Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання з курсу Гроші та кредит-Світлична В.Ю....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
86.53 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАІНИ

ХАРКІВСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ

МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

В.Ю. Світлична

ЗАВДАННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Гроші та кредит»

(для студентів 2 курсу заочної форм навчання напряму підготовки

6.030504 «Економіка підприємства»

спеціалізації Економіка будівельних підприємств,

Економіка підприємств міського господарства)

Харків – ХНАМГ – 2012

ВСТУП

Ринкова економіка «розмовляє» мовою грошей. Будь-яка інформація ринку сприймається нами тоді, коли вона викладена в грошовій формі. Рівень доходів, видатків, обсяги угод і боргових зобов'язань, обсяги виробництва й соціальних видатків починають «говорити» з нами за умови, що вони мають грошове вираження. Кількість грошей і грошова потоки в економічній системі відіграють важливу роль стосовно матеріального виробництва й, виступаючи загальним еквівалентом при обміні товарів, гроші здійснюють безпосередній вплив на розвиток суспільства.

Відмітною властивістю сучасної економіки виступає створення й удосконалення механізму обігу грошей. За допомогою грошей в економіці й суспільстві створюються критерії раціональності й масштаби виміру економічної діяльності.

Кредит і кредитні відносини є невід'ємної складової економічної системи України. Сфера кредитування безпосередньо пов'язана з потребами розвитку національного проведення. Перебуваючи в центрі сучасного грошово-фінансового господарства, обслуговуючи інтереси господарських суб'єктів, кредит опосередковує зв'язок між державою, банком, товаровиробниками й населенням. Нині завдання відновлення виробничого призначення кредиту стає однієї з першочергових. Кредитні відносини повинні сприяти подоланню економічної кризи в Україні й забезпечувати прогресивний розвиток вітчизняного товарного виробництва.

Ринкова трансформація національної економіки відкрила новий етап у розвитку кредитної справи. У зв'язку із цим гостро з'явилася проблема наукового осмислення нових явищ у сфері кредитування, розуміння їх змісту, природи й сутності, розробки ефективних схем і технологій кредитного процесу і їх використання на практиці.

Кредит як форма суспільних відносин має багато загального з іншими економічними категоріями (грішми, фінансами, торгівлею, капіталом і ін.). Зокрема, усі вони є вартісними категоріями, обслуговують рух вартості в процесі відтворення. Вони тісно переплітаються між собою функціонально. Разом з тим кредит – це цілком самостійна категорія, яка функціонує поруч із іншими категоріями, не заміняючи ні одну з них і не уступаючи їм сферою свого призначення

Розвиток в Україні ринкової економіки висунув на передній край економічної науки й практики дослідження й вивчення сутності й механізмів функціонування категорій «гроші» і «кредит». На їхньому використанні ґрунтується більшість інструментів ринкового господарювання: ціноутворення, розрахунково-платіжні відносини, банківська діяльність, системи економічного стимулювання, комерційний розрахунок, інвестиційна діяльність, фондовий і валютний ринки, страхування й т.п. З урахуванням закономірностей функціонування грошей і грошового ринку, банків, банківської системи формується економічна політика держави взагалі й грошово-кредитна політика центрального банку зокрема, здійснюється державне регулювання всіх сфер економічного життя суспільства.

У зв'язку із цим вивчення дисципліни «Гроші та кредит» є необхідною умовою підготовки економістів вищої кваліфікації. Особливо важливу роль ця дисципліна відіграє в підготовці фахівців з бухгалтерського обліку й аудиту, фінансів, банківської справи, страхування.

Вивчення курсу «Гроші та кредит» спрямоване на оволодіння студентами термінологією теорії грошей і кредиту, способів оцінки впливу грошово-кредитних відносин і управління ними.