Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Невербальні компоненти в спілкуванні.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

1.1. Хода

Хода людини - це особлива, притаманна йому манера пересування, яка менше піддається свідомій регуляції, в порівнянні з позами, жестами та мімікою. А тому, аналізуючи ходи людей, ти зможеш дізнатися багато цікавого про особистісні якості оточуючих, про їх настрої і душевному стані.

Хода багатофункціональна:

- По-перше, вона регламентує і розмежовує простір спілкування,

- По-друге, повідомляє про фізичному та емоційному стані людини в даний момент,

- По-третє, розповідає про риси його характеру.

За індивідуальним стилем ходьби людини, ти можеш судити про його натурі. А будь-які, навіть незначні зміни цього стилю, сигналізують про зміни внутрішніх (емоції, стан здоров'я або загальний фізичний стан). І знаючи елементарні секрети невербальної мови, ти зможеш зрозуміти, що відбувається з даною особистістю в цей момент.

У ходи людини є певні характеристики, такі як: швидкість, ритм, довжина кроку, сила тиску на поверхню і ін

Психологи класифікують ходу по таким особливостям:

- Віковим (хода дитини, молодої чи літня людини),

- Статевим (хода чоловіка і жінки),

- Професійним (хода танцівниці, хода спортсмена)

- За статусом і положенням в суспільстві (хода начальника) та ін

Глибокий аналіз розділяє людей за вже більш конкретним ознаками ходи.

1. Люди, котрі не люблять зайвої уваги до своєї персони, найчастіше, занурені в себе. Вони зазвичай при ходьбі спираються на пальці ніг, тихо і невпевнено крокуючи, йдуть зосереджено.

2 . Товариські, веселі, активні, уважні до дрібниць люди. У них хода енергійна, з постановкою ніг п'ятами всередину.

3. Нетактовність і безцеремонні не стримався люди. Зазвичай нарочито голосно стукають взуттям, тупотять, видають багато шуму.

4. Люди врівноважені, надійні, послідовні, зі стабільним способом життя. Для них характерна впевнена хода з розміреним, спокійним кроком.

5. Цілеспрямовані, рухливі, лабільні люди. Схильні при ходьбі часто активно жестикулювати руками, навіть іноді розмахувати ними. Якщо ж ноги при цьому ставляться легко і трохи пружинять, то це говорить про дуже приємне, розташовуючому характері і жвавості натури.

6 . Апатичні, депресивні, безвольні люди. Відрізняються важкою ходою, перебиранням і човгання ногами, руки, зазвичай, нерухомо висять при ходьбі. Потрібно відзначити, що така хода можлива і у людей з іншим характером, але це не звичайне для них стан, а лише ситуаційне, реакція на які або події: невдача, нездужання, втома. Так часто буває, що люди, чиї думки зайняті якій або серйозною проблемою, пересуваються повільно, з опущеною голови. Руки, при цьому, найчастіше, зчеплені за спиною.

7. Несерйозні, забудькуваті, схильні до безвідповідальних обіцянок люди, постійно пританцьовувати при ходьбі. Такі люди зазвичай ненадійні.

Але, знову таки, така хода можлива і просто в разі дуже гарного настрою і настрою. Коли просто душа кричить: «Сталося!»

8. Педантичні, малообщітельние, боязливі і замкнуті в собі люд і. Відрізняються схильністю до пересування маленькими кроками, немов осторожничают і бажають ухилитися від небезпеки.

9 . Нерішучі, коливні при прийнятті відповідальних рішень люди. Відрізняються нерівномірним темпом ходьби. Він постійно то знижується, то збільшується.

10. Неврівноважені, схвильовані і знервовані люди. Їх хода зазвичай метушлива, з нескладними рухами тулуба, і посмикуваннями рук.

Таку ходу можуть іноді мати люди з іншими рисами характеру в період надмірної нервозності.

11. Боязкі, затиснуті, замкнуті люди, які все ж, здатні захистити свій ранимий внутрішній світ і навіть атакувати. Їх хода зазвичай незграбна, як ніби «дерев'яна», створюється враження, що така хода - попередження про здатність відповісти кривдникові!

12. Енергійні, мужні, сильні та активні люди. Схильні ходити «стройовим кроком», широко і рівномірно ступаючи, звичайно, отпечативая крок і мало згинаючи коліна.

Ця, по суті, чоловіча хода, рідко притаманна жінкам.

П рекрасній половині більше імпонує «летить хода» - легкі, пружні, енергійні кроки, плавні рухи, спокійні і відкриті жести рук, м'яке погойдування корпусу тіла.

При такій ході оточуючим ставати помітно - людина щаслива, відчуває емоційний підйом, легкий, активний, життєрадісний, знаходиться в хорошому настрої, бажає спілкуватися і дарувати свою увагу. Чоловіки обертаються у слід і проводжають очима дівчину з такою ходою.

Як ти бачиш, цілком імовірно, що в залежності від ситуації хода, рухи руками, головою і корпусом можуть змінюватися. Тут важливо зрозуміти, дана хода - це лише емоційний стан, що свідчить про внутрішні переживання людини в даний момент або ж звичний спосіб пересування, що характеризує його особу.

Отже:

- У людини врівноваженого каблук і підошва стерті однаково. Цілком імовірно, що таке взуття у прекрасної господині, виконавчого службовця, чудового господаря, везучого підприємця.

- Якщо підошва сношена з зовнішнього краю, то, швидше за все, взуття носив людина рішуча і прямий, вміє орієнтуватися в будь-якої гострої ситуації, але схильний до необ'єктивним думок.

- Потертість на внутрішньому краї підошви властива фізично слабким людям, правда, саме тим із них, хто володіє глибоким розумом. Така людина весь час щось обмірковує, на навколишнє оточення мало звертає уваги.

- А от якщо вам вдалося розгледіти дірку на підошві під великим пальцем, знайте, що перед вами - рішуча людина. Господар такого взуття завжди ставить перед собою певну мету і, щоб досягти її, не зупиняється ні перед чим. У спілкуванні з іншими людьми може бути жорстким і навіть жорстоким.

- Часто буває і таке взуття: підошва зносилася посередині, а каблук - з внутрішнього краю. Що це означає? Таке взуття говорить про те, що у власника поступливий характер: на інших він не тисне, зла нікому не заподіє.

- А от якщо підошва стерта на шкарпетці, а каблук - з зовнішнього краю, володар такого взуття надмірно зосереджений на досягненні мети, мрійник. Що ж стосується відповідальності, то він її уникає, як тільки може.