Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розрахунок генератора із зовнішнім збудженням.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
112.19 Кб
Скачать
  1. Вибір контурних конденсаторів

Після розрахунку значень ємностей та індуктивностей коливальної системи та визначення доданих до них напруг і протікають через них струмів потрібно вибрати стандартні деталі - конденсатори і розрахувати котушки індуктивності.

Як контурних конденсаторів в діапазоні КХ переважно застосовуються вакуумні конденсатори: змінні типу КП та постійні типу К61, В, ВВ та ін

У потужних передавачах застосовуються також високовольтні конденсатори типу К15У, в малопотужних КТ, КД а також стеклокерамичні і склоемалевих конденсатори типів КС, К21, К22.

Якщо конденсатори змінної ємності доцільно встановлювати в ВКС, то конденсатори постійної ємності призначені для роботи в якості анодно-розділових і сіткових блокувальних.

Оскільки 119,03 пФ, з доданим до нього напругою 11 495 В і протікає через нього струмом 67,35 А, то виберемо конденсатор КП1-3 з номіналом в 120 пФ.

Для 754,30 пФ, з доданим до нього напругою 1842,3 В і протікає через нього струмом 104,29 А, виберемо конденсатор КП1-5 з номіналом 750 пФ.

Для = 225 пФ, з доданим напругою 11 495 В і струмом, що протікає 4,132 А, виберемо конденсатор К61-12 зі значенням 220 пФ.

Для 8250,0 пФ з доданим напругою 766,25 У виберемо конденсатор К61-3 з ємністю 8,2 нФ.

Згідно з п.3.5. приймемо номінальне значення конденсатора і візьмемо стандартний конденсатор КВК-3.

  1. Розрахунок конструкції контурної котушки індуктивності

У резонансних коливальних системах передавачів для зручності перебудови контуру по частоті застосовуються котушки змінної індуктивності. Вона реалізується у вигляді котушки з ковзаючим рухомим контактом, для якої застосовують мідний дріт квадратного перетину. Контурні котушки намотуються так, щоб крок намотування був більше діаметра проводу. Для передавачів з потужністю понад 1 кВт котушки намотуються на каркаси, утворені набором труб з радіофарфора. Труби каркаса об'єднуються в жорстку конструкцію двома металевими (алюмінієві сплави, сталь і ін) деталями, що мають форму хрестовини або П-образної рами. Металеві деталі каркаса знаходяться на досить великій відстані від токоведущей спіралі котушки, щоб не знижувати добротність котушки.

Ці котушки використовуються спільно з конденсаторами для отримання резонансних контурів. Вони повинні мати високу стабільність, точність і добротність. У діапазоні довгих і середніх хвиль ці котушки багатошарові, як правило, з намотування типу "Універсал". Для підвищення добротності застосовують багатожильні проводи типу "літцендрат". Для зміни індуктивності застосовують циліндричні сердечники з альсифера або карбонільного заліза.

  1. Периметр мідного дроту при повітряному охолодженні котушки визначається з нерівності

6,001 мм 6 липня

де - Різниця температур спіралі і навколишнього повітря, приймається рівною 45 °

  1. Для котушки з водяним охолодженням периметр беруть 2-3 рази меншим

Виберемо повітряне охолодження, тому наше значення 6,001 мм 6 липня

  1. За обчисленому периметру виберемо переріз дроту (квадратний)

1,5 мм 6 липня

  1. Обраний провід намотується на каркас також квадратного перерізу

1,5 = 15,0 мм 6 липня

Скористаємося значенням з ряду труб квадратного перетину із стороною квадрата 16 мм.

  1. Довжину спіралі виберемо з умови

16 = 32 мм 6 липня

  1. Для розрахунку необхідної кількості витків скористаємося формулою, що застосовується для розрахунку числа витків циліндричної котушки з діаметром d

2 витків 7 червня

де L = 1,71 мкГн - індуктивність котушки;

l = 3,2 см - довжина котушки;

D = a + d = 1,65 см (з креслення конструкції контурної котушки)

Отже, ми отримали такі параметри контурної котушки

Спосіб охолодження - повітряний

L = 1,71 мкГн - індуктивність котушки;

l = 3,2 см - довжина котушки;

N = 74 витків - кількість витків