Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7 Суб. пед.. систетми.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

Тема 7: Суб’єкти педагогічної системи план

  1. Учень ПТНЗ та педагог професійного навчання як суб’єкти педагогічної системи.

  2. Професіографічний підхід до формування особистості випускника ПТНЗ.

  3. Сутність структура педагогічної діяльності.

  4. Педагогічна майстерність педагога професійного навчання.

  5. Вимоги до інженерно – педагогічних працівників.

Література:

Основна:

1.Введение в педагогическую деятельность: Учеб. пособие / А.С.Роботова, Т.В.Леонтьева, И.Г.Шапошникова и др.. – М., 2000.

2. Введение в специальность / Под ред.. И.Я.Рувинского, – М.,1988.

3. Діалогічна взаємодія в навчально-виховному процесі загальноосвітньої школи: Кн. для вчителя / За ред. Г.О.Балла, В.О.Киричука. – К.,1997.

4. Лекції з педагогіки вищої школи: Навчальний посібник / за заг. ред.В.І.Лозової. – Харків, 2006.

5. Мойсеюк Н.Є Педагогіка: Навчальний посібник, – Київ 2001.

6. Подласый И.П. Педагогика. Новый курс: Учебник для студентов пед. вузов. – М.: Владос, 1999. – Кн.1.

7. Сластенин В.А., Исаев И.Ф., Шиянов Е.Н. Педагогика. – М.,2007.

8. Фіцула М.М. Вступ до педагогічної професії: Навчальний посібник. – Тернопіль, 2003.

Додаткова:

1. Зеер Э.Ф. Профессиональное становление личности инженера-педагога. Свердловск: Изд-во Урал. ун-та, 1988. –186с.

2. Касьяненко М.Д. Педагогіка співробітництва. – К.: Вища школа, 1993. 3.Костюк Г.С. Навчально-виховний процес і психічний розвиток особистості. – К., 1989

4. 5. Кузьмичева Н.И. Определение педагогической направленности мастера производственного обучения и его функции. М.,1981. – 216с.

5. Мудрик А.В.Учитель: майстерство и вдохновение. –М. – 196с

  1. Учень птнз та інженер-педагог як суб’єкти педагогічної системи.

Професійно- технічний навчальний заклад – це навчальний заклад системи професійної освіти, в якому здійснюється навчання і виховання майбутніх робітників.Основними структурними компонентами педагогічної системи є учень і педагог професійного навчання.

Учень ПТНЗ – це випускник основної або старшої загально-освітньої школи, зарахований до професійно-технічного навчального закладу на навчання за програмами професійно технічної освіти;

Педагог ПТНЗ – це інженерно-педагогічний працівник, який володіє знаннями, уміннями , навичками в предметній галузі, а також в галузі теорії і практики професійного навчання і професійного виховання.

В Законі України « Про професійно-технічну освіту» наголошується, що учні і педагоги професійно-технічного навчального закладу є суб’єктами професійно-технічної освіти.

Стати суб’єктом певної діяльності – означає освоїти цю діяльність, оволодіти нею і бути здатним до її здійснення і перетворення. Субєктивність учня і педагога виражається в здатності ставити і корегувати цілі діяльності, усвідомлювати мотиви, самостійно здійснювати дії і оцінювати їх адекватність задуманному, намічати перспективи подальшої діяльності.

Щоб стати справжнім і успішним спеціалістом учню необхідно поповнювати систему знань умінь, навичок, формувати якості, які забезпечать ефективність професійної діяльності.

Діяльність викладача як суб’єкта педагогічного процесу буде ефективною лише за умови особистісної і професійної готовності до неї, сформованості професіоналізму.

Суб’єктність позицій учня і інженера-педагога проявляється в педагогічній взаємодії.

Педагогічна взаємодія передбачає особистісний контакт викладача і учнів, випадковий або навмисний, приватний або публічний, тривалий або короткочасний, вербальний або невербальний, який має наслідком взаємні зміни їхньої поведінки, діяльності, відносин, установок. Педагогічна взаємодія може виявитися у вигляді співробітництва, коли обидві сторони досягають взаємної згоди і солідарності в досягненні цілей сумісної діяльності і шляхів її досягнення, а також у вигляді суперництва, коли успіхи одних учасників сумісної діяльності стимулюють або гальмують більш продуктивну і цілеспрямовану діяльність інших її учасників. Гуманістично-орієнтований педагогічний процес може бути тільки процесом педагогічної взаємодії суб’єктів, коли вони виступають як рівноправні, в міру своїх знань і можливостей, партнери.

Сутність педагогічної взаємодії є прямий або непрямий вплив суб’єктів цього процесу один на одного, який призводить до взаємного зв’язку. Слід також зазначити, що можливість впливати один на одного призводить до змін у їхній когнітивній, емоційно-вольовій і особистісній сферах.

Прямий вплив педагога розуміється як безпосереднє звернення до учня, пред’явлення йому певних вимог. Але постійне вторгнення у внутрішній світ учня може створювати конфліктні ситуації, ускладнювати взаємовідносини, а тому використовується непрямий вплив, коли педагог спрямовує свої зусилля не на учня, а на його оточення.

Педагогічна взаємодія має функціонально-рольову і особистісну сторони, тобто викладач і учень сприймають у процесі взаємодії, з одного боку, функції і ролі один одного, а, з іншого, – особистісні якості.

Особистісні і рольові установки інженера-педагога виявляються в його поведінці. Функціонально-рольова сторона взаємодії педагога з учнями зумовлюється об’єктивними умовами педагогічного процесу (наприклад, контролем результатів діяльності), а особистість педагога немов би не сприймається. Необхідно, щоб у педагога була установка на функціонально-рольову і особистісну взаємодію, тоді його особистісні особливості виявляються в рольовій поведінці. При цьому відбувається передача педагогом не лише загальнокультурного, але й особистісного досвіду.