Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Природно.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Озерний

В заплаві р. Оскіл в урочищі «Озерне» Кам'янського лісництва охороняється комплекс заплавних типів рослинності: осокірники, вербняки, берестові та кленові діброви, справжні та заболочені луки, угруповання прибережних і водних рослин. Особливо привабливо виглядають стариці, значну частину водної поверхні яких вкривають зарості латаття білого та глечиків жовтих. Ці угруповання включені до Зеленої книги України. А на луках зростають рідкісні на Харківщині угруповання з участю косариків тонких (вид, занесений до Червоної книги України). Флора багата декоративними, лікарськими, медоносними та іншими корисними видами рослин.

КРИНИЧАНСЬКИЙ

Ділянка розташована на південному та південно-східному положистих схилах балки в урочищі «Криничанське». Рослинність представлена справжніми типчаково-ковиловими степами і фрагментами крейдових рослинних угруповань. Тут збереглися види комах, приурочені до цілинних степових фітоценозів. Зареєстровано низку рідкісних для Харківщини видів. Серед них дибка степова, вусач земляний хрестоносець, синявець римнус, сколія степова, джмелі: глинистий, моховий, степовий — представники Червоної книги України. Виділяється комплекс ентомофагів та запилювачів рослин.

ОСИННИК

На південно-східному схилі балки в угрупованнях різнотравно-типчаково-ковилового степу представлений ентомокомплекс трофічно і топічно пов'язаний з рідкісними рослинними формаціями. Тут зареєстровано рідкісні види комах, занесені до Червоної книги України: дибка степова, вусач земляний хрестоносець, синявець римнус, совка сокиркова, каптурниця тощо. Помітне місце посідають корисні комахи-запилювачі сільськогосподарських культур.

ОСОКІВСЬКИЙ

На схилах яружно-балкової системи збереглися фрагменти рідкісних рослинних угруповань. Тут представлений комплекс степових і лучних комах, пов'язаних трофічно і топічно з відповідними рослинними формаціями, в тому числі рідкісні види, занесені до Червоних книг різного рангу: дибка степова, вусач земляний хрестоносець, сколія степова, махаон, бражник скабіозовий, синявець римнус.

ПІЩАНИЙ

На схилах балки, що вкриті рослинністю типчаково-різнотравних і чагарникових степів, зберігся енто-мокомплекс, трофічно і топічно пов'язаний з формаціями цілинного степу. Тут виявлені рідкісні види комах, що занесені до Червоної книги України: рофі-тоїдес сірий, мегахіла округла, мелітурга булавовуса, джмелі: моховий, степовий, глинистий, в тому числі запилювачі люцерни та інших сільськогосподарських культур, ентомофаги та ґрунтоутворювачі.

СТРОЇВСЬКИЙ

На південнх та південно-східних схилах яружно-балкової системи переважае степова рослинність. Схили частково терасовані і засаджені культурами дуба звичайного і сосни кримської. Зберігся рідкісний ентомо-комплекс, трофічно і топічно пов'язаний з цілинною степовою та крейдовою рослинністю. Тут мешкають рідкісні види, що занесені до Червоної книги України. Місце поселення корисної ентомофауни: запилювачів люцерни, конюшини (поодиноких бджолиних, джмелів), паразитичних перетинчастокрилих (наїзників, риючих ос), мух-тахін, дзюрчалок — регуляторів чисельності шкідників сільськогосподарських рослин.