Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цінова політика підприємства.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
520.19 Кб
Скачать

Цінова політика підприємства: сутність, зміст

МЕТА ВИВЧЕННЯ: вивчити сутність і необхідність розробки цінової політики підприємства і основні, її етапи.

1.1 Сутність, і необхідність розробки цінової політики підприємства

Будь-яка робота підприємства (фірми) у сфері ціноутворення повинна починатися з розробки цінової політики.

Що ми розуміємо під політикою ціноутворення?

Це система найбільш загальних принципів, методів і правил, яких підприємство збирається дотримуватися у сфері встановлення цін на свої товари і послуги. Це усвідомлене керівництво діяльністю по встановленню цін. Політика ціноутворення зазвичай спрямована на визначення можливого рівня цін і можливих варіантів їх зміни залежно від цілей і задач, що вирішуються підприємством в короткостроковому і довгостроковому періодах. При цьому слід розрізняти цінову політику держави і цінову політику підприємства.

Цінова політика держави визначає основні принципи встановлення і використання цін і тарифів, організацію контролю за їх використанням на території країни. Ці основні положення закріплені державними нормативними актами.

Підприємство зобов'язане дотримуватися цих загальних правил при розробці своєї цінової політики. У іншому цінова політика підприємства визначається її власним потенціалом, наявністю капіталу, кваліфікованих кадрів, організацією діяльності і, звичайно, кон'юнктурою ринку.

Цінова політика підприємства – це найважливіша частина її загальної господарської політики, що забезпечує адаптацію підприємства до кон'юнктури ринку, що склалася.

Цінова політика підприємства виступає як засіб залучення споживача і залишається головним інструментом конкурентної боротьби на високорозвинених західних ринках.

В умовах ринкової економіки підприємства мають реальну можливість| проводити власну економічну політику, зокрема цінову.

Мало того, в сучасній ринковій економіці розробка цінової політики – це природна необхідність для крупних і середніх підприємств України, що працюють в умовах високої динамічності вітчизняного ринку, що формується, активного проникнення на ринок зарубіжних конкурентів, розширення можливостей виходу українських підприємств на зовнішній ринок і в той же час збереження низького рівня платоспроможного попиту населення країни.

Цінова політика підприємства залежить від його економічного потенціалу, зайнятого місця на ринку, стратегічних і тактичних цілей і низка інших чинників, тому залежно від ситуації, що склалася, вона може бути спрямована на вирішення таких головних задач:

  • забезпечення життєздатності;

  • оптимізацію поточного прибутку;

  • завоювання лідерства на ринку.

До основних завдань доцільно віднести такі:

  • забезпечення зв'язку цінової політики з місією, напрямами і стратегією економічного розвитку підприємства; з особливостями реалізації продукції; з якістю до і після продажного обслуговування продукції; з кон'юнктурою ринку;

  • забезпечення активних форм здійснення цінової політики;

  • забезпечення високого динамізму параметрів цінової політики.

Резюмуючим висновком з даного питання може бути наступне. Розробка і реалізація підприємством цінової політики виступає одним з найбільш ефективних способів конкурентної боротьби на ринку. При пропозиції продавцями певних стандартизованих за якістю товарів, покупець за інших рівних умов віддає перевагу тим із них, які реалізуються за найпривабливішими (низьким) цінами.

В той же час окремі середні і малі підприємства можуть і не розробляти цінову політику, а можуть орієнтуватися лише на окремі методи і прийоми ціноутворення або продавати свої товари за ціною що склалася на ринку.