Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITT-metod_17-12-2007.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
279.55 Кб
Скачать

2.4. Порядок відвідування ітт службовими та іншими особами.

Під час перевірки дотримання вимог пропускного режиму прокурор повинен знати, що без спеціального дозволу мають право відвідувати ІТТ:

- Президент України;

- Прем’єр-Міністр України;

- Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

- народні депутати України;

- Генеральний прокурор України, а також прокурори, які здійснюють нагляд за додержанням законів в ІТТ, та інші прокурори у межах своєї компетенції.

За наявності належним чином оформленої вимоги (дозволу) слідчі органів внутрішніх справ, прокура­тури, Служби безпеки України, податкової міліції та інші особи, які проводять дізнання і досудове слідство, а також захисники та адвокати, повинні працювати у кабінетах для проведення слідчих дій. Посадові особи органів внутрішніх справ під час здійснення інспекту­вання або контролю за організацією і несенням служби щодо охорони затриманих і взятих під варту осіб, допускаються в усі приміщення.

Інші особи, яким у встановленому порядку надано по­бачення із затриманою або взятою під варту особою, можуть знаходитись тільки у кімнатах для побачень.

Медичні працівники, які прибули до ізолятора за викликом чергового для надання медичної допомоги особі, яка її потребує, проводяться до місця перебування хворого у супроводі чергового або начальника установи. Фахівці органів охорони здоров’я при здій­сненні санітарного нагляду та проведенні протиепідеміч­ної роботи можуть проходити в усі приміщення у супроводі чергового або на­чальника ізолятора тимчасового тримання.

Підставою для виведення з камери затриманої та взятої під варту особи в кабінет для проведення слідчих дій є письмова вимога на виклик за підписом прокурора, слідчого, особи, що провадить дізнання, або захисника, підписана одним з керівників міськрайвідділу внутрішніх справ, а в кімнату для побачень - письмовий дозвіл на побачення, виданий особою, у провадженні якої перебуває кримінальна справа. Про кожне таке виведення черговий зобов’язаний зробити відповідний запис у журналі реєстрації виведення затриманих і взятих під варту осіб з камер.

Прохід осіб на територію установи з табельною зброю, засобами мобільного зв’язку забороняється.

У нічний час (з 22.00 до 06.00) виведення з камер затрима­них і взятих під варту осіб можливе у разі:

- ускладнення обстановки і в особливих умовах, якщо життю й здоров’ю осіб, які тримаються в ІТТ, загрожує небезпека;

- їх звільнення після зміни або скасування рішення про затримання чи взяття під варту;

- конвоювання до обмінного пункту;

- припинення протиправних дій або підготовки до втечі;

- надання невідкладної медичної до­помоги та в інших випадках.

2.5. Додержання вимог закону та прав осіб, які тримаються в ітт, щодо їх матеріально-побутового забезпечення, медичного обслуговування і харчування.

При обході камер і опитуванні осіб, які в них тримаються, прокурор

з’ясовує, чи забезпечуються адміністрацією ІТТ права ув’язнених та побутові умови, передбачені ст. 9, 11 Закону України «Про попереднє ув’язнення» (щодо придатності камерних приміщень для тримання людей, облаштування індивідуальних спальних місць, надання постільних речей, додержання норм

жилої площі, дотримання норм харчування, медичного обслуговування тощо). Особливу увагу прокурорам при здійснені перевірок слід звертати на умови тримання осіб, належне обладнання камер, наявність та технічний стан службових приміщень.

Обладнання ІТТ відповідно до вимог нормативних актів пов’язано із створенням належних умов для тримання людей. Такі установи, як правило, повинні розміщуватися на першому поверсі у спорудах, що будуються в комплексі будівель органів внутрішніх справ, і з’єднуються переходом з адміністративною будівлею. Санітарний пропускник та кабінет лікаря необхідно розміщувати поруч з медичним ізолятором у камерному блоці. В сього повинно бути не менше шести камер, розрахованих на 30 місць.

Приміщення установи обладнуються системами опалення, вентиляції та кондиціювання повітря, водопостачання і каналізації, електропостачання та освітлення, зв’язку, радіомовлення та ефірного телебачення, а також технічними засобами охоронного призначення. На кожну установу заводиться технічний паспорт, який зберігається в черговій частині органу внутрішніх справ.

Територія установи огороджується суцільною, без виступів цегляною або залізобетонною огорожею, на якій встановлюються технічні засоби охоронного призначення. Обладнується не менше трьох прогулянкових двориків, зверху перекритих металевими ґратами, з окремим входом з боку камерних приміщень. Їх площа визначається з розрахунку можливості одночасного перебування на прогулянці осіб з камери найбільшої місткості у кількості 20-25% від числа місць в ІТТ за нормою 4 кв. м на одного ув’язненого. Над прогулянковими двориками обладнується поміст для охоронників та навіс для захисту від опадів. У межах периметрової огорожі камерного блоку передбачаються цілодобові пости із службовими собаками.

Розташування камерних приміщень у підвальних та цокольних поверхах забороняється, що суперечить положенням ст. 11 Закону України «Про попереднє ув’язнення» та п. 18.2 Європейських в’язничних правил. Необхідно забезпечувати надійну ізоляцію арештованих (затриманих) від зовнішнього середовища і виключати можливість їх зв’язку із суміжними приміщеннями. Камери мають бути сухими, з достатнім доступом природного освітлення та свіжого повітря. Норма площі в камері для однієї взятої під варту особи не може бути менше 2,5 кв. м, а для вагітної жінки або жінки, яка має при собі дитину, - 4,5 кв. м. В опалювальний сезон у приміщенні ізолятора тимчасового тримання повинна підтримуватися температура не нижче +18°С. Неповнолітні, вагітні жінки та жінки з дітьми, як правило, розміщуються у найбільш придатних камерах.

Засуджених у разі обрання щодо них запобіжного заходу у вигляді взяття під варту в зв’язку з провадженням в іншій справі, тримають в установі відповідно до правил, установлених Законом України «Про попереднє ув’язнення». Одержання цими особами посилок і передач, а так само купівля ними продуктів харчування і предметів першої необхідності здійснюються в порядку, встановленому Кримінально-виконавчим кодексом України для рівня

безпеки виправної колонії, призначеного їм органом Державного департаменту України з питань виконання покарань.

При перевірках організації харчування прокурору необхідно звертати увагу на те, що особи, які перебувають в ІТТ, повинні приймати їжу в камерах чи покамерно у спеціально обладнаних для цього приміщеннях. Оброблення й миття посуду проводиться в кім­наті для підігрівання їжі з підведенням проточної холодної та гарячої води з обов’язковим застосуванням миючих і дезинфікуючих засобів.

Під час обходу камер та опитування осіб, які тримаються в ІТТ, перевіряється їх забезпечення триразовим гарячим харчуванням за нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 16.06.1992 № 336 «Про норми харчування осіб, які тримаються в установах кримінально-виконавчої системи, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Міністерства внутрішніх справ».

При перевірці організації медичного обслуговування слід з’ясовувати дотримання вимог щодо обов’язкового опитування про стан здоров’я та огляду доставлених осіб перед їх поміщенням у камери, проведення санітарної об­робки. У кожній установі необхідно мати універсальну медичну аптечку для надання первинної допомоги.

У разі скарг особи на поганий стан здоров’я або при очевид­них ознаках

захворювання чи за наявності тілесних ушкоджень фельдшер (черговий) зобов’язаний негайно викликати лікаря закладу органів охорони здоров’я для огляду доставленого та одержання висновку про можливість подальшого перебування такої особи в ізоляторі. У випадку гострого захворювання особи черговий терміново викликає швидку медичну допомогу і направляє до камери фельдшера установи, який має установити попередній діагноз захворювання, надати першу медичну допомогу та за необхідності передати хворому необхідні ліки. Хід та результати цих дій фіксуються черговим у журналі первинного обстеження і реєстрації медичної допомоги особам, які тримаються в ІТТ. Лікарські засоби, призначені працівниками бригади швидкої медичної допомоги хворим особам, зберігаються у чергового ізолятора тимчасового тримання та приймаються ними в його присутності. У разі направлення осіб на лікування до відповідних медичних закладів, їх охороняють там згідно з Інструкцією з організації конвоювання затриманих і взятих під варту осіб в органах внутрішніх справ України.

При перевірках прокурору слід звертати особливу увагу на додержання вимог ст. 12, 17 Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» та спільного наказу МОЗ України та МВС України від 06.07.2004 № 331/645 «Про надання затриманим і заарештованим особам, хворим на туберкульоз, спеціалізованого лікування під охороною у територіальних протитуберкульозних медичних закладах».

Хворі на туберкульоз можуть триматися разом з іншими ув’язненими лише за висновком фтизіатра, зробленим після проведення ретельного дослідження та отримання результатів аналізів. Хворі на активну форму туберкульозу повинні триматися окремо.

Необхідно також вивчати питання щодо забезпечення санітарної обробки доставлених осіб, про що мають бути записи у книзі обліку первинного медичного обстеження (санітарна обробка повинна проводитися не менше одного разу на 7 днів). У випадку доставлення до ізолятора особи з ознаками інфекційної хвороби (педикульозу, корос­ти тощо) черговий зобов’язаний повідомити про це до відповідної санітар­но-епідеміологічної служби та вжити вичерпних заходів щодо проведення дезінфекційної обробки одягу, особистих і постільних речей. В ІТТ повинно щоденно проводитись вологе прибирання з використанням дезинфікуючих засобів. Режим провітрювання, освітлення та оздоблення приміщень установи також здійснюється згідно з санітарно-гігієнічними вимогами. Резуль­тати цих заходів відображаються в журналі реєстрації санітарного стану.

Відповідальність за додержання санітарно-протиепідемічного режиму несуть керівники ІТТ та відповідних підрозділів МВС України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]