Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пам'яткознавство.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.64 Mб
Скачать

Від укладачів

У фондах бібліотеки накопичено значний обсяг друкованих видань, що містить інформацію про об’єкти історико-культурної та природно-заповідної спадщини України, діяльність музеїв щодо збереження пам’яток культури. Упорядники покажчика поставили за мету систематизувати та розкрити зміст цих друкованих джерел інформації, популяризувати фонди бібліотеки серед користувачів.

У покажчику представлені основні національні законодавчі акти, міжнародні документи з питань охорони об’єктів культурної спадщини, наукова та науково-популярна література, публікації з періодичних видань і збірників.

Основний масив записів покажчика складають матеріали з фондів бібліотеки, переглянуті de visu, за територіальною і мовною ознакою література підібрана без обмежень.

Структура покажчика:

– зміст;

– від укладачів;

– передмова;

– основний тематичний ряд;

– додаток;

– географічний покажчик.

Записи у покажчику згруповані у розділи і підрозділи, у межах яких розташовані за алфавітом авторів або назв книг і статей, якщо опис здійснено під заголовком. Бібліографічний запис містить: порядковий номер, заголовок бібліографічного запису, бібліографічний опис. Нумерація записів – суцільна.

Для кращого сприйняття такої об’ємної інформації створений Географічний покажчик, який містить назви географічних об’єктів, історико-етнографічні назви та назви пам’яток культурної спадщини. Під назвою географічних об’єктів добирається матеріал, що характеризує цей об’єкт у культурно-історичному аспекті. Для ознайомлення з основними міжнародними пам’яткоохоронними актами, створений Додаток, який містить основні Міжнародні і Європейські конвенції, Міжнародні хартії, прийняті світовим співтовариством.

Бібліографічний опис здійснюється згідно ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання». Слова та словосполучення скорочуються згідно ДСТУ 3582-97 «Скорочення слів в українській мові у бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила».

Покажчик стане у нагоді студентам, краєзнавцям, дослідникам, усім, кого цікавить інформація про історико-культурні пам’ятки України, її природно-заповідний фонд, місце музеїв в системі охорони та збереження культурної спадщини держави.

Передмова

Об’єкти культурної спадщини, що стали свідками багатовікової історії українського народу, хранителями його духовної і матеріальної культури, відіграють важливу соціальну роль, їх вплив суттєво позначається на духовній атмосфері сучасного суспільства. Вони є основою історичного й наукового пізнання минувшини, всебічного осмислення життя народу, сприяють вихованню моральних, естетичних і патріотичних почуттів громадян, становленню їх національної свідомості. Культурні надбання, залишені нам у спадок від минувшини, становлять не лише національну цінність, а й є невіддільною частиною культурної скарбниці світової цивілізації, надбанням всього людства. Щоб скористатися цим потенціалом, необхідно передусім забезпечити належне збереження і утримання пам’яток.

Провідну роль у збереженні пам’яток культурної спадщини відіграють музеї, які зосереджують у своїх фондах найбільш цінні джерела і виконують роль наукових центрів з їх вивчення.

Тож, охорона та збереження історико-культурної спадщини стали пріоритетним напрямом культурного будівництва у державі. Відтак 2012 рік був проголошений Президентом України роком культури і відродження музеїв.