Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий менеджмент.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
409.66 Кб
Скачать

2. Цінова політика підприємства та її вплив на формування доходів.

1.1. Сутність та завдання управління прибутком підприємства.

1.2. Фінансові звіти та управлінський облік.

1.3. Стратегії управління прибутком підприємства.

1.4. Особливості моделі управління прибутком підприємства.

1.5. Нормативно-правові основи управління прибутком підприємства.

II Цінова політика підприємства та її вплив на формування доходів.

2.1. ціна продукції підприємства та її структура.

2.2. Фінансові механізми стимулювання збуту.

2.3. Грошові розрахунки та їх вплив на формування доходів.

III Управління затратами підприємства.

3.1. структура та класифікація затрат підприємства.

3.2. Методи оптимізації абсолютної величини затрат підприємства.

3.3. Основні методи і технології планування та прогнозування прибутку підприємства.

3.4. Фінансування підприємства за рахунок прибутку (самофінансування).

Додатки

2. Цінова політика підприємства та її вплив на формування доходів.

Цінова політика суб'єкта господарювання являється невід'ємним елементом моделі управління прибутком суб'єкта господарювання (див. Рис. 05.01.02.), визначаючи функціонально-організаційні основи формування доходів такого підприємства. А зважаючи на той факт, що основу доходів суб'єкта господарювання (і, відповідно, прибутку) формує виручка від реалізації товарів (надання послуг чи виконання робіт), ключовим завданням фінансового менеджменту на підприємстві являється саме забезпечення формування необхідної величини доходів із стабільним розподілом у просторі та часі. У свою чергу, ефективність та результативність формування доходів суб'єкта господарювання як складової моделі управління його прибутком безпосередньо залежить від адекватність фінансового забезпечення цінової політики суб'єкта господарювання, у тому числі, методологічного забезпечення.

2.1. Ціна продукції підприємства та її структура.

Важливим елементом цінової політики підприємства в моделі управління прибутком являється визначення ціни продукції суб'єкта господарювання, її видів, а також структури. Для потреб управління прибутком як функціонально-організаційного блоку фінансового менеджменту прийнято виділяти сукупність фінансових показники, що характеризують та визначають абсолютну величину ціни продукції суб'єкта господарювання, у тому числі: (1) собівартість одиниці продукції (у тому числі, величина умовно-змінних витрат на одиницю продукції та величини умовно-постійних витрат на одиницю продукції); (2) прибуток на одиницю продукції; (3) оптова ціна одиниці продукції; (4) відпускна ціна одиниці продукції тощо.

Виокремлення ряду фінансових показників, що характеризують структуру ціни продукції підприємства здійснюється з метою інформаційного забезпечення фінансового менеджменту у частині аналізу та прийняття управлінських фінансових рішень, а взаємозв'язок між такими фінансовими показниками представлений на Рис. 05.02.01. Оптова ціна продукції підприємства являється джерелом формування фінансових ресурсів підприємства, оскільки представляє собою грошовий потоків, що надходить у повне розпорядження суб'єкта господарювання на основі якого формується два основні фонди собівартість продукції та прибуток:

Цопт = собівартість + прибуток. [05.2.01]

відпускна ціна продукції суб'єкта господарювання відповідає величині грошових коштів, що їх сплачує покупець за визначену кількість товару при її купівлі. При цьому вона включає у себе сукупність платежів, щодо яких суб'єкт господарювання виступає у якості номінального платника, - непрямі податки (акциз та податок на додану вартість):

Цвід = Цопт + акциз + ПДВ. [05.2.02]