Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по курсовим з аудиту.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
281.09 Кб
Скачать

24

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ЛУГАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра аудиту і контролінгу

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсових робіт з курсу «Аудит» для студентів спеціальності «Облік і аудит» денної та заочної форм навчання

Луганськ – 2011

УДК 657.6:340.134

Поповиченко Г.С. Методичні вказівки до виконання курсових робіт з курсу «Аудит» для студентів спеціальності «Облік і аудит» денної та заочної форм навчання.– Луганськ: ЛНАУ, 2011.

Викладено тематику, зміст, порядок написання та оформлення курсової роботи. Наведено список рекомендованої літератури.

Розглянуто і затверджено на засіданні кафедри обліку і аудиту. Протокол № 1 від 1.09.2011р..

Відповідальний за випуск завідуючий кафедрою аудиту і контролінгу Родіонов О.В., доктор економ. наук, проф.

Рецензент Кукса І.М., канд. економ. наук, доц..

Розглянуто та схвалено методичною комісією економічного факультету Луганського національного аграрного університету.

ЗМІСТ

Стор.

Передмова

4

1.

Вибір і затвердження теми курсової роботи

5

2.

Структура, зміст і обсяг курсової роботи

6

3.

Послідовність написання курсової роботи

10

4.

Оформлення та захист курсової роботи

11

Список рекомендованої літератури

15

Додатки

ПЕРЕДМОВА

Реформування бухгалтерського обліку та фінансової звітності, затвердження національних положень (стандартів) обліку та аудиторських нормативів вимагають удосконалення організації і методології аудиту.

Виконання цих завдань потребує поліпшення якості підготовки спеціалістів вищої кваліфікації з бухгалтерського обліку і аудиту, які вміють орієнтуватися у нових економічних умовах, володіють теоретичною базою і навичками застосувати одержані знання на практиці.

Курсова робота є важливим елементом учбового процесу, підсумковою формою контролю теоретичної підготовки і практичного досвіду студентів. По суті вона завершує вивчення дисциплін «Аудит».

Мета курсової роботи – закріпити і поглибити знання, отримані студентами на лекціях, семінарах і практичних заняттях, придбати навички самостійної роботи над літературними джерелами, освоїти організацію і методи проведення аудиту.

В курсовій роботі необхідно показати вміння користуватися теоретичними положеннями економічної науки, викладати свою точку зору з питань, що розглядаються; вміти зробити науково обґрунтовані висновки й конкретні пропозиції з удосконалення бухгалтерського обліку, контролю і аудиту та аудиторської діяльності.

Виконуючи курсову роботи, слід використовувати загальнонаучні методи діалектичної і формальної логіки, а також специфічні методи економічного дослідження (статистичні, економіко-математичні) та прийоми фактичного і документального контролю, економічного аналізу.

Процес виконання курсової роботи складається з наступних основних етапів: вибір і затвердження теми курсової роботи; складання плану курсової роботи, її структура, зміст і обсяг; послідовність написання курсової роботи, її оформлення і захист.

  1. Вибір і затвердження теми курсової роботи

Тематика курсових робіт розробляється кафедрою з урахуванням програми курсу та наукових проблем, які досліджуються викладачами кафедри, факультетом, регіональними аудиторськими фірмами. Рекомендований перелік тем курсових робіт наведено у додатку 1.

Студенти, особливо заочної форми навчання, мають право вибрати тему курсової роботи з урахуванням потреб підприємства (аудиторської фірми), на якому вони працюють. В цьому випадку тема має бути погоджена з завідувачем кафедрою і науковим керівником (лектором курсу) на основі обґрунтування студентом доцільності своєї теми курсової роботи

Доцільно тему курсової роботи з курсу „Аудит” ув’язати з темою дипломної роботи, з метою щоб її матеріал увійшов окремим розділом до складу дипломної роботи.

Не дозволяється виконувати курсову роботу більш ніж 3 студентам з однієї теми і на базі одного і того самого підприємства.

  1. Структура, зміст і обсяг курсової роботи

Після обрання теми курсової роботи студент визначає її мету, об’єкт дослідження, складає план і підбирає відповідні нормативно-правові документи та наукову літературу з допомогою наукового керівника та працівників бібліотеки.

Об’єктом дослідження може бути конкретне сільськогосподарське підприємство або підприємство народного господарства (або аудиторська фірма), на якому студент працює або проходить виробничу практику, і тому результати роботи повинні мати практичне значення. Якщо тема курсової роботи носить теоретичний характер, тоді її мета полягає у вдосконаленні організації і методики проведення контролю і аудиту на підприємстві, у розгляді стану та історичного розвитку аудиту в Україні.

Важливий етап підготовчої роботи – складання плану курсової роботи. Від його чіткості і логічності залежить якість виконання всієї роботи. План повинен відображати наукове обґрунтування вибраною теми дослідження, характеристику нормативно-правової бази щодо вибраної теми, постановку окремих питань, їх розгляд і результати дослідження. Студент самостійно складає 2-3 варіанти плану і після обговорення їх з керівником відбирається найбільш оптимальний варіант. Примірний зміст курсової роботи наведений у додатку 3.

Курсова робота повинна мати наступну структуру:

Зміст (1 стор.).

Вступ (до 3 стор.)

  1. Теоретичні основи та нормативно-правова база регулювання аудиту … (згідно теми роботи) (до 10 стор.).

    1. Теоретичні основи … (згідно теми роботи)

    2. Нормативно-правова база … (згідно теми роботи)

  2. Методика аудиту... (щодо теми курсової роботи) (до 30 стор.)

2.1. Організаційно-економічна характеристика підприємства

    1. 2.2. Завдання, послідовність аудиту та його інформаційне забезпечення.

    2. 2.3. Організація та планування аудиторської діяльності (згідно обраного підприємства)

    3. 2.4. Оцінка стану внутрішньогосподарського контролю та додержання облікової політики на підприємстві

  1. Оформлення результатів аудиту (до 10 стор.)

    1. Оформлення звіту аудитора

    2. Надання аудиторського висновку

Висновки (до 3 стор.).

Список використаної літератури.

Додатки.

Загальний обсяг курсової роботи становить 45-50 сторінок друкованого тексту.

Кожний розділ має своє призначення і особливості розкриття змісту.

У вступі треба висвітлити такі питання:

- актуальність теми дослідження у світі законодавчих та нормативних актів щодо розв’язання проблеми;

- мета дослідження;

- обґрунтування вибору теми та об’єкта дослідження;

- перелік методів і прийомів дослідження, які використовувались при проведенні збору даних, їх опрацюванні та формуванні висновків і пропозицій.

У першому розділі роботи викладаються основні законодавчі акти та нормативні документи, які регулюють аудиторську діяльність в Україні. Дається огляд економічної літератури щодо теми дослідження. Цей розділ має носити проблемний характер, критичну оцінку автором пропозицій економістів і своє ставлення до невирішених економічних проблем.

У другому розділі курсової роботи дається характеристика об’єкту дослідження, проводиться аналіз балансу підприємства (додаток 2), дається оцінка фінансового стану за допомогою розрахованих коефіцієнтів (додаток 3), розкривається система організації, планування і проведення аудиту в умовах застосування Міжнародних стандартів аудиту.

Також другий розділ вміщує методику проведення аудиту конкретного об’єкту активів, зобов’язань, власного капіталу підприємства або виду його діяльності – виробничої, інвестиційної, фінансової.

Відповідно до теми курсової роботи висвітлюються такі питання:

  • завдання, джерела даних та послідовність проведення аудиту;

  • розробка Плану та Програми аудиту;

  • методика і методичні прийоми, що використовуються при проведенні аудиту, розробка тестів контролю;

  • оцінка наявності і руху матеріальних активів, стану розрахунків, достовірності витрат та реальності доходів, фінансового стану та платоспроможності підприємства, фінансової звітності;

  • особливості аудиту в умовах комп’ютерного середовища.

Дається загальна характеристика стану системи внутрішньогосподарського контролю на підприємстві з боку ревізійних комісій, облікової та планово-економічної служби, посадових осіб та спеціалістів (додаток 4).

Дається оцінка додержання облікової політики підприємства, незмінність її на протязі періоду проведення аудиту. Критична оцінка організації і стану бухгалтерського обліку і шляхи по подальшому його вдосконаленню.

У третьому розділі розглядається, документальне оформлення аудиторської перевірки, види аудиторських висновків та оформлення звіту аудитора.

Висновки узагальнюють оцінку автором стану справ щодо проблеми дослідження та вміщують обґрунтовані пропозиції, спрямовані на усунення недоліків і покращення організації і методики аудиту в конкретному підприємстві (аудиторській фірмі).

Висновки та пропозиції є основою виступу студента на захисті курсової роботи.

Список використаної літератури наводиться в загальновстановленому порядку. Законодавчі та нормативно-правові акти у хронологічному порядку їх прийняття, економічна література – в алфавітному порядку прізвища авторів, або робіт.

В додатки виносять таблиці, схеми, малюнки, робочі документи аудитора (план, програму аудиту, контрольні тести, типову кореспонденцію рахунків, схеми, аудиторські висновки), щоб не перевантажувати основну частину курсової роботи.