Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITT-metod_17-12-2007.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
279.55 Кб
Скачать

2.10. Законність залучення ув’язнених до праці.

При перевірці стану додержання законності при залученні ув’язнених до праці (ч. 1 ст. 16 Закону України «Про попереднє ув’язнення») прокурору необхідно пам’ятати, що до роботи в межах території органів внутрішніх справ за їх згодою і з дозволу слідчого, органу дізнання або суду, в провадженні яких знаходиться справа, можуть залучатися взяті під варту особи. Праця таких осіб повинна оплачуватися за відповідними діючими тарифними ставками (окладами).

Взяті під варту особи також можуть залучатися без оплати їх праці лише до робіт, пов’язаних із створенням належних санітарно-побутових умов і впорядкуванням ІТТ. Прибирання камер, миття підлоги, посуду проводиться особами під наглядом чергового та вивідного працівника міліції. До таких робіт ці особи залучаються почергово у вільний від проведення слідчих дій час і не більш як на дві години протягом дня. Використання затриманих і взятих під варту осіб на будь-яких інших господарських роботах, не пов’язаних із самообслуговуванням, заборонено.

Прокурору необхідно звертати увагу на те, щоб затриманих і взятих під варту осіб не використовували на будь-яких інших господарських роботах, не пов’язаних із самообслуговуванням ІТТ, з’ясовувати ці питання при обході камер, бесідах і опитуванні взятих під варту осіб, а також при вивченні їх особових справ та інших документів.

2.11. Додержання вимог закону при розгляді та вирішенні звернень і листуванні.

При перевірці стану додержання встановленого ст. 13 Закону України «Про попереднє ув’язнення» порядку листування осіб, взятих під варту, та розгляду їх звернень прокурор вивчає відомості у книгах реєстрації письмових скарг і обліку особистого прийому.

Особи, взяті під варту, можуть листуватися з родичами та іншими громадянами, а також підприємствами, установами, організаціями з письмового

дозволу особи або органу, у провадженні яких знаходиться справа. Після набрання вироком чинності листування здійснюється без обмежень.

У ході перевірок необхідно звертати особливу увагу на додержання встановлених законом строків розгляду звернень або направлення їх за належністю, вирішення скарг щодо порушень закону, зокрема з питань

застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, поміщення в карцер тощо. Слід пам’ятати, що відповідно до вимог законодавства скарги, заяви і листи, адресовані Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, Європейському суду з прав людини, а також іншим відповідним органам міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна, уповноваженим особам таких міжнародних організацій та прокурору, переглядові не підлягають і надсилаються за адресою протягом доби з часу їх подачі.

У разі оскарження затримання до суду, скарга затриманого негайно надсилається начальником ІТТ до суду (ч. 8 ст. 106 КПК України) та розглядається у порядку, визначеному ст. 106, 165-2 КПК України. Скарги на дії особи, яка провадить дізнання, або слідчого направляються прокурору, а на дії та рішення прокурора - прокурору вищого рівня не пізніше трьох діб з часу їх подачі (ст. 13 Закону України «Про попереднє ув’язнення»).

Заяви осіб з питань оскарження постанови судді на обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту або на постанову про продовження строків тримання під вартою надсилаються до відповідного суду протягом доби з часу їх подання.

Інші скарги, заяви, клопотання і листи, пов’язані з провадженням у справі, не пізніше трьох діб з часу їх подачі направляються адміністрацією місця попереднього ув’язнення особі або органу, в провадженні яких знаходиться справа. Ця особа або орган розглядають їх у встановленому законом порядку.

Скарги, заяви і листи, що містять відомості, розголошення яких може перешкодити встановленню істини в кримінальній справі, за належністю не надсилаються, а передаються на розгляд особі або органу, в провадженні яких знаходиться справа, про що сповіщається ув’язнена особа та прокурор, який здійснює нагляд за проведенням дізнання або слідства. Звернення, не пов’язані з провадженням у справі, розглядаються адміністрацією установи або направляються за належністю в порядку, встановленому Законами України «Про попереднє ув’язнення» та «Про звернення громадян». З відповідями на заяви, скарги та листи адміністрація ознайомлює осіб, які тримаються в ІТТ, під розписки, які додаються до їх особистих справ.

Кореспонденція, адресована родичам та іншим особам, передається адміністрації ІТТ у розпечатаних конвертах і протягом трьох діб надсилається адресату.

Листи, виконані тайнописом, шифрами або з використанням інших умовностей, а також такі, що мають очевидно неправдивий або цинічний характер чи містять відомості, які не підлягають розголо­шенню, адресату не надсилаються, про що оголошується заявнику і повідомляється прокурору. Вони передаються особі чи орга­ну, у провадженні якого перебуває справа.

Кореспонденція, що надійшла на адресу осіб, листування яким доз­волено, у триденний строк вручається їм після перегляду особою, у провадженні якої перебуває справа.

Порушення прав взятих під варту осіб щодо належного розгляду їх звернень можна виявити, зокрема при обході камер та опитуванні ув’язнених. Своєчасність ознайомлення з відповідями також перевіряється шляхом вивчення книг реєстрації звернень та особових справ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]