Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 5. Теорія ризику.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
47.14 Кб
Скачать

Розділ 5. Теорія ризику.

5.1. Поняття про ризик. Джерела та чинники.

У широкому значенні слова, ризик - це можливість постраждати від якої-небудь небезпеки. Коли йдеться про здоров'я, то під ризиком розуміється можливість виникнення шкідливих ефектів для здоров'я цієї людини або групи людей за наявності якої-небудь небезпеки.

Виключно важливе місце в забезпеченні і збереженні здоров'я займає нині виявлення джерел і чинників ризику, а також умов, сприяючих їх виникненню. Класифікація основних джерел ризику для здоров'я людини, а також додаткові чинники, що впливають на рівні ризиків приведені на рис. 5.1.

Чинники ризику - це чинники, які підвищують вірогідність виникнення різних порушень здоров'я, зокрема розвитку захворювань. До них можуть відноситися чинники виробничого, природного і соціального середовища, чинники способу життя людей, індивідуальні особливості організму і спадкові чинники. Так, виробниче середовище є джерелом ряду шкідливих чинників: хімічних речовин, електромагнітних полів, ультрафіолетового випромінювання, радіації, шуму, вібрації та ін. Сфера поведінки людини також містить значущі чинники ризику, що формують добровільний ризик. На нього йдуть курці, наркомани, водії, що виїзджають на трасу в нетверезому стані, люди, які нехтують ременями безпеки при їзді на автомобілі. Добровільний ризик - свідоме піддання себе небезпеці при повному її усвідомленні і необгрунтованій нею зневазі. Чинники ризику, ті, що містяться в природному середовищі - це несприятливі кліматичні і погодні явища, збудники інфекцій.

Поняття ризик частенько зв'язують з поняттям небезпеки. Під небезпекою слід розуміти наявність чинника, що має потенційну здатність викликати шкідливий ефект в живому організмі або довкіллі. Оцінка небезпеки шкідливих речовин дуже важлива. В реальних умовах виробництва розрізняють 4 класи небезпечних речовин: 1 - надзвичайно небезпечні, 2 - високонебезпечні, 3 - помірно небезпечні і 4 - малонебезпечні.

5.2 Кількісна міра ризику.

Кількісна міра ризику - рівень ризику, R, визначається як відношення кількості подій, n, з несприятливими результатами, які вже здійснилися до максимально можливого їх числа, N, за певний період часу:

Джерела інформації

Рисунок 5.1. Структура формування ризиків для здоров'я людини

Наприклад, травматизм із смертельним результатом, пов'язаний з транспортом, склав по Україні в 1999 р. n = 6469 чоловік, населення України в 1999 р. складало N = 49,8 млн. чоловік, тоді рівень ризику травматизму із смертельним результатом від транспорту складе на одного мешканця України в рік величину:

/

Якщо чинник ризику діє протягом часу t, а статистичні дані отримані за часовий період T, то рівень ризику по відношенню до цього чинника ризику визначається виразом:

У загальному випадку, реальний рівень ризику несприятливої події для людини залежить від безлічі чинників: статі, віку, роду діяльності людини, місця її проживання, способу життя, звичок, часу і так далі. Таблиця 5.1 показує рівні ризиків для різних видів професійної діяльності. У таблиці 5.2 приведені рівні ризиків, викликані різними мимовільними чинниками.

Для попередження травматизму, пов'язаного з певними видами діяльності, важливо вміти прогнозувати можливі рівні ризику на тому або іншому підприємстві, в певній віковій групі, в певні періоди часу і так далі. Залежно від рівня ризику усі види діяльності людини можна розділити на 4 категорії: безпечні, відносно безпечні, небезпечні і особливо небезпечні (таблиця 5.3).