Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Невербальні компоненти в спілкуванні.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

1.2. Поза

А) Поза - це положення тіла. Людське тіло здатне прийняти близько 1000 стійких різних положень. Поза показує, як дана людина сприймає свій статус по відношенню до статусу інших присутніх осіб. Особи з більш високим статусом приймають більш невимушену позу. В іншому випадку можуть виникати конфліктні ситуації.

Одним з перших на роль пози людини як одного із невербальних засобів спілкування вказав психолог А. Шефлен. У подальших дослідженнях, проведених В. Шюбцем, було виявлено, що головне смислове зміст пози полягає в розміщенні індивідом свого тіла по відношенню до співрозмовника. І взагалі, дуже часто саме поза, а не зміни в обличчі, видає дійсні переживання людей і їх справжнє ставлення.

В ідкрита позиція

Тіла мовців розгорнуті так, що якщо в цьому напрямку провести уявні лінії, вони зімкнуться в вершині трикутника. Це можна трактувати, як відкритий, дружня розмова.

З акрита позиція

Кут розвороту між тілами співрозмовників зменшений до нуля. Тут навіть сама невимушена розмова йде не без присутності внутрішньої напруги.

Н езацікавлена ​​позиція

Цю позицію ще називають розмовою «через плечі». Навряд чи людина проявляє зацікавленість в розмові з тобою, якщо до тебе повернене тільки його обличчя, а тіло і нога своїм поворотом вказують в протилежну сторону.

П риємство людини в своє коло

Якщо тіла двох учасників бесіди знаходяться у відкритій до тебе позиції, вони повернулися обличчям тобі назустріч, можна приєднатися до них і, можливо навіть, до їхньої розмови.

Неприйняття людини в своє коло

З акрита позиція - це, коли співрозмовники зустрічають тебе лише поворотом голови в твою сторону, а тіла їх залишаються нерухомими. Така ситуація повинна змусити тебе замислитись: можливо, цей момент не найвдаліший, щоб втручатися.

Б) Ноги і руки в позі сидячи

1 . Положення ніг характеризує особу, приділяє велику увагу думку інших і демонструє невпевненість в собі.

Але, якщо поза створена штучно, вона може означати бажання здаватися тим, ким насправді людина не є.

2 . Положення ніг свідчить про духовній рівновазі.

Воно настільки природно, що важко говорити про позі або натягнутості.

3 . Положення ніг характерно для жінок, які шукають опіки, але приховують свою слабкість (вони виглядають незалежними, добре почувають себе в суспільстві).

Але, якщо поза створена штучно, то можна бути впевненим, в перебільшених амбіціях і переоцінці цінностей особистості.

4. Положення ніг характеризує жінку без комплексів, приємну в суспільстві, симпатичну і обдаровану буйною уявою.

Але, якщо поза створена штучно, риси протилежні: обачність, спритність, пронозливість.

5 . Це стиль мислячої жінки, яка велику увагу звертає на життя духовне, ніж на справи матеріальні.

Але, якщо поза створена штучно, це означає, що жінка за всяку ціну хоче звернути на себе увагу чоловіків.

6 . У природному стані руки так не тримають. Все говорить про тонкою продуманості подальшої поведінки та чіткому розрахунку.

7 . «Буддійське» положення рук свідчить про схильність до містицизму і втечі від дійсності.

Але, якщо поза створена штучно, це означає, що жінка-якими засобами прагнути до кар'єри.

8. Жінка, яка чітко знає, чого хоче. Вона відрізняється здатністю справлятися з будь-якими проблемами і труднощами, але при цьому залишається жіночною. Якщо це не просто поза, то це сила!

9. Так тримає келих жінка, упевнена в собі, в своєму успіху, задоволена людьми і всім світом, що оточує її в цілому. Їй добре й вона не шукає штучної пози.

10. Жінка, яка так тримає келих, не хоче відвертості і спонтанності. А значить, така поза не природна, змушена.

А ось що означають різні комбінації позицій:

1 і 6. Така жінка позбавлена ​​природності. Вона намагається здаватися більш цікавою, ніж є насправді.

1 і 8. Наявності два протилежних образу поведінки. За відсутності достатньої впевненості в собі, жінка-якими способами намагається довести її наявність.

1 і 10. Така жінка робить все можливе, щоб приховати дійсні риси характеру.

3 і 6. Це жінка, яка бажає, щоб її вважали досвідченою і цинічною. Завдяки наполегливості їй це вдається.

3 і 7. Жінка з амбіціями. Це не найкраща дружина для врівноваженого чоловіка, але чудова подруга для енергійного і самолюбивого чоловіка.

3 і 9. У цієї жінки безліч переваг: гарна дружина, прекрасна подруга і порадниця. Вона дуже приємна у спілкуванні, хоча і має схильність до тиранії.

4 і 6. Жінка обачлива, обачна, спостерігає за подіями з напруженим інтересом. Але вона мила й добра в глибині душі. Отримавши своє, повністю заспокоюється.

4 і 9. Жінка проста і симпатична, золоте серце. Прекрасна дружина і мати, обдарована від природи чарівністю й привабливістю. На жаль, чоловіки часто цього не помічають.

7 і 2. В цілому таку жінку можна вважати природною, але для неї характерна часта зміна настроїв.