Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цінова політика підприємства.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
520.19 Кб
Скачать

2.2. Оцінка внутрішнього середовища підприємства

Якщо аналіз зовнішнього середовища покликаний в першу чергу визначити напрями стратегічних дій підприємства, то аналіз внутрішнього середовища покликаний дати оцінку поточної і перспективної ситуації. Основу дослідження внутрішнього середовища складає аналіз ресурсного потенціалу: фінансового (ліквідність, платоспроможність і т.д.); нематеріального і матеріального (фондовіддача, фондоозброєність, рентабельність фондів і ін.), кадрового (персонал, кваліфікація, мотивація зростаючої структури і т.д.):

Оцінка внутрішнього середовища включає: імідж підприємства, якість обслуговування покупців, розробку нових технологій і видів продукції, розвиток організаційної структури підприємства, систему реалізації продукції, оцінку структури ресурсів, зіставлення сильних і слабких сторін підприємства, частка ринку і конкурентоспроможність підприємства, різноманітність і якість асортименту, реклама, передпродажне і після продажне обслуговування і інші фактори.

Особлива увага в системі показників, які формуються за рахунок внутрішніх джерел інформації повинно відводитися показникам, які характеризують рівень собівартості продукції, а на торгових підприємствах – витратам звернення обігу, показникам планової і фактичної рентабельності, стратегічним нормативам збільшення темпів обсягів діяльності.

Джерелом інформації на даному етапі розробки цінової політики виступають: фінансова, бухгалтерська і статистична звітність підприємства, дані управлінського обліку, створеного на підприємстві, прогнозовані, планові і нормативні показники підприємства.

При підготовці інформаційної бази необхідно забезпечити її повноту, достовірність і зіставити з попередніми періодами і одиницями вимірювання.

Інформаційна база, створена на підприємстві, дозволяє переходити до визначення сили і інтенсивності впливу окремих факторів і показників на процес ціноутворення.

Оцінка впливу окремих факторів і показників може бути проведена експертним шляхом або з використанням економіко-статистичних і економіко-математичних методів. Одним з сучасних методів аналізу факторів, який доцільно провести в процесі обґрунтування цінової політики підприємства, є метод «SWOT - аналізу». Назва цього методу є абревіатурою з перших букв англійських термінів, які характеризують напрями проведення аналізу багатофакторного, який повинен охоплювати вплив факторів внутрішнього і зовнішнього середовища:

S – Strength (сильні сторони діяльності підприємства);

W – Weakness (слабкі сторони діяльності підприємства);

O – Opportunity (позитивні можливості розвитку підприємства в майбутньому періоді);

T - Treat (погрози розвитку підприємства в майбутньому періоді).

Основним змістом «SWOT - аналізу» у сфері ціноутворення виступає дослідження впливу характеру сильних і слабких сторін діяльності підприємства на його цінову політику і особливостей зміни цієї політики в плановому періоді під впливом позитивних і негативних внутрішніх і зовнішніх факторів.

КLock лючові поняття

Джерела інформації про фактори макро- і мікросередовища Аналіз зовнішнього середовища підприємства Межі свободи фактори мікросередовища Споживачі Постачальники Посередники Конкуренти Види конкурентного середовища Контактні аудиторії Фактори макросередовища Економічні фактори Політичні фактори Ринкові фактори Технологічне зовнішнє середовище Оцінка внутрішнього середовища Інформація про фактори внутрішнього середовища SWOT – аналіз.