Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_9_Dokhodi_v_rinkoviy_ekonomitsi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
97.79 Кб
Скачать
  1. Прибуток як дохід підприємця. Чинники диференціації прибутку.

Винагорода, яку отримує підприємець за використання своїх здібностей, за організаційну і управлінську діяльність, за новаторство і ризик, називається підприємницьким доходом або прибутком.

До визначення прибутку в економічній теорії також існує декілька підходів. Класики та марксисти вважали, що прибуток – це частина новоствореної вартості, яка присвоюється капіталістом у результаті експлуатації робочої сили. Неокласики вважають, що прибуток – це результат використання продуктивного капіталу. Представники теорії втримання вважають, що прибуток – це винагорода підприємця за відстрочку особистого споживання.

Сучасна економічна теорія твердить, що прибуток – це плата за підприємницькі здібності. Його величина визначається граничним продуктом ресурсу, який називається здатність до підприємництва. Розрізняють нормальний та економічний або чистий прибуток; економічний і бухгалтерський прибуток; монопольний прибуток.

Нормальний прибуток – це така величина прибутку, яка виправдовує зусилля підприємця і дозволяє йому залишатися в даній галузі.

Економічний, або чистий прибуток – це додатковий прибуток, який підприємець може отримати, якщо він постійно вдосконалює техніку, технологію, організацію виробництва. Різниця між бухгалтерським та економічним прибутком пов’язується із різницею у його підрахунку.

Бухгалтерський прибуток – це загальна виручка мінус явні (бухгалтерські) витрати.

Економічний прибуток – це загальна виручка мінус явні та неявні (внутрішні) витрати. Економічний прибуток менший, оскільки при його розрахунку враховуються ті витрати, які фірма несе за власний рахунок, а також альтернативні витрати (втрачені можливості).

Монопольний прибуток отримують монополії за рахунок перерозподілу на свою користь доходів немонополізованих фірм шляхом встановлення монопольних цін як на ринках факторів виробництва, так і на ринках готової продукції.

Прибутковість виробництва – це співвідношення між величиною прибутку та витратами на його одержання, виражене у відсотках.

Норма прибутку Величина прибутку

(рентабельність) = Вкладені кошти х 100%

Норма прибутку визначається рядом факторів:

  1. Сума залучених до виробництва коштів. Чим вона більше, тим можна отримати більший прибуток.

  2. Швидкість обороту капіталу. Чим більше раз капітал вкладається у виробництво, тим більше створюється і реалізується продукції, а значить, і збільшується прибуток.

  3. Рівень витрат виробництва та їх структура. Чим менша сума витрат припадає на одиницю продукції, тим більша різниця між ринковою ціною і витратами, тобто величина прибутку.

  4. Ринкова ціна. Якщо ціна рівна витратам підприємця він узагалі не отримає прибутку, але якщо попит і ціна буде зростати то і прибуток підприємця буде підвищуватися.

  5. Реклама, якість, сервісне обслуговування.

  6. Галузь капіталовкладень.

83

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]