Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р1 Технологічна частина.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
904.7 Кб
Скачать

1.2.4. Підігрівник мазуту типу пм-10-120

Підігрівник мазуту типу ПМ-10-120 (рис. 1.4), являє собою горизонтальний апарат, який складається з корпуса трубчастої жорсткої поверхні, двох кришок (передньої і задньої). У підігрівач вварені штуцери входу і виходу мазуту, дренаж мазуту, підведення пари, входу конденсату і воздушника парового та мазутного просторів.

Трубна система складається з двох трубних дощок із привареними до них трубками зі сталі 20-38х2,5 мм. Трубні дошки приварені до обичайки корпуса. В середині корпуса встановлені чотири вертикальні перегородки для направлення руху гріючої пари в між трубному просторі і проміжного кріплення труб.

В нижній частині корпуса знаходиться вмонтований охолоджувач конденсату. Він складається з жолуба і трубок першого ходу мазуту. Жолоб служить для направлення потоку конденсату, який попадаючи в між трубний простір першого ходу мазуту, рухається до передньої трубки дошки, охолоджуючись при цьому на 8 – 10 оС нижче температури насичення пари в корпусі підігрівача. Нижній рівень конденсату в корпусі не повинен бути нижче днища жолоба.

Навпроти патрубка входу пари в підігрівач розташований відбійний щиток, який запобігає ерозію стінок трубок.

Підігрівач мазуту встановлений на фундаменті з двох опор, одна з яких рухома (для компенсації температурних видовжень), а друга нерухома.

Передня кришка підігрівача складається з еліптичного днища і фланця. На кришці є штуцери входу і виходу мазуту, дренажний патрубок для випорожнення трубної системи від мазуту, повітряний вентиль для входу повітря при заповнені трубної системи мазутом, вухо для підняття кришки при розбиранні. В середині кришки приварені перегородки, які ділять трубний пучок на 12 ходів. Зовнішні краї перегородки зрізані у рівень привал очною поверхнею фланця. Між кришкою і трубкою дошкою затискається фасонна паранітова прокладка, чим виключається перетік мазуту із одного ходу в інший.

Підігрів мазуту в підігрівачі здійснюється за рахунок теплоти, яка виділяється при конденсації пари на зовнішніх стінках трубок. Конденсат, що утворюється, стікає по жолубі проходить охолоджувач конденсату і відводиться в систему збору та видалення конденсату.

Мазут входить в підігрівач через нижній штуцер в передній кришці. В першому ході мазут нагрівається зустрічним потоком конденсату. В решту 11 ходах він нагрівається парою, яка конденсується. І виходить з підігрівача через верхній штуцер в передній кришці.

Рис. 1.4. Підігрівник мазуту типу ПМ-10-120

1 – мазутна камера; 2 – трубний пучок; 3 – корпус; 4 – мазутна камера; 5 – опора; 6 – водомірне скло; А – вхідний патрубок для подічі мазуту; Б – вихідний патрубок мазуту; В – вхідний патрубок для теплоносія; Г – злив конденсату; Д – дренаж; Е – повітряник.

1.2.5. Фільтр грубої і тонкої очистки.

Фільтри грубого (ФГО) і тонкого (ФТО) очищення (рис. 1.4) призначені для очищення мазуту від твердотілих залишків нафтових фракцій і механічних домішків.

Фільтр – апарат вертикального типу, який складається з корпусу кришки та фільтруючого елементу. Корпус складається з обичайки виконаної з труби і привареного до неї днища. На корпусі розташовані штуцери входу і виходу мазуту, випорожнення корпусу. По осі апарату ФТО в корпусі встановлена трубка продувки. Фільтруючий елемент являє собою дірчатий лист товщиною 3 мм для ФГО і каркасу з натягнутою сіткою, прошитою дротом і окріплено при допомозі хомутів для ФТО. Для ФТО застосовано металічну сітку № 1,2 – 0,4 по ГОСТ 3826-47, яка має 40 отворів на 1 см2, фільтруючий елемент встановлюється на опорне кільце корпусу і притискається до нього болтами. Мазут подається через вхідний штуцер, проходячи через фільтруючий елемент мазут відфільтровується від твердих елементів і виходить через вихідний штуцер.

Рис. 1.4. Мазутний фільтр

1 - зливний штуцер; 2 і 6 - днища; 3 - корпус; 4 – продувочний штуцер;

5 –патрубок заливу мазуту; 7 – сітка фільтру; 8 – колектор; 9 – кришка;

10 – патрубок зливу мазуту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]