Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р1 Технологічна частина.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
904.7 Кб
Скачать

1.2. Опис окремих процесів і апаратів технологічного процесу підготовки мазуту

1.2.1. Перекачувальний заглиблений насос 12на-9х4

Перекачувальний заглиблений насос – це насос артезіанського типу, відцентровий, багатоступінчатий з торцевим ущільненням вала. Він призначений для відкачування мазуту з приймальної ємності (дренажної ємності) при температурі його до 80 оС, густиною 740-970кг/м3, кінематичною в’язкістю від 0,01 до 0,1 Ст (1 … 15 ВУ), із вмістом механічних домішок не більше 0,2 % і розмірами не більше 0,2 мм.

Насоси укомплектовані електродвигунами у вибухонебезпечному виконанні і можуть застосовуватись на вибухо і пожежо небезпечних виробництвах як в закритих приміщеннях, так і поза її межами під навісом.

Насосний агрегат складається з таких основних частин: насоса, напірної колони, опорної стінки та електродвигуна.

Насос складається з таких деталей (рис. 1.2):

1 – всмоктувальний патрубок;

2 – робоче колесо;

3 – направляючий апарат;

4 – вал;

5 – напірна колона;

6 – хрестовина підшипника;

7 – втулка підшипника;

8 – проміжний вал;

9 – муфта;

10 – опорна стійка;

11 – підшипник кочення.

Рис. 1.2. Перекачувальний заглиблений насос типу 12НА-9х4

Мазут з робочого колеса поступає в направляючий апарат, який призначений для розкручування потоку мазуту і забезпечення осьового входження мазуту в робоче колесо наступної ступені.

З останньої (верхньої) ступені насоса мазут поступає в напірну колону, яка являє собою трубопровід, який складається з кількох фланцевих трубних секцій. В середині напірної колони проходить привідний збірний вал.

Вал напірної колони, який складається з декількох проміжних валів, з’єднує вал опорної стійки з валом насоса. З’єднання валів здійснюється з допомогою різьбових муфт.

В стиках трубних секцій встановлені хрестовини, які служать опорами для валів. В хрестовинах розміщені бронзові втулки, які виконують роль підшипників ковзання.

Змащування підшипників ковзання проводиться перекачувальним мазутом. Для покращення змащування в підшибниках передбачені канавки.

Напірна колонка з’єднує насос з опорною стінкою, розміщеною на горі на фланці ємності.

Ущільнення вала в місці його виходу з напірного коліна опорної стінки здійснено з допомогою торцевого ущільнення.

Мазут з напірної колонки по напірному коліну опорної стійки поступає в напірний мазутопровід (мазутопровід наповнення).

Ротор насосного агрегату складається з таких з таких основних збірних одиниць: ротора насоса, який включає вал і колеса, проміжних валів, вала опорної стійки з напівмуфтою-храповиком.

Осьові зусилля, діючі на ротор, сприймають радіально-упорні підсобники.

Змащування шарикопідшипників – рідинне. Заповнення масляної ванни підшипника, в зливання залишків відпрацьованого мастила – через отвір в нижній частині корпуса підшипника.

Муфта-храповик служить для передачі обертів від вала електродвигуна до вала ротора і являє собою контрраверс із храповим механізмом, який запобігає розгвинчуванню валв ротора в різьбових муфтах при випадковій зміні напрямку обертання вала електродвигуна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]