Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITT-metod_17-12-2007.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
279.55 Кб
Скачать

2.6. Забезпечення прав осіб на одержання передач, посилок, грошових переказів, купівлю продуктів харчування і предметів першої необхідності.

Прокурору слід пам’ятати, що відповідно до вимог ст. 9 Закону України «Про попереднє ув’язнення» взята під варту (затримана) особа має право одержувати два рази на місяць передачі або посилки та грошові перекази. Зокрема в силу положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» від 19.12.2006 дію зазначених положень в частині обмеження кількості посилок і передач на 2007 рік зупинено. У подальшому необхідно уважно відслідковувати зміни у законодавстві з цих питань.

У ході перевірок прокурор з’ясовує, чи визначено наказами начальників органів внутрішніх справ дні, часи прийому передач та коло працівників, які мають право їх приймати, чи ведеться журнал обліку прийому передач, посилок, купівлі продуктів харчування та предметів першої необхідності, де повинні відмічатися дані про осіб, від яких отримано передачі, дні, часи їх вручення, прізвища працівників, які проводили огляд, та розписки ув’язнених осіб про отримання передач.

Передачі приймаються на підставі заяви, складеної за встановленою формою у двох примірниках, а посилки - лише в установах зв’язку, за наявності у особи права на їх одержання. У разі відмови ув’язненого прийняти посилку її повертають відправникові із зазначенням у повідомленні причин. Продукти харчування, речі та предмети, що надійшли в посилках і не підлягають врученню адресатам, за їх бажанням можуть бути повернуті за їх рахунок або післяплатою відправникам.

Слід мати на увазі, що огляд посилок здійснюється комісі­єю у складі не менше двох працівників міліції, про що складається протокол (акт), який підписується членами комісії, оголошується під розписку одержувачу і додається до його особової справи. Виявлені у посилці (передачі) речі та предмети, що можуть бути викорис­тані для вчинення втечі, нападу на охорону, заподіяння шкоди собі або оточуючим, вилучаються, про що складається протокол (акт) у двох примірниках, один з яких надсилається органу або особі,

у провадженні якої перебуває справа (матеріали), а другий додається до особової справи.

Гроші, що надійшли поштовими або телеграфними переказа­ми на адресу осіб, які перебувають в ІТТ, зараховуються на їхні особисті рахунки. Кількість грошових переказів і сума грошей не обмежуються. Виявлені в посилках гроші зараховуються на рахунок осіб з утриманням установленого збору за їх пересилання за тарифами поштових переказів.

Продукти харчування та предмети першої необхідності для утримуваних осіб купуються працівниками ІТТ у підприємствах місцевої торговельної мережі. Особам, які виявили бажання прид­бати продукти харчування або предмети першої необхідності, вида­ються бланки заяв. Після їх заповнення ці документи передаються черговому разом з квитанцією фінансової частини про наявність коштів на особис­тих рахунках затриманих та взятих під варту осіб. Зазначені особи видають працівнику доручення на одержання необхідної суми грошей з їх рахунків у касі фінансової частини органу внутрішніх справ. Видані гроші списуються з рахунку підзвітної особи на підста­ві авансового звіту й документів, що підтверджують видачу придба­них продуктів або предметів першої необхідності. На підставі заяви встановленого зразка та розписки про одержання продуктів і предметів першої необхідності їх вартість списується з особис­тих рахунків осіб, які тримаються в установі. Про суму витрачених грошей робиться відмітка на спеціальному аркуші особової справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]