Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання на РГЗ тур БУХГ.ОБІК.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
600.58 Кб
Скачать

2.3.2 Визначення фінансового результату від основної операційної діяльності підприємства

Поняття фінансових результатів діяльності трактується в П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати».

Визначення фінансового результату діяльності підприємства полягає у визначенні прибутку (збитку) звітного періоду.

Прибуток – сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати.

Збитки – перевищення суми витрат над сумою доходів , для отримання яких здійснені ці витрати.

Взагалі в бухгалтерському обліку чистий прибуток (збиток) формується поступово протягом фінансово – господарського року від усіх видів звичайної та надзвичайної діяльності, але у РГЗ визначається фінансовий результат тільки від основної операційної діяльності.

Фінансовий результат діяльності туроператора за звітний період визначається порівнянням доходів від реалізації туристичних послуг і витрат, понесених для одержання цих доходів.

Витрати основної туристичної діяльності – операції, пов’язані з виробництвом або реалізацією туристичних послуг, які є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частину його доходу.

Витрати основної туристичної діяльності складаються з :

  1. Виробничої собівартості туристичного продукту – усіх виробничих витрат, пов’язаних з виготовленням туристичного продукту (прямих матеріальних витрат, прямих витрат на оплату праці, інших прямих витрат та виробничих накладних витрат);

  2. Адміністративних витрат – загальногосподарських витрат, що спрямовані на управління та обслуговування підприємства;

  3. Витрат на збут – витрат, пов’язаних з реалізацією туристичного продукту.

Облік фінансових результатів – прибутків і збитків – здійснюється на рахунку 79 « Фінансові результати». На цьому рахунку збираються всі доходи і витрати підприємства: у кінці звітного періоду доходи з рахунку 70 списуються у кредит рахунку 79, а витрати з рахунків 90,92,93 та 94 списуються у дебет рахунку 79.

При складанні квартальних звітів порівнюються обороти по дебету та кредиту рахунку 79, і якщо кредитовий оборот по рахунку 79 буде більше дебетового обороту цього ж рахунку, то підприємство на суму різниці має нерозподілений прибуток поточного періоду. Якщо дебетовий оборот по рахунку 79 більше кредитового обороту по рахунку 79, тобто підприємство здійснило більше витрат, ніж мало доходу й отримало непокритий збиток.

Схема проводок, на підставі яких в обліку відображаються доходи та витрати операційної діяльності підприємства та визначається фінансовий результат представлена у Додатку Г.

Фінансовий результат діяльності підприємства визначається у завдання в такій послідовності:

1. Визначається вартість чистого доходу від реалізації туристичних послуг. Для чого із суми загального доходу туроператора (виручки від реалізації туристичного продукту) вираховується:

- вартість страхових полісів;

- сума податкового зобов’язання з ПДВ.

2. Визначається валовий прибуток (збиток) підприємства – різниця між чистим доходом від продажу (реалізації) туристичних послуг та виробничою собівартістю реалізованих послуг.

3. Визначається загальний результат діяльності підприємства – алгебраїчний підсумок валового прибутку (збитку), адміністративних витрат та витрат на збут.

Якщо до підсумку додати суми, які характеризують доходи та затрати іншої операційної діяльності, то підсумок буде характеризувати фінансовий результат від операційної діяльності підприємства в цілому.