Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для дипл.работ финансисты.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

4. Наукове керівництво дипломною роботою

Керівництво дипломною роботою здійснює науковий керівник, який призначається кафедрою. Науковими керівниками дипломних робіт призначають висококваліфікованих викладачів університету: професорів, доцентів, старших викладачів. В окремих випадках, по узгодженню з завідуючим кафедри, науковими керівниками призначаються досвідчені асистенти.

Науковий керівник допомагає студенту оформити завдання та календарний план виконання дипломної роботи (додаток Б); надає консультації у визначені графіком дні на протязі усього періоду виконання дипломної роботи, контролює дотримання цього графіка, а також якість виконання окремих частин та роботи в цілому, уточнює зміст і структуру роботи згідно затвердженої теми, рекомендує сучасну літературу, нормативні документи, проводить наукові консультації, організує запрошення досвідчених консультантів з окремих розділів роботи.

Форми титульного листа дипломної роботи та анотація подано у додатках В, Г.

Науковий керівник повинен вживати заходи щодо усунення причин відставання від календарного плану, порушення якості написання дипломної роботи, послідовно контролювати зміст, якість, рівень згідно затвердженої теми, готувати власний відзив на закінчену дипломну роботу, в якому розкрити її результати, новизну, індивідуальні особливості студента під час виконання дипломної роботи, зробити висновки та дати загальну оцінку дипломної роботи та пропозицій.

5. Вимоги до студентів-виконавців дипломної роботи

Для якісного виконання дипломної роботи студент обираючи тему роботи, повинен знати потреби підприємства (організації чи галузі), а також рекомендації провідних фахівців та науковців з проблеми, що розглядається. Він погоджує з науковим керівником завдання та календарний план виконання дипломної роботи.

Після затвердження кафедрою дипломного завдання один примірник повертається дипломнику, а другий - науковому керівнику для здійснення контролю.

Під час переддипломної практики студент зобов'язаний зібрати та систематизувати необхідний фактичний матеріал по підприємству, враховуючи потреби підприємства, рекомендації головних спеціалістів і вчених (підприємства, галузі), матеріалів науково-практичних конференцій, семінарів з даної проблеми, прогнозувань подальшого розвитку підприємства.

Студент-дипломник повинен регулярно відвідувати консультації, що здійснюються науковим керівником та консультантом згідно графіку, затвердженому кафедрою, знайомитись з законодавчими актами України, літературними джерелами, розглядати різні підходи до вирішення проблеми, що досліджується, здійснювати їх оцінку, обґрунтовувати та викладати власні позиції, ліквідувати недоліки та зауваження, які висловлюються науковим керівником; представити роботу на попередній захист на випускаючу кафедру, врахувати всі недоліки та за 10 днів до захисту дипломної роботи здати її в деканат факультету з відзивом наукового керівника, рецензією, затвердженим завданням на дипломну роботу.

6. Структура, обсяг та зміст дипломної роботи

Основними структурними елементами дипломної роботи є:

  • титульний лист;

  • анотація;

  • зміст;

  • вступ;

  • основна частина;

  • висновки та пропозиції;

  • перелік посилань та використаних джерел;

  • додатки.

6.1 У анотації наводяться стислі дані про розглянуті питання. Текст анотації відображає об'єкт дослідження, мету роботи, методи досліджень, отримані результати та їх очікувану ефективність.

6.2 Зміст дипломної роботи починається з нової сторінки та містить найменування і номери початкових сторінок усіх розділів, параграфів, пунктів та підпунктів, зокрема вступу, основної частини, висновків та пропозицій, переліку використаних джерел і додатків.

6.3 Вступ (1,5 - 2 сторінки) повинен містити:

- актуальність вибраної теми;

- мету;

- задачі;

- об’єкт дослідження;

- методи дослідження;

- обсяг дипломної роботи.

6.4 Основна частина включає три розділи, кожен з яких може розподілятися на 2-3 підрозділи. Пункти, при необхідності, розподіляють на підпункти. Кожен пункт і підпункт передбачає закінчену інформацію.

В першому розділі дипломної роботи студент виконує аналітичне осмислення поставлених в роботі проблем на основі аналізу літературних джерел, законодавчих і нормативних актів, вивчення робіт вітчизняних та зарубіжних вчених. Розглядаються різні підходи до вирішення поставленої проблеми, здійснюється їх оцінка. Обов'язково повинні мати місце посилання на використані джерела (наприклад: [8,с.15-18]). Обсяг тексту теоретичної частини становить 25-30 сторінок і закінчується висновками по першому розділу.

Другий розділ має аналітичну спрямованість, присвячується комплексному аналізу стану існуючих проблем підприємства, на прикладі якого виконується робота. Це практична частина дипломної роботи. В ньому дається техніко-економічна характеристика підприємства (організації) (з використанням обов’язкового переліку рекомендованих таблиць), на матеріалах якого виконується робота та здійснюється поглиблений аналіз існуючих проблем з використанням різних прийомів, розрахунків, гіпотез, методів досліджень, у т.ч. економіко-математичних. У розділі необхідно визначити особливості розвитку підприємства, недоліки та причини, що їх обумовлюють, шляхи можливого усунення, оцінку позитивних і негативних сторін, виявлення резервів підприємства. Розділ розглядається з точки зору техніко-економічного обґрунтування, наступних розробок, заходів та рекомендацій. Закономірність, обґрунтованість досліджень повинні базуватися на реальних матеріалах фінансово-статистичної звітності підприємства, регіону, галузі, законодавчих актів (три - п'ять років). Розділ закінчується висновками. Обсяг другого розділу становить 25-30 сторінок.

Третій розділ дипломної роботи включає розробку інноваційних рекомендацій, пропозицій, шляхів, спрямованих на удосконалення діяльності підприємства. Цінним та важливим для нього є рішення задач на рівні "ноу-хау", обґрунтування ефективності реалізації на ПЕОМ. Пропозиції, інноваційні рекомендації, шляхи, до яких дійшов студент в результаті дослідження повинні бути стислими і чіткими та давати повне уявлення про зміст, значимість, обґрунтованість та ефективність розробок, які повинні бути підтверджені економічними та фінансовими розрахунками з визначенням економічного та соціального ефекту від їх упровадження (додаток Д). Обсяг третього розділу становить 30-35 сторінок. Розділ закінчується висновками по третьому розділу.

Висновки та пропозиції по результатам написання дипломної роботи розміщуються з нової сторінки. Обсяг висновків становить 3-6 сторінок.

В обсяг дипломної роботи не включаються: перелік посилань на використану літературу та додатки.