Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для того щоб понизити вміст пестицидів у продук...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
202.24 Кб
Скачать

3.2. Сучасний стан використання пестицидів

На сьогодні в Україні накопичено 11 тис. тонн застарілих пестицидів. Проблема їхньої утилізації не вирішена. Багато сховищ, де вони зберігаються, знаходяться в не задовільному стані.

У світі близько 25 млн. сільськогосподарських робітників щороку отруюються пестицидами. Безпосередній вплив їх на людину полягає в уражені та зміні функції печінки, захворювання центральної нервової, серцево-судинної та дихальної систем. Пестициди негативно впливають на репродуктивну функцію людини.

Ефект спільної дії пестицидів та радіонуклідів наукою вивчений недостатньо. Для умов України, територія якої сильно забруднена в наслідок Чорнобильської катастрофи, цей фактор має особливе значення. Отруйні речовини потрапляють в навколишнє середовище. У різних областях України виявлено значне забруднення пестицидами грунтів. Навіть після припинення їх застосування проблема не вирішується. Ці отрути можуть зберігатися в навколишньому середовищі десятки років, продовжуючи свою згубну дію на всі ланки екосистеми.

Внаслідок внесення високих доз мінеральних добрив грунт забруднюється баластними речовинами – хлоридами, сульфатами.

Пестициди пригнічують біологічну активність грунтів, знищують корисні мікроорганізми, черв’яків, зменшують природну родючість і , крім цього, гинуть комахи – запилювачі, від чого теж різко знижується врожайність , наприклад, гречки, баштанних культур та ін.

Вже сьогодні внаслідок спровокованої людиною пестицидної еволюції близько 500 видів комах є стійкими проти застосовуваних інсектицитидів. Така стійкість виникає у рослин, молюсків, гризунів, грибів.

Американські дослідники виявили, що ЗО % інсектицидів, 60 % гербіцидів, 90 % фунгіцидів, що застосовуються в США, здатні викликати рак. Також встановлено, що пестициди стимулюють розвиток у навколишньому середовищі вірусів, зокрема тих, які збуджують не безпечні захворювання людей, руйнують імунну систему. Площа земель, забруднених залишками отрутохімікатів, сягає 13 млн. га.

Таке використання та погіршення якості наших земель вимагає вжиття термінових науково - обґрунтованих заходів, що сприятимуть значному підвищенню родючості грунтів та отриманню екологічно чистих продуктів харчування.

Майже 50 % сільськогосподарських культур вирощуються на грунтох, оброблених хімічними добривами та отрутохімікатами. В Україні накопичено 12 тис. тонн непридатних і заборонених для використання пестицидів.

3.3. Профілактика інтоксикації пестицидами

Відповідно до вимог Законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про пестициди і агрохімікати», відповідних Постанов Кабінету Міністрів України та Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання, та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8. 8 .1.2.001-08, в народному господарстві дозволяється використання лише тих пестицидів, які ввійшли до ,, Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні ’’ , затверджено Департаментом екологічної безпеки та поводження з небезпечними хімічними речовинами та відходами Міністерства екології та природних ресурсів України, за погодженням з МОЗ України.

Щорічно до початку робіт із пестицидами плани їх використання різними підприємствами, установами та організаціями, фермерські господарства повинні погоджуватися із санітарно-епідеміологічною службою.

Порушення регламентів застосування пестицидів та санітарних правил щодо їх використання може призвести до не бажаних наслідків.

Слід суворо дотримуватись заходів особистої безпеки. Роботи потрібно проводити рано в ранці або вечері, коли температура повітря не перевищує 20 С. необхідно передбачити захист шкіри, очей та органів дихання від пестицидів (протигаз, респіратор, ватно-марлева пов’язка).

Під час роботи з пестицидами забороняється приймати їжу та курити. Після проведення робіт необхідно ретельно вимити з милом руки інші відкриті ділянки тіла та змінити одяг.

При перших ознаках отруєння слід негайно припинити роботу і звернутися в найближчу лікувальну установу для отримання медичної допомоги, або викликати швидку допомогу.

До приїзду швидкої допомоги потерпілого треба вивести з зони, яка оброблялась пестицидами зняти засоби індивідуального засобу , звільнити від здавлюю чого одягу.

Пестицид , що потрапив на шкіру змити струменем води, краще з милом, або видалити за допомогою тканини чи ватного тампона. А потім промити шкіру достатньою кількістю води.

При попаданні пестициду в очі слід негайно промити їх достатньою кількістю води.

При надходженні у шлунок потерпілому потрібно дати випити декілька стаканів води або розчину марганцевокислого калію слабо-рожевого кольору і викликати блювоту. Процедуру повторити 2-3 рази (Забороняється викликати блювоту у хворого, що знаходиться в непритомному стані або при наявності судом).

При послабленні дихання потерпілому дають нюхати нашатирний спирт. У випадку припинення дихання негайно приступити до штучної вентиляції легень.

Проте, в усіх випадках отруєння пестицидами (навіть легкого) необхідно якомога швидше звернутися за медичною допомогою.

Дотримання регламентів застосування пестицидів, особистої гігієни та заходів безпеки при проведенні робіт з ними гарантує безпечність здоров’я.[10]