприємство як цілісне утворення та його виробничі підрозділи як його складові, а також права та обов’язки, які покладаються на органи самоврядування сільськогосподарських підприємств.

Вивчення студентами юридичних навчальних закладів аграрного права сприятиме підвищенню рівня їх обізнаності з основними напрямами та формами аграрної політики нашої держави, засвоєнню положень законодавства, які регулюють аграрні відносини, формуванню в них навичок застосування норм аграрного права на практиці.

Курс аграрного права передбачає опанування студентами загальних юридичних понять і категорій з подальшим переходом до основних інститутів аграрного права, спираючись на знання, здобуті під час вивчення цивільного права та інших галузей права. Вивчення дисципліни «Аграрне право» передбачає відпрацювання тем на лекційних, семінарських та практичних заняттях, самостійне оволодіння теоретичним матеріалам, поточний контроль у формі тестування та підсумковий контроль у формі іспиту.

Мета навчальної дисципліни «Аграрне право» полягає у сприянні поліпшенню обізнаності студентів-правознавців із завданнями і сутністю аграрної політики нашої держави, засвоєнню основних положень законодавства як необхідної умови належного виконання ними посадових обов’язків у своїй подальшій роботі як юриста.

Завданнями дисципліни є надання студентам глибоких знань щодо основних найважливіших теоретичних питань курсу, чинного законодавства, сприяння глибшому засвоєнню теоретичних положень аграрного права шляхом навчання майбутніх спеціалістів – юрисконсультів, суддів, прокурорів – правильно і свідомо застосовувати набуті знання та діючі правові норми при вирішенні конкретних справ, що виникають у процесі діяльності сільсьгосподарських підприємств, у відносинах їх з іншими суб’єктами господарювання, органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Програмою дисципліни передбачено, щоб після вивчення предмета «Адміністративне право» студент повинен знати:

  • поняття аграрного права;

  • суб’єкти аграрного права;

  • правовий статус суб’єктів аграрного господарювання в агропромисловому секторі;

  • правові засади використання земель в аграрному виробництві;

  • правовий режим земель сільськогосподарського призначення;

  • правове забезпечення оренди землі у сільському господарстві;

  • право на земельну частку (пай);

  • практика розв’язання питань щодо додержання норм земельного законодавства;

  • механізм державного регулювання сільського господарства;

  • організаційно-правове забезпечення соціального розвитку села;

  • відповідальність працівників сільськогосподарських підприємств;

  • правове регулювання виробництва і реалізації зерна;

  • правове забезпечення організації племінної справи у сільському господарстві;

  • правове регулювання ветеринарного обслуговування;

  • договірні відносини у сфері аграрного підприємництва;

  • окремі види договорів в аграрному секторі економіки, не пов’язані з виробництвом сільськогосподарської продукції;

  • .характеристика стану сільського господарства в Україні за сучасних умов.

Студенти повинні уміти:

  • орієнтуватися в системі чинного аграрного законодавства;

  • тлумачити чинне аграрне законодавство;

  • аналізувати юридичні факти;

  • застосовувати чинне аграрне законодавство під час розгляду справ у судах (господарських судах);

  • складати господарсько-правові, юрисдикційні та інші акти.

Опанування курсом «Аграрне право» передбачає відпрацювання тем на лекційних, семінарських та індивідуальних заняттях, під час самостійного оволодіння теоретичними матеріалами, поточний контроль у формі письмових контрольних робіт та підсумковий контроль у формі іспиту.

Лекція – основна форма проведення навчальних занять з дисципліни, призначена для засвоєння теоретичного матеріалу. Тематика курсу лекцій визначається цією програмою.

Семінарські заняття з аграрного права проводяться з метою:

  • поглиблення і закріплення теоретичних знань, одержаних в процесі відпрацювання лекцій, самостійної роботи над рекомендованою літературою і нормативними джерелами;

  • більш глибокого ознайомлення з основними нормативними актами;

  • вдосконалення навичок логічного мислення, уміння аргументовано відстоювати свою точку зору по конкретному питанню, а також самостійно виступати перед аудиторією, вести творчі дискусії;

  • прищеплення навичок працювати з законодавчими і нормативними актами, і іншими спеціальними джерелами, які стосуються тем, що вивчаються;

  • розгляду під безпосереднім керівництвом викладача окремих питань, які носять дискусійний характер, а також виконання контролю за успішністю студентів, їх професійної підготовки і відношення до навчання;

  • перевірки рівня знань оволодіння матеріалом;

  • відпрацювання навичок вирішення конкретної ситуації, виходячи з діючого законодавства.

Контрольні роботи за підсумками вивчення залікового модулю є необхідною і складовою частиною навчального процесу і дають можливість оцінити якість теоретичної і практичної підготовки студентів з вивчених тем курсу.

Контрольна робота здійснюються під час проведення останнього семінарського заняття з залікового модулю; виконується у формі тестових завдань.

Самостійна робота студентів, в основному, здійснюється у позанавчальний час. Її метою є глибоке, всебічне, самостійне оволодіння теоретичними положеннями, подальший розвиток навичок роботи з літературними джерелами і нормативними актами, а також вмінь аналізувати, узагальнювати емпіричні матеріали, готувати довідки, доповіді, реферати тощо. У рамках самостійної роботи кожному студенту, спираючись на основні і додаткові джерела, а також лекційний матеріал, необхідно опрацювати кожну із запропонованих тем. Найважливіші положення бажано законспектувати.

Згідно з вимогами, пред’явленими до організації навчального процесу у вузах, семінарські заняття з окремих тем можуть бути проведені з використанням рефератної форми розгляду обговорюваних питань, письмове контрольно-перевірочне опитування з різних питань тем курсу. По окремим темам курсу можуть бути використані такі форми вивчення, як проведення дискусій, круглих столів, вікторин, у тому числі з притягненням до них практичних працівників.

Вивчення курсу закінчується складанням іспиту.

Структура дисципліни побудована із 2 залікових модулів.

ЗАЛІКОВИЙ МОДУЛЬ 1 складається із чотирьох змістових модулів, в яких розглядається загальнотеоретичний матеріал, вивчення якого сприятиме розумінню предмета, принципів, методів, системи, джерел аграрного права, а також питання, які стосуються правового статусу суб’єктів аграрного господарювання: зокрема, господарських товариств, сільськогосподарських кооперативів, фермерських господарств, державних сільськогосподарських підприємств, господарських об’єднань тощо. До даної частини курсу належать такі теми, як: поняття, види та особливості аграрних правовідносин; державне регулювання сільського господарства ( зміст, форми, методи, система держаних органів тощо).

ЗАЛІКОВИЙ МОДУЛЬ 2 містить чотири змістові модулі, які розкривають особливості правового режиму земель сільськогосподарського призначення; головні напрямки діяльності аграрних суб’єктів, їх земельні, договірні та інші відносини; відповідальність за порушення аграрного законодавства України; правове регулювання здійснення окремих видів сільськогосподарської діяльності.

При підготовці робочої програми використовувались роботи О.О. Погрібного, В.З. Янчука, Ю.М. Крупки, В.П. Жушман, Н.Г. Діденко, М.В. Шульги, І.Б. Мачуської та ін..