Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для того щоб понизити вміст пестицидів у продук...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
202.24 Кб
Скачать

Висновки

Пестициди дуже широко застосовуються в сучасному сільському господарстві. Розповсюдження пестицидів у навколишньому середовищі відбувається як фізичним, так і біологічним шляхом. Перший спосіб – розсіювання з допомогою вітру в атмосфері та поширення через водотоки. Другий – перенесення живими організмами по шляху харчування. Із просуванням організмів до вищих ланок харчового ланцюга концентрації шкідливих речовин зростають, нагромаджуючись у внутрішніх органах, переважно в печінці та нирках.

1. Особливого значення набуває застосування системних фунгіцидів, стійких проти змивання з рослин. Неправильне їх застосування може завдати великої шкоди посівам, навколишньому середовищу, здоров’ю людей, свійським тваринам і птиці.

2. Усі без винятку пестициди при ретельному вивченні виявляли або мутагенну, або інші негативні дії на живу природу і людину. Навіть разові контакти людини з деякими пестицидами призводять до зміни біотопів головного мозку.

3. Застосування великих доз добрив може погіршити якість продукції, ґрунтових вод, що зумовлює забруднення близьких річок і водойм.

4. Застосування пестицидів призводить до пригнічення біологічної активності ґрунтів і перешкоджає природному відновленню родючості, викликає втрату харчової цінності та смакових якостей сільськогосподарської продукції, збільшує втрати і скорочує термін збереження продукції, знижує урожайність багатьох культур внаслідок загибелі комах-опилювачів.

5.Ми допускаємо значні перевищення рекомендованих доз хімічних засобів захисту, проведення суцільних обробок замість вибіркових. До 40% пестицидів у нас розпилюється в повітря, часто завищуються норми витрат пестицидів.

6. Підвищенню вмісту гумусу в ґрунтах сприяє безплужний обробіток ґрунтів, а також ґрунтова фауна, яка здійснює гуміфікацію органічних решток.

7.Такий антропогенний вплив на ґрунти як застосування отрутохімікатів та гербіцидів призводить до загибелі ряду ґрунтових організмів, зміни ґрунтових процесів, накопичення небезпечних для живих організмів отрут.

Отже, основними шляхами створення безпечних умов праці під час роботи з хімічними та біологічними засобами захисту є: механізація і автоматизація робіт дотримання установлених санітарних правил, рекомендацій та гігієнічних нормативів, а також використання засобів індивідуального захисту. Тому у додатках пропонуємо пам’ятку користувача та правила використання пестицидів.

ПАМ’ЯТКА КОРИСТУВАЧА

1. Слід суворо дотримуватись заходів особистої безпеки.

2. Роботи необхідно проводити рано в ранці, або ввечері, коли температура повітря не перевищує 20 С.

3. Необхідно передбачити захист шкіри, очей та органів дихання від пестицидів ( протигаз, респіратор, ватно-марлева пов’язка).

4. Під час роботи з пестицидами забороняється приймати їжу та курити.

5. Після проведення робіт необхідно ретельно вимити з милом руки, інші відкриті ділянки тіла та змінити одяг.

6. При перших ознаках отруєння слід негайно припинити роботу і звернутись в найближчу лікувальну установу для отримання медичної допомоги, або викликати швидку допомогу.

7. До приїзду швидкої допомоги потерпілого треба вивести з зони, яка оброблялась пестицидами, зняти засоби індивідуального захисту, звільнити від здавлюю чого одягу.

8. Пестицид, що потрапив на шкіру, змити струменем води, краще з милом, або видалити за допомогою тканини чи ватного тампона, а потім промити шкіру достатньою кількістю води.

9. При попаданні пестициду в очі слід негайно промити їх достатньою кількістю води.

10. При надходженні у шлунок потерпілому потрібно дати випити декілька стаканів води або розчину марганцевокислого калію слабо-рожевого кольору і викликати блювоту. Процедуру повторити 2-3 рази

11. При послабленні дихання потерпілому дати нюхати нашатирний спирт.

12. У випадку припинення дихання необхідно негайно приступити до штучної вентиляції легень.

Правила використання пестицидів

1. Постійне, послідовне використання одного й того самого препарату викликає зниження його ефективності.

2. Пестициди слід закуповувати в спеціалізованих магазинах, які мають відповідний дозвіл на продаж таких препаратів.

3. Проведення власне обприскування пневматичними ранцевими обприскувачами.

4. Обов’язковим є обприскування у вечірній час.

5. Точне дотримання рекомендованих норм витрати препаратів.

6. Більшість препаратів, застосовуваних для захисту плодових культур від хвороб, не виявляють лікувальної дії й ефективні лише на ранніх стадіях інфікування рослин і розвитку самого захворювання.

7. Великого значення надавати умовам зберігання куплених заздалегідь препаратів.

8. Препарати не втрачають своїх властивостей лише за зберігання у фабричній упаковці чи в герметично закупорених ємностях, в скляній тарі темного кольору, в спеціальних затемнених приміщеннях, не допускаючи їх промокання, замерзання, нагрівання.

9. Триваліший термін зберігання мають деякі масляні емульсії і суспензії – до 3 років, та порошкоподібні форми – більше 2 років.

10. Рідкі препаративні форми слід використовувати у рік придбання.

11. Приготовлені робочі рідини не слід зберігати понад добу, а оптимальним є їх застосування відразу після приготування.

12. Дотримуватися регламентів застосування пестицидів, особистої гігієни та заходів безпеки при проведенні робіт з ними.