Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Митне право заочка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

Митна вартість товарів заявляється митному органу декларантом у разі переміщення товарів через митний кордон України (постанова Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 1998 р. № 1598 «Про затвердження Порядку визначення митної вартості товарів та інших предметів у разі переміщення їх через митний кордон України», далі — постанова № 1598). Сам термін «митна вартість» застосовується у разі імпорту (експорту) продукції. Митна вартість зазначається в рядку 12 Вантажно-митної декларації, що і є підтвердженням митної вартості продукції. Визначальним у вивчені цієї теми є розгляд порядку визначення митної вартості, яка регламентується постановою № 1598, у якій зазначено, що митна вартість складається з ціни товару, наведеної у рахунку-фактурі (рахунку-проформі), і фактичних витрат, якщо їх не включено до рахунку-фактури (рахунку-проформи), залежно від умов поставки цих товарів згідно з Правилами міжнародної торгівлі ІНКОТЕРМС.

Семінар 5. Відповідальність за порушення митних правил. Питання для обговорення:

  1. Поняття та загальна характеристика порушення митних правил.

  2. Відповідальність за порушення митних правил.

  3. Провадження у справах про порушення митних правил.

  4. Порядок і терміни оскарження у справах порушення митних правил.

Контрольні питання:

  1. Хто є суб’єктами порушення митних правил?

  2. Яким нормативно-правовим актом передбачена відповідальність за порушення митних правил?

  3. Чи може в сфері митної діяльності одне і те ж саме діяння бути адміністративним, дисциплінарним проступком і злочином?

  4. Які особливості юридичної відповідальності за митні правопорушення неповнолітніх, іноземців, митних брокерів, митних перевізників і посадових осіб митних органів?

  5. Хто вважається співучасником при здійсненні порушення митних правил?

  6. Дайте характеристику стягнень за порушення митних правил.

  7. Хто вправі складати протокол при порушенні митних правил?

  8. Хто, крім митних органів, вправі розглядати справи про порушення митних правил і накладати стягнення?

  9. Наведіть перелік функцій митної варти при здійсненні супроводження вантажів.

  10. Яке рішення може прийняти орган (посадова особа) при оскаржені постанови про накладення стягнення за порушення митних правил?

Практичні завдання:

1. Складіть протокол та постанову про накладення стягнення за порушення митних правил.

2. Громадянин України при перетині митного кордону заявляє, що в нього серед особистих речей знаходяться склянка з таблетками які необхідні для його лікування (таблетки входять до Переліку психотропних речовин). Ваші дії як інспектора митниці.

Задачі:

1. Громадянин України Терещук, який займався підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, у пункті митного пропуску відмовився показати митному інспектору вміст своєї валізи. Більше того Терещук пригрозив, що зведе з митником рахунки, коли останній не буде знаходитись при виконанні службових обов'язків.

Працівник міліції, який прибув на митний пост, провів Терещука до чергового ВВС і його начальник виніс постанову про притягнення Терещука до адміністративної відповідальності у вигляді адміністративного арешту.

Питання:

Чи правомірні дії посадових осіб. Дайте правовий аналіз ситуації.

2. Документи на автомобіль «Вольво» були викрадені невідомими особами у спеціальній митній зоні, тому власник автомашини Саренко не зміг їх представити митниці на вимогу її начальника.

За порушення митних правил Саренка був притягнутий до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу. Однак власник автомобіля оскаржив постанову митного органу, пославшись на надзвичайні обставини.

Питання:

Дайте юридичну оцінку дій учасників цієї справи.

3. Пасажири, які летіли з ОАЕ у м. Дніпропетровськ потерпіли від стихійного лиха. У Бориспільському аеропорту їм запропонували заплатити по одному долару США за кожен кілограм багажу або чекати митного оформлення три доби. В цей же час за пасажирським літаком летів транспортник АН-12 з 9 тонами заморського багажу. При цьому останній без жодних зволікань вилетів з Борисполя у Дніпропетровськ оскільки взагалі не оглядався митниками, які по версії слідства отримали 5500 дол. США та 12 тис. грн. «відступного».

Питання:

  1. Складіть процесуальні документи про притягнення винних до юридичної відповідальності.

  2. Зробіть необхідні для цього витяги з МКУ та ін. нормативно-правових актів (оперативно-розшукова діяльність, дізнання та ін.).

4. Підприємець Ю., будучи декларантом, представив митному брокерові недійсні товаротранспортні накладні для пред’явлення їх в митний орган при митному оформленні кількості вантажних місць. В ході митного контролю виявилось, що кількість вантажних місць була зменшена на суму 25 тисяч гривень, тобто спричинило повідомлення митного органу недостовірних відомостей.

Прийміть одне з наступних рішень:

1. притягненні до адміністративної відповідальності особи, що заявила недостовірні відомості, відповідно КОАП України;

2. порушенні справи про адміністративне правопорушення відносно особи, яка пред’явила документи, що викликають за собою заяву митному органу недостовірних відомостей, відповідно до КОАП України.

3. Як вирішується питання про притягнення до відповідальності іноземних осіб, передавальних недійсні документи про кількість місць для пред’явлення в митний орган за межами території України?

Методичні рекомендації:

Визначити поняття адміністративного правопорушення. Необхідно розібрати види порушень митних правил і відповідальність за такі порушення. З’ясувати порядок провадження у справах про порушення митних правил. Звернути увагу на види адміністративних стягнень за порушення митних правил.

Література:(1;2;3;9;10;13;14;15;19;21;25;26;30;31;32;40;41;43)

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

І. Мета контрольної роботи

Контрольні роботи є важливим етапом навчального процесу при підготовці правознавців.

При підготовці та написанні контрольної роботи студенти мають змогу:

  • поглибити теоретичні знання здобуті в процесі вивчення курсу “Митне право”, виробити вміння самостійно працювати з літературними та законодавчими джерелами, робити узагальнення та висновки;

  • сформувати навички самостійної дослідної роботи, оволодіти методами наукового дослідження при вирішенні правничих питань, які розробляють в роботі.