Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для того щоб понизити вміст пестицидів у продук...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
202.24 Кб
Скачать

Небезпека

Найнебезпечнішими вважаються пестициди, зроблені з рослин, типу інсектициду піретруму. Пестициди викликають багато проблем, пов'язаних із забрудненням, оскільки при розпиленні можуть потрапляти на навколишню територію, на людей і накопичуватися в ґрунті і корисних рослинах.

Основним засобом боротьби з бур'янами, як відомо, є пестициди. Пестициди – хімічні сполуки, які впливають на пригнічення розвитку певної групи рослин або інших шкідливих організмів, не завдаючи особливої шкоди корисним культурам. Але хімічні засоби надають лише тимчасову допомогу, оскільки з часом сприяють виробленню стійкості до постійно застосовуваних засобів. Це викликає необхідність використання нових, ще сильніших речовин, які паралельно посилюють негативний вплив на ґрунт, воду, повітря, якість продукції, на корисну флору і фауну, тим самим прискорюючи процес порушення біологічної рівноваги в природному середовищі. Дослідження показують, що в посівах кукурудзи майже 30 видів бур'янів, раніше чутливих до гербіцидів, набули до них стійкості. Виживаючи навіть після посиленого обробітку посіву кукурудзи гербіцидами, вони спричиняють значні втрати врожаю. Зараз налічується понад 400 видів комах і 7 видів гризунів, включаючи щурів, нечутливих до пестицидів.

Розповсюдження пестицидів у навколишньому середовищі відбувається як фізичним, так і біологічним шляхом. Перший спосіб — розсіювання з допомогою вітру в атмосфері та поширення через водотоки. Другий — перенесення живими організмами по шляху харчування. Із просуванням організмів до вищих ланок харчового ланцюга концентрації шкідливих речовин зростають, нагромаджуючись у внутрішніх органах, переважно в печінці та нирках.

Отже, хімізацію, що інтенсивно розвивається в сільському господарстві, можна оцінювати з двох позицій — як економічно вигідну і як екологічно небезпечну для навколишнього середовища і для самої людини.

Інтенсивне забруднення природного середовища значною мірою є наслідком нераціонального сільськогосподарського виробництва. Щороку з мінеральними добривами на сільськогосподарські угіддя надходить 193 тис. т фтору,. 1,6 тис. т цинку, 620 тис. т міді та 622 т калію. У 90-ті роки залишкова кількість пестицидів у продуктах харчування, рослинах і тваринах зросла (порівняно з 60-ми роками) більш ніж у 9 разів. Отруйні речовини, які знаходяться у мінеральних добривах, хімічних меліорантах й отрутохімікатах, проникають в організми людей, викликаючи їх захворювання.

Особливого значення набуває застосування системних фунгіцидів (нині рекомендовано до виробництва близько 300 препаратів), стійких проти змивання з рослин. Неправильне їх застосування може завдати великої шкоди посівам, навколишньому середовищу, здоров'ю людей, свійським тваринам і птиці. А в багатьох інструкціях норми витрат препарату зазначені в широких межах, наприклад, 1—2 кг на 1 га.

Усі без винятку пестициди при ретельному вивченні виявляли або мутагенну, або інші негативні дії на живу природу і людину. Близько 90% усіх фунгіцидів, 60% гербіцидів і 30% інсектицидів є канцерогенними.

Учені ще десятиріччя тому попереджали про неминучість зараження пестицидами ґрунтових і підземних вод. Їх тривозі тоді не надали значення, а нині в різних штатах США близько третини артезіанських свердловин закрито для питного водозабезпечення через забруднення пестицидами. У нашій країні вміст пестицидів в артезіанських водах не контролюється.

Підраховано, що 98% інсектицидів (проти комах) і фунгіцидів (проти грибкових захворювань), 60—95% гербіцидів (проти бур'янів) не досягають об'єктів пригнічення, а потрапляють у воду і в повітря. Крім того, застосовують ще й зооциди (проти гризунів), які створюють у ґрунті мертве середовище.

Застосування пестицидів призводить до пригнічення біологічної активності ґрунтів і перешкоджає природному відновленню родючості, викликає втрату харчової цінності та смакових якостей сільськогосподарської продукції, збільшує втрати і скорочує термін збереження продукції, знижує урожайність багатьох культур внаслідок загибелі комах-опилювачів. Втрати у нашому сільському господарстві тільки від зниження врожаю внаслідок недоопилення рослин .(оскільки ці препарати знищують природних опилювачів) покривають 30—40% прибутку, який приписують дії пестицидів.

Очевидними є негативні наслідки застосування пестицидів для здоров'я людини, причому спостерігається тенденція до їх зростання, водночас у об'єктів, які пригнічуються пестицидами, спостерігається певна пристосованість до них. Сьогодні близько 500 видів комах вже стійкі до інсектицидів. Пристосованість до пестицидів виникає протягом 10—ЗО поколінь, підтверджуючи справедливість теорії еволюції Ч. Дарвіна: в процесі мікроеволюції виробляється нова властивість. Помічено, наприклад, що в колорадського жука виробляється імунітет до отрутохімікатів. Знаючи це, господарства в 10 разів перевищують концентрацію розчину, що згубно позначається на багатьох інших організмах. Недостатньо обґрунтованим є твердження, що застосування пестицидів дає змогу зберегти майже третину врожаю. Практика свідчить, що повного збереження врожаю не можна добитись препаратами. Так, у США незважаючи на десятикратне зростання використання пестицидів за чотири останніх десятиріччя загальні втрати сільськогосподарської продукції від різних шкідників, бур'янів і хвороб не знизились, а навпаки, зросли з 31 до 37%.

До 40% пестицидів у нас розпилюється в повітря, що категорично забороняється у багатьох країнах. Часто завищуються норми витрат пестицидів. Наприклад, японці свій пестицид топсин використовують з розрахунку 67 г на 100 л розчину, а в наших інструкціях для спрощення технології норми визначені вже в розмірі 100 г .

Вплив пестицидів на здоров'я людини

оновлений 6 травня 2011 по Katarina Лах

Введення

Пестициди призначені для знищення й тому, що їхні дії не є специфічним для одного виду, вони часто вбити чи покалічити організмів, відмінних від шкідників, включаючи людину. Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що існує 3 мільйонів випадків отруєння пестицидами кожен рік, і до 220000 смертей, головним чином у країнах, що розвиваються. Застосування пестицидів, часто не дуже точні, і ненавмисні дії відбуваються на інші організми в загальному районі, де застосовуються пестициди. Діти, та й будь-яка молода і розвивається організм, особливо уразливі до шкідливого впливу пестицидів. Навіть дуже низькі рівні впливу в процесі розвитку може мати несприятливі наслідки для здоров'я.

Впливу пестицидів може викликати цілий ряд неврологічних наслідків для здоров'я, таких як втрата пам'яті, втрата координації, зниження швидкості реакції на подразники, зниження гостроти здібності, змінити чи неконтрольованого настрій і загальна поведінка, і зниження моторики. Ці симптоми часто є дуже тонкими і не може бути визнана медичним співтовариством як клінічного ефекту. Інші можливі наслідки для здоров'я включають астму , алергії і гіперчутливості та впливу пестицидів також пов'язано з раком , гормон порушення , і проблеми з відтворенням і розвитком плоду.

Пестицидних сполук, що містять як "активний" і "інертні" інгредієнти. Активні інгредієнти, це те, що вбиває шкідників і інертні інгредієнти допомагають активні інгредієнти для більш ефективної роботи. Ці "інертних" інгредієнтів не можуть бути перевірені так ретельно, як активні інгредієнти і рідко розкриваються на етикетці продукту. розчинники , які є інертними інгредієнтами в багатьох складах пестицидів, можуть бути токсичними при вдиханні або вбирається в шкіру.

Діти піддаються більшому ризику від впливу пестицидів за їх малого розміру: щодо їх розміру, діти їдять, п'ють, і дихати більше, ніж дорослі. Їх тіла і органи швидко ростуть, що також робить їх більш сприйнятливими, справді, діти можуть піддаватися впливу пестицидів, навіть перебуваючи в утробі матері.

Інсектициди

Хлорорганічні

Гострий вживання хлорорганічні інсектициди можуть викликати втрату чутливості навколо рота, підвищена чутливість до світла, звуку, і на дотик, запаморочення, тремор, нудота, блювання, нервозність і розгубленість.

У 1975 році більше 70 працівників виробничої сфери Кепон, хлорорганічні інсектициди, в Hopewell, Вірджинія, розробили різні неврологічні симптоми, найбільш відомою з яких стала відома як "Kepone трясе". Симптоми робочих почалося близько 30 днів після їх перше знайомство з Kepone. Подальші випробування також показали зниження кількості і рухливості сперматозоїдів. У 1976 році Kepone було припинено і замінити фосфати.

Органофосфати і карбаматів

Гострий фосфорорганічних і карбамат вплив викликає ознаки і симптоми надмірної ацетилхоліну, таких як підвищене слиновиділення і потовиділення, звуження зіниць, нудота, діарея, зниження артеріального тиску, м'язова слабкість і втому. Ці симптоми зазвичай знижуватися протягом декількох днів після впливу закінчується, як рівень ацетилхоліну повернутися до нормального життя.

Деякі органофосфати також є затримка неврологічні реакції характерні м'язова слабкість в ногах і руках. Під час сухого закону, люди споживали домашні алкогольні напої, виготовлені з ямайського імбиру, який був забруднених фосфорорганічними triorthocresyl фосфату (TOCP). Більше 20.000 людей постраждали від стан, який називається " Ginger Джейк паралічу ". Пізніші дослідження виявили, що ці ефекти можуть бути відтворені у тварин, і уряд США вимагає, щоб органофосфати бути перевірені на віддалених наслідків в процесі реєстрації. Токсичність для людини органофосфатов викликало падіння їх використання і стимулювало пошук нових альтернатив.

Піретроїди

Серед найбільш перспективних альтернатив для органофосфати були синтетичні піретроїди . Тим не менш, піретроїди може призвести до гіпер-збудження, агресивність, uncoordination, всього тіла, тремор і судоми. Гостре отруєння у людей, як правило, в результаті дії на шкіру через погані процедур обробки, як правило, проходять протягом 24 годин. Піретроїди може викликати алергічну реакцію шкіри, а деякі піретроїди можуть викликати рак, репродуктивні або розвитку ефектів або ефектів ендокринної системи.

Гербіциди

Гербіциди , як правило, менш токсичні для ссавців, ніж інсектициди. Більшість гербіцидів втручатися в рослинних гормонів або ферментів

, Які не мають прямих аналогів у тварин. Найбільш серйозною небезпекою для здоров'я людини, були пов'язані з хімічними забруднювачами в активний інгредієнт. Військовий персонал та інші піддаються Agent Orange , суміш гербіцидів 2,4-Д і 2,4,5-Т , який був забруднених діоксином (ТХДД), повідомили вроджені дефекти, рак, хвороба печінки, і інших захворювань. Ці проблеми призводять до поліпшення процесу виробництва 2,4,5-Т, щоб зменшити забруднення TCDD і в кінцевому підсумку призвести до скасування 2,4,5-Т і скорочення використання 2,4-D. Тим не менш, деякі гербіциди можуть викликати рак, репродуктивні або розвитку ефектів або ефектів ендокринної системи.

Існує також занепокоєння тим, що деякі гербіциди можуть вплинути на диких тварин, особливо водні організми. Наприклад, атразин, стійких гербіцидів, може негативно вплинути на жаб. Побоювання з приводу впливу атразина на амфібія призвело до його заборони в Європейський Союз, але атразина залишається одним з найбільш широко використовуваних гербіцидів в США (більше 70 мільйонів фунтів використані в рік). Стійкі гербіциди також можуть забруднювати поверхневі і підземні води.