Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Митне право заочка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

Практичні завдання:

Складіть схеми за наступними варіантами:

1. Складіть порівняльну таблицю правового та соціального захисту працівників митних органів та працівників органів ВС України, використовуючи розділ XX МКУ та Закон України «Про міліцію».

2. Взаємовідносини митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, а також з підприємствами та громадянами.

3. Зобразіть схематично:

а) структуру ДМСУ;

б) регіональної митниці;

в) митниці;

г) митного поста.

Методичні рекомендації:

Вивчення цього питання в рамках курсу «Митне право» є дуже важливим, бо саме визначення поняття митної справи відповідно до ст. 3 МК України складає як зовнішньополітичну так і зовнішньоекономічну діяльність держави. Необхідно звернути увагу на такі види систем, як класифікація та кодування товарів.

Визначити шляхи удосконалення митної справи України. Відповідно до Закону України «Про митну справу в Україні» держава є монополістом у галузі митної справи. Вона визначає систему правового регулювання митної справи, розробляє митну політику, організовує та безпосередньо здійснює митну справу.

Слід звернути увагу на систему митних органів, яку можна визначити як обумовлену функціональною єдністю сукупність митних органів, яка характеризується одними цілями і завданнями діяльності, а також ієрархічною побудовою і підпорядкованістю нижчих органів вищим.

Необхідно звернути увагу на те, що єдиним функціональним і організаційним центром цієї системи є Державна митна служба України. Важливою складовою частиною митної системи є регіональні митниці, які виконують певні завдання, утворюють і підтримують зв’язки з органами місцевого самоврядування. Вони були створені відповідно до Указу Президента від 29 листопада 1996 р. Також необхідно відмітити, що структуру митних органів наряду з ГТСУ та регіональними митницями входять: митниці, митний пост, спеціалізовані митні установи та організації, митна варта.

Визначити повноваження митних органів можна розкрити через основні завдання (ст. 9 МК) та компетенцію митних органів (ст. 6 Закону «Про митну справу в Україні»), а також через функції, що вони виконують.

Доцільно розглянути більш детально поняття «державна служба», «митна служба», «державний службовець», «посадова особа» та ін. Відповідно до чинного законодавства служба в органах і установах, що безпосередньо здійснюють митну справу, — це державна служба. Тому основні питання державної митної служби, крім особливостей, регулюються Законом України «Про державну службу» від 16 грудня 1993 р. зі змінами та доповненнями 1995—1996 рр.

Література:(1;2;3;9;10;13;14;15;19;22;25;27;30;31;32;40;43)

Розділ 2. Особлива частина

Тема 2. Правове регулювання здійснення митного контролю та митного оформлення. (4 години)

Поняття та загальні засади здійснення митного контролю. Поняття митного контролю. Форми митного контролю. Вибірковість митного контролю. Зони митного контролю. Права митних органів щодо здійснення митного контролю. Документи та відомості, необхідні для здіснення митного контролю. Огляд товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу. Особистий огляд.

Особливі процедури митного контролю. Звільнення від окремих форм митного контролю. Звільнення від митного огляду. Спрощений митний контроль. Митний контроль після пропуску товарів і транспортних засобів.

Розпорядження товарами, що перебувають під митним контролем.

Переміщення товарів і транспортних засобів між митними органами. Транзитні перевезення. Заходи гарантування доставки товарів, що перебувають під митним контролем. Зберігання товарів та транспортних засобів на складах митних органів. Розпорядження товарами, транспортними засобами та коштами, що перебувають під митним контролем.

Поняття митного оформлення. Мета митного оформлення. Місце і час здійснення митного оформлення. Присутність декларантів під час митного оформлення. Митне оформлення військових транспортних засобів та військової техніки. Взяття проб та зразків товарів. Строки митного оформлення. Спрощений порядок митного оформлення деяких видів товарів.

Процедура декларування при здійснення митного контролю та митного оформлення. Заявлення за встановленою формою точних відомостей про товари і транспортні засоби та мету їх переміщення через митний кордон України. Тимчасова та неповна декларації. Періодична митна декларація. Місце декларування. Строки декларування. Прийняття митної декларації. Обов’язки декларанта.