Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство конспект (1).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
603.65 Кб
Скачать
  • Реєстрація шлюбу.

    Відповідно до ст. 32 СК реєстрація шлюбу здійснюється після спливу одного місяця від дня подання заяви про реєстрацію шлюбу. До спливу цього строку реєстрація шлюбу може бути здійснена за наявності поважних причин та з дозволу керівника державного органу РАЦСу. При цьому в ст. 32 СК відсутній перелік таких поважних причин. Можна припустити, що такими причинами можуть бути: переїзд на постійне проживання до іншої місцевості, довгострокове відрядження, перебування на стаціонарному лікуванні у зв'язку з тяжкою хворобою чи проведеною операцією тощо.

    За наявності наступних випадків шлюб може бути зареєстрований у день подання відповідної заяви:

    • вагітність нареченої;

    • народження нею дитини;

    • безпосередня загроза для життя нареченого чи нареченої (п. 2 ст. 32 СК).

    Відкладення реєстрації шлюбу можливе як за спільною заявою заручених осіб, так і за рішенням керівника державного органу РАЦСу. При цьому у разі відкладення реєстрації шлюбу за заявою заручених осіб термін відкладення обмежується тримісячним строком від дня подання такої заяви (ст. 28 СК). Відкладення реєстрації шлюбу у другому випадку здійснюється у разі наявності відомостей про перешкоди до реєстрації шлюбу, причому строк відкладення не може перевищувати 3 місяці. Порядок відкладення реєстрації шлюбу за рішенням керівника органу РАЦСу регламентується п. 4.8 Правил реєстрації актів громадянського стану в Україні. Відповідно до цих Правил реєстрація шлюбу відкладається у разі одержання органом РАЦСу письмової інформації про наявність передбачених законом перешкод до укладення шлюбу. При цьому перевірка наявності таких перешкод може бути покладена як на заявника, який повідомив про наявність таких перешкод орган РАЦСу, - він у місячний термін повинен подати відповідні докази, або на орган РАЦСу. Про відкладення реєстрації шлюбу орган РАЦСу зобов'язаний повідомити заручених осіб. У разі підтвердження наявності перешкод до укладення шлюбу орган РАЦСу відмовляє в реєстрації шлюбу і видає письмове роз'яснення зарученим. Якщо обставини не підтвердяться, реєстрація шлюбу здійснюється на загальних підставах.

    При здійсненні реєстрації шлюбу нареченим надається право на вибір прізвища:

    • обрати прізвище одного з наречених як спільне прізвище або залишити свої дошлюбні прізвища;

    • приєднати до прізвища нареченого (нареченої) прізвище нареченої (нареченого) та за взаємною згодою визначити порядок їх приєднання. При цьому складання більше двох прізвищ не допускається за винятком, коли таке складання дозволяється за звичаями національної меншини, до якої належить наречена (наречений);

    • змінити одну з частин подвійного прізвища, яке є у нареченого (нареченої), на прізвище другого з них.

    З моментом реєстрації шлюбу сімейне законодавство пов'язує момент виникнення прав та обов'язків подружжя. При цьому СК встановлює принцип неможливості надання одному з подружжя пільг чи переваг, обмеження прав та свобод, гарантованих Конституцією і законами України, внаслідок реєстрації шлюбу.

    Документом, що підтверджує реєстрацію шлюбу, є Свідоцтво про шлюб, зразок якого затверджується Кабінетом Міністрів України.

    Шлюбний договір

    Подружжя за власним бажанням мають право укласти між собою шлюбний договір, у якому передбачають взаємні майнові права та обов’язки. Цей договір укладається в письмовій формі і посвідчується нотаріально.

    Шлюбний договір укладається за місцем проживання однієї із сторін або за місцем реєстрації шлюбу. Його умови не повинні погіршувати становище одного з подружжя порівняно з чинним законодавством.

    Шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, він не може також зменшувати обсягу прав дитини, які встановлені Сімейним кодексом України. Кожна сторона у шлюбному договорі має право на судовий захист у разі недодержання або неналежного додержання умов договору.

    Особисті й майнові прав та обов’язки подружжя

    Подружжя, що знаходиться у зареєстрованому шлюбі, набуває особистих і майнових прав та обов’язків.

    Особисті права подружжя не мають майнового змісту. До них належать: право на вибір подружжям прізвища, на розподіл обов’язків, право спільно вирішувати питання життя сім’ї, на особисту свободу та вибір місця проживання, на фізичний і духовний розвиток, на вибір занять і професії, на материнство і на батьківство. Кожен з подружжя має право припинити подружні відносини. Примушування до припинення або збереження шлюбних відносин, у тому числі інтимних, є порушенням права на особисту свободу.

    Крім особистих прав та обов’язків подружжя має рівні права на майно. Найважливішими майновими правами подружжя закон визначає: право на користування житлом, рівність прав у розпорядженні майном, право на взаємне утримання, право на спадкування.

    Згідно з Сімейним кодексом України розрізняють майно, що належить кожному з подружжя на праві особистої власності, і майно, що належить їм на праві спільної власності.

    Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка

    Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто.

    4) речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя.

    5) премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги. Суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями (ведення домашнього господарства, виховання дітей тощо) сприяв її одержанню.

    6) кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди.

    7) страхові суми, одержані нею, ним за обов'язковим або добровільним особистим страхуванням.

    Суд може визнати особистою приватною власністю дружини, чоловіка майно, набуте нею, ним за час їхнього окремого проживання у зв'язку з фактичним припиненням шлюбних відносин.

    Якщо у придбання майна вкладені крім спільних коштів і кошти, що належали одному з подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю.

    Майно, що належить подружжю на праві спільної сумісної власності:

    Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Майном, що є спільною власністю, подружжя розпоряджається за взаємною згодою на рівних правах.

    З приводу такого майна подружжя має право укладати всі дозволені законом угоди між собою.

    У разі припинення шлюбу, майно, що є спільною власністю подружжя, поділяється за взаємною згодою або в судовому порядку, при цьому кожен має право на рівну його частину. Якщо жінка і чоловік проживають спільно, але не перебувають у законному шлюбі, то майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не передбачено письмовим договором між ними.

    Згідно сімейного законодавства подружжя повинно матеріально підтримувати один одного. У випадку відмови від такої підтримки, той з подружжя, який є непрацездатним і потребує матеріальної допомоги, має право звернутися до суду з позовом про призначення на його користь аліментів.

    Взаємні права та обов’язки батьків і дітей

    Взаємні права та обов’язки батьків і дітей засновуються на походженні дітей, що засвідчується в установленому законом порядку. Походження дитини від батьків, що перебувають у шлюбі, засвідчується записом про шлюб батьків, а дитини від батьків, що не перебувають у шлюбі, встановлюється шляхом подання спільної заяви до ОРАЦС. У випадку народження дитини від батьків, що не перебувають у шлюбі і при відсутності спільної заяви батьків, батьківство встановлюється в судовому порядку. Діти, народжені в юридичному і фактичному (тобто незареєстрованому) шлюбі, мають рівні права.

    Мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини.

    Взаємні права та обов’язки батьків і дітей поділяються на особисті і майнові.

    До особистих прав і обов’язків батьків щодо дітей належать:

    • обов'язок батьків забрати дитину з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров'я

    • обов'язок батьків зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану не пізніше одного місяця від дня її народження

    • право надавати прізвище, ім’я та по батькові,

    • право визначати місце їх проживання,

    • право й обов’язок утримувати й виховувати дітей,

    • право представляти і захищати інтереси дітей,

    • обов’язок нести відповідальність за їхні вчинки.

    Визначення прізвища дитини

    Прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. Якщо мати, батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою. Батьки, які мають різні прізвища, можуть присвоїти дитині подвійне прізвище, утворене шляхом з'єднання їхніх прізвищ.

    Визначення імені дитини

    Ім'я дитини визначається за згодою батьків. Ім'я дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, у разі відсутності добровільного визнання батьківства визначається матір'ю дитини. Дитині може бути дано не більше двох імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько.

    Спір між батьками щодо імені та прізвища дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

    Визначення по батькові дитини

    По батькові дитини визначається за іменем батька. По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком.

    Батьки мають право вимагати повернення своїх дітей від будь-якої особи, яка утримує їх без законних підстав. Дитина має право звертатися до суду за захистом своїх прав та інтересів, якщо вона досягла 14 років.

    При розгляді спорів про дітей суд виходить з інтересів дітей і умов їхнього нормального розвитку та виховання.

    Батьки можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від своїх батьківських обов’язків.

    Позбавлення батьківських прав згідно законодавства відбувається на таких підставах:

    • ухилення від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;

    • жорстоке поводження з дитиною;

    • хронічне вживання алкоголю або наркотичних речовин;

    • примушування дітей до жебракування та бродяжництва;

    • засудження за вчинення умисного злочину щодо дитини.

    До майнових прав і обов’язків батьків і дітей належать:

    1. право та обов’язок батьків здійснювати управління майном дітей;

    2. обов’язок батьків і дітей поважати і берегти спільну й роздільну власність;

    3. батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх і непрацездатних дітей;

    4. повнолітні діти повинні утримувати своїх непрацездатних батьків.

    Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними.

    За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі.

    За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

    У разі виїзду одного з батьків за кордон на постійне проживання у державу, з якою Україна не має договору про надання правової допомоги, аліменти стягуються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Якщо місце проживання батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога, яка не може бути меншою ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України. Суми наданої дитині тимчасової державної допомоги підлягають стягненню з платника аліментів до Державного бюджету України у судовому порядку.

    При визначенні розміру аліментів суд враховує:

    1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини;

    2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;

    3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

    4) інші обставини, що мають істотне значення.

    Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.,

    Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби.

    Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину тільки за рішенням суду. Якщо дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, заінтересована особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.

    Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за три роки.

    Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

    Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

    Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Однак діти можуть бути звільнені від обов’язку сплати аліментів, якщо буде доведено, що батьки ухилялися від виконання своїх обов’язків, були позбавлені батьківських прав.

    Сімейне законодавство також врегульовує відносини з приводу опіки, піклування, усиновлення (удочеріння), патронату.

    Опіка – це правова форма захисту особистих і майнових інтересів неповнолітніх, які не досягли 15 років, та громадян, визнаних судом недієздатними внаслідок душевної хвороби чи недоумства.

    Піклування – це правова форма захисту особистих і майнових інтересів неповнолітніх, віком від 15 до 18 років, а також громадян, визнаних судом обмежено дієздатними або таких, які за станом здоров’я не можуть захищати свої права.

    Усиновлення (удочеріння) – це юридичний акт, внаслідок якого між сторонніми особами (усиновителем та усиновленим) встановлюються такі самі особисті та майнові права й обов’язки, як між рідними батьками та дітьми.

    Патронат – це передача на виховання сім’ї громадян на добровільних засадах дітей – сиріт і дітей, які втратили зв’язок з батьками, шляхом укладання договорів осіб, які беруть дітей на патронат, та з державними органами (відділом народної освіти, охорони здоров’я, виконкому).

    Основи трудового права України

    Кодекс законів про працю України (КЗпП) від 10.12.1971

    Колективний договір ‑ угода між власником підприємства і трудовим колективом найманих працівників

    Сторони

    Зобов'язання сторін

    Порядок укладання

    Власник (уповноважений ним орган)

    Профспілкові організації, а у разі їх відсутності — представники працівників або уповноважених органів

    Щодо врегулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема:

    - зміни в організації виробництва і праці

    - забезпечення продуктивної зайнятості

    - нормування і оплати праці

    - встановлення гарантій, компенсацій, пільг

    - участі трудового колективу у формуванні, - розподілі і використанні прибутку підприємства

    - режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку умов і охорони праці тощо

    Укладенню колективного договору пере­дують колективні переговори

    Колективний договір реєструється місцевими органами державної виконавчої влади

    Набирає чинності з дня його підписання представниками сторін або з дня, зазначеного у ньому

    Положення договору обов'язкові як для власника, так і для працівників.

    Трудовий договір це угода між працівником і власником підприємства або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором або угодою сторін.

    Зобов'язання сторін

    Строк та форма трудового договору

    Порядок укладання

    Роботодавець (власник підприємства, установи, організації або уповноважений їм орган чи представник (В, УО, П), зобов'язаний: виплачувати заробітну плату забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи і передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (наприклад, зобов'язаний проінформувати працівника під розписку про умови праці і про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих факторів)

    Працівник (будь-яка фізична особа, що має трудову дієздатність, яка наступає з 16 років, за згодою одного з батьків або особи, що його заміняє,— з 15 років, а для учнів, у вільний від навчання час — з 14 років) зобов'язаний: виконувати роботу, визначену трудовим договором підкорятися внутрішньому розпорядку.

    Безстроковий (укладається на невизначений строк)

    Строковий (укладається на визначений строк, встановлений за пого­дженням сторін і на час вико­нання певної роботи; сезонна робота виконується не цілий рік і не перевищує 6 міся­ців)

    Форма: письмова, усна

    Особлива форма трудового договору — контракт (умови договору встановлюються за погодженням сторін).

    Взаємна воля сторін (не допускається будь-яке пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих і непрямих переваг при прийомі на роботу)

    Особи, які поступають на роботу, зобов'язані пред'явити:

    -. паспорт або інший документ, що посвідчує особу трудову книжку

    - довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру

    - якщо для роботи необхідні спеціальні знання,— диплом або інший документ про освіту чи професійну підготовку

    - інші документи, що вста­новлені законодавством

    За погодженням сторін може встановлюватися випробування (строк його не повинен перевищувати трьох, а в окремих випад­ках — 6 місяців; для робітників — не більше 1 місяця)

    Зміст трудового договору - це сукупність умов, які визначають взаємні права і обов'язки сторін.

    Умови трудового договору можуть бути :

     обов'язковими, (їх ще називають необхідними)

     факультативними (додатковими).

    Обов'язковими (необхідними) умовами вважаються такі. без яких трудовий договір не може бути визнано укладеним. До них слід віднести взаємне волевиявлення сторін про прийняття — влаштування працівника на роботу, визначення трудової функції працівника, встановлення моменту початку виконання роботи. Також до обов'язкових умов відноситься : строк його дії; права та обов’язки сторін; відповідальність сторін.

    Випробувальний строк при прийнятті на роботу.

    При укладенні трудового договору сторонами може встановлюватись випробувальний строк. За час випробування власник перевіряє відповідність працівника роботі на яку він приймається. Умови про випробування можуть встановлюватись тільки угодою сторін. Одностороннє встановлення власником умов про випробування не допускається. Якщо працівник не згоден на включення цієї умови, то трудовий договір не укладається, або укладається без випробування.

    Під час випробування на працівника поширюється законодавство про працю. Тобто вони користуються тими ж правами та несуть такі ж обов’язки, як і інші працівники.

    Випробувальний строк не поширюється на :

     осіб, які не досягли 18 років ;

     молодих працівників після закінчення професійних навчально – виховних закладів;

     молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів;

     осіб ,звільнених в запас з військової чи альтернативної служби;

     інвалідів, направлених на роботу в відповідності до рекомендацій медико-соціальної експертизи

     при прийнятті на роботу тимчасових та сезонних працівників;

     в випадку прийняття на роботу за конкурсом.

    Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця. Щодо інших працівників строк випробування не може перевищувати трьох місяців. За погодженням з відповідним комітетом профспілки строк вип­робування може встановлюватись до шести місяців. До шести місяців може встановлюватись випробування при прийнятті на державну службу.

    Переведення на іншу роботу

    Переведення – зміна істотних умов трудового договору.

    Постійні переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, а також переведення на роботу на інше підприємство або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, допускається тільки за згодою працівника. Тому відмова працівника від постійного виконання роботи, не обумовленої трудовим договором, не може вважатися порушенням трудової дисципліни і бути підставою для застосування до нього заходів дисциплінарного стягнення.

    Тимчасове переведення на іншу роботу можливе у випадках:

    - виробничої необхідності (роботи з відвернення або ліквідації стихійного лиха, виробничої аварії, запобіганню нещасним випадкам, загибелі або псуванню державного чи громадського майна; для заміни відсутнього працівника; строк переведення — до 1 місяця без урахування фаху та кваліфікації працівника

    - простою (тимчасове припинення роботи з причин виробничого характеру; працівники переводяться з урахуванням їхніх фаху і кваліфікації на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, у тій самій місцевості на строк до 1 місяця)

    Відповідно до ч. 2 ст. 32 КЗпП не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором.

    Підстави припинення та розірвання трудового договору

    За волею сторін

    За ініціативою власника або уповн. органу

    За ініціативою працівника

    За ініціативою третіх осіб

    Угода сторін (будь-який договір може бути припинений в будь-який час за умови взаємного волевиявлення)

    Закінчення строку (якщо після закінчення строку договору трудові відносини продовжуються і жодна з сторін не вимагає його розірвання, вважається, що дія договору продовжується на невизначений строк)

    Переведення працівника за його згодою на інше підприємство або перехід на виборну посаду

    Відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом із підприємством, а також відмова від продовження роботи у зв'язку зі зміною істотних умов праці

    Ліквідація підприємства, установи, скорочення штатів співробітників

    Вчинення за місцем роботи розкрадання (в тому числі дрібного) державного або громадського майна

    Невідповідність працівника посаді, яку він обіймає, або роботі, яку виконує, внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я

    Прогул (у тому числі відсутність на роботі більше 3 годин протягом робочого дня без поважних причин)

    Поява на роботі у нетверезому стані, стані наркотичного і токсичного сп'яніння

    Невихід на роботу протягом більш 4 місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності

    Якщо договір укладено на невизначений строк, працівник має право розірвати його, попередивши про це В, УО, П письмово за 2 тижні (за наявності поважних причин працівник повинен подати В, УО, П докази, що підтверджують ці причини. При цьому безперервний стаж зберігається, якщо перерва в роботі не перевищує 1 місяця)

    Якщо В, УО, П не виконують законодавства про охорону праці, умов колективного договору (при цьому працівнику виплачується вихідна допомога у розмірі, який передбачено колективним договором, але не менше 3-місячної зарплати)

    Договір, який укладається на визначений строк, підлягає розірванню достроково за вимогою працівника у разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором

    Як такі виступають уповно­важені державні органи та посадові особи, що не є стороною трудового договору

    Наприклад, розірвання тр. договору на вимогу профспілкового органу

    Праця неповнолітніх

    Не допускається прийняття на роботу осіб, молодших 16 ро­ків. За згодою одного з батьків або особи, що його замінює, мо­жуть, як виняток, приймати­ся на роботу особи, які досягли 15 років, у вільний від на­вчання час — з 14 років

    Встановлюється скорочений робочий час:

    від 16 до 18 років — 36 годин,

    від 15 до 16 (та від 14 до 15 років) — 24 години на тиждень, при цьому праця оплачу­ється у такому самому розмірі, що й для праців­ників відповідних катего­рій при повній тривалос­ті робочого дня

    Неповнолітні дорівнюються у правах до повнолітніх, при цьому користуються пільгами у сфері охорони праці, відпус­ток та ін.

    Трудовий договір укладається лише в письмовій формі

    Забороняється залучати до важкої роботи, до роботи із шкідливими та небезпечними умовами праці, до підземних робіт, у вихідні дні та ін.

    При укладанні договору дані особи підлягають попередньому медичному огляду, і в подаль­шому до досягнення 21 року щороку підлягають обов'язко­вому медичному огляду

    Надання пільг особам, які по­єднують роботу з навчанням

    При розірванні договору звіль­нення допускається лише за згодою органів і служб у спра­вах неповнолітніх

    Щорічна відпустка складає 31 календарний день і надається влітку

    або (за бажанням неповнолітнього працівника) в іншу пору року

    Робочий час

    Робочий час – це час, протягом якого працівник відповідно до ПВТР повинен перебувати на місця виконання робіт і виконувати свою трудову функцію або іншу доручену йому роботу

    Нормальна тривалість не може перевищувати 40 годин на тиждень

    Скорочена тривалість встановлюється:

    • для неповнолітніх віком від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень, від 15 до 16 (від 14 до 15) — 24 години на тиждень

    • для працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці,— не більше 36 годин на тиждень

    Неповна тривалість встановлюється за згодою між працівником і В, УО, П. Останній зобов'язаний встановити неповний робочий день або неповний робочий тиждень на прохання працівника за наявності законних підстав.

    Ненормований робочий день для окремих категорій керівників і фахівців. Такі працівники повинні без додаткових розпоряджень керівника працювати у разі необхідності понад нормальну тривалість робочого часу.

    Надурочні роботи понад встановлену тривалість робочого дня, як правило, не допускаються. Можуть допускатися лише у виняткових випадках, указаних у ст. 62 КЗпП

    Час відпочинку

    Час відпочинку - це час протягом якого працівники звільняються від виконання трудових обов’язків і можуть його використовувати на свій розсуд:

    Перерва протягом робочого дня для відпочинку і харчування‑ від 30 хв. до 2 годин.

    Щоденний (міжзмінний)відпочинок.

    Щотижневий безперервний відпочинок ( вихідні) дні – не менше 42 годин

    Щорічні неробочі(святкові) дні:1 січня; 7 січня; 8 березня ; 1 і 2 травня; 9 травня; 28 червня; 24 серпня; релігійні свята. (1січня — Різдво Христове; один день (неділя) — Пасха (Великдень); один день (неділя) — Трійця).

    Трудові відпустки:

    • Щорічні відпустки (не менше 24 календарних днів зі збереженням на їх період місця роботи та середньомісячного заробітку.)

    • Додаткові відпустки (надаються окремим категоріям працівників: зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці; за особливий характер праці; в інших випадках)

    • Творча відпустка (надається для закінчен­ня дисертаційних робіт, написання підручників та в інших випадках, передбачених законодавством).

    Основи екологічного права України

    Конституція України (ст. 13, 16, 66)

    Лісовий кодекс України (21.01.1994)

    Про надра: Кодекс України (27.07.1994)

    Водний кодекс України (06.06.1995)

    Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» (25.06.1991, зі зм.)

    Закон України «Про форми власності на землю» (30.01.1992)

    Земельний кодекс України (25.10.2001, зі зм.)

    Закон України «Про природно-заповідний фонд» (16.06.1992, зі зм.)

    Закон України «Про плату за землю» (03.07.1992, зі зм.)

    Закон України «Про внесення змін у Закон України «Про охорону атмосферного

    повітря» (21.06.2001)

    Закон України «Про тваринний світ» (13.12.2001)

    Основи екологічного законодавства

    Цілі

    Природно-заповідний фонд

    Збереження безпечного для існування живого та неживого природного середовища

    Захист життя та здоров'я населення від негативного впливу забруднювачів довкілля

    Забезпечення гармонійної взаємодії суспільства і природи

    Раціональне використання, ефективна охорона та забезпечення відтворення природних ресурсів

    Створення правових, економічних та соціальних основ організації охорони довкілля в інтересах нинішнього та прийдешніх поколінь

    (охороняється як національне добро з особливим режимом охорони,

    відтворення та використання)

    Природні території та об'єкти (заповідники, біосферні заповідники, заказники, національні природні парки тощо)

    Штучно створені об'єкти (ботанічні, сади, дендропарки, парки — пам'ятники садово-паркового мистецтва)

    Контроль в області природокористування й охорони навколишнього середовища

    Юридична відповідальність за порушення екологічного законодавства

    Державний:

    органи місцевого самоврядування

    місцеві державні адміністрації

    Міністерство охорони навколишнього середовища

    Громадський:

    суспільні інспектори охорони навколишнього природного середовища

    суспільні інспектори спеціально уповноважених центральних органів виконавчої влади

    Дисциплінарна (за порушення екологічних вимог у результаті недотримання трудової чи виробничої дисципліни)

    Адміністративна (якщо порушення характеризується невеликим ступенем небезпеки і не спричиняє кримінальної відповідальності)

    Кримінальна (за вчинення екологічних правопорушень, що є злочинами)

    Природокористування ‑ використання природних ресурсів, яке регулюється нормами права.

    Право природокористування

    Загальне

    Спеціальне

    У залежності від об'єктів природи

    Суб'єкти — громадяни

    Без індивідуального закріплення певних природних ресурсів.

    Здійснюється безоплатно.

    Суб'єкти — громадяни, підприємства, установи, організації

    З наданням природних ресурсів в установленому законом порядку у користування (в тому числі оренду) на підставі спеціальних дозволів (державних актів на право постійного користування землею, договорів оренди землі, лісорубних квитків, лісових квитків, ліцензій та ін.).

    Здійснюється за плату.

    Право землекористування (для потреб сільськогосподарського виробництва, розміщення й розвитку населених пунктів, розвитку галузей народного господарства)

    Право водокористування (для питних та побутових потреб населення, промислового водопостачання, рибальства тощо)

    Лісокористування (для задоволення потреби в деревині, для захисту вод та земель, регулювання клімату та ін.)

    Право надрокористування (для добування корисних копалин, будівництва підземних споруд тощо).

    Екологічні права

    Екологічні обов’язки

    - на сприятливе навколишнє середовище

    - на участь у проведенні громадських екологічних експертиз, розробці та здійсненні заходів з охорони природного середовища

    - на участь в обговорюванні питань розміщення, будівництва та реконструкції об'єктів, які можуть негативно впливати на стан довкілля

    на володіння, користування, розпорядження природними ресурсами вільно, якщо це не завдає шкоди навколишньому середовищу і не порушує прав і законних інтересів інших осіб

    - внесення плати за використання природних ресурсів

    - сплата штрафів за екологічні правопорушення

    - здійснення діяльності з додержанням вимог екологічної безпеки

    - непорушення екологічних прав і інтересів громадян та інших суб'єктів

    Червона книга України

    (основний державний документ, у якому містяться узагальнені відомості про сучасний стан видів тварин і рослин України, що перебувають під загрозою знищення, та заходи щодо їх збереження та науково обґрунтованого відтворення)

    Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» (25.06.1991, зі зм.) Закон України «Про Червону книгу України» (07.022002)

    Категорії рослин і тварин, занесених до Червоної книги України:

    • Зниклі (відсутня будь-яка інформація про їх існування)

    • Зникаючі (знаходяться під загрозою зникнення)

    • Вразливі (можуть бути в майбутньому віднесенні до зникаючих)

    • Рідкісні (у даний час не належать до зникаючих і вразливих)

    • Невизначені (достовірна інформація про них відсутня)

    • Недостатньо відомі

    • Відновлені

    Житлове право

    (регулює відносини з приводу надання житла, його використання та збереження)

    Конституція України (ст. 47)

    Житловий кодекс України (30.06.1983)

    Закон України «Про приватизацію державного житлового фонду» (19.06.1992, зі зм. і доп.)

    «Положення про порядок передачі квартир (будинків) у власність громадян» (наказ

    Держкомітету України по житлово-комунальному господарству від 15.09.1992)

    Закон України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» (29.11.2001)

    Житловий фонд

    Склад житлового фонду

    Порядок надання житла

    Державний (житлові будинки та житлові приміщення

    в інших будівлях, що належать державі)

    Місцевих рад народних депутатів

    Відомчий (що знаходиться у веденні міністерств, відомств, державних комітетів)

    Громадський (житлові будинки і приміщення в інших будовах, що належать кооперативним організаціям, їх об'єднанням, профспілковим та іншим громадським організаціям)

    Житлово-будівельних кооперативів (житлові будинки, що належать ЖБК)

    Приватний (житлові будинки або їх частини, квартири, що належать громадянам за правом приватної власності)

    До житлового фонду не входять:

    інші житлові приміщення (готелі, інтернати, дачні будинки та ін.) нежилі приміщення в жилих будинках, призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру.

    Громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на отримання у користування та у власність житлових приміщень у будинках державного та громадського житлового фонду

    Облік громадян, які потребують по­ліпшення житлових умов, як правило, здійснюється за місцем проживання у виконкомі відповідної місцевої ради (можливий і за місцем роботи)

    Житлові приміщення надаються громадянам України, які постійно проживають у даному населеному пункті, як правило, у вигляді окремої квартири на сім'ю

    Громадяни самостійно здійснюють право на отримання житла з 18 років (до 18 років, якщо особа одружилась або поступила на роботу у передбачених законом випадках; особи у віці від 15 до 18 років здійснюють це право лише за згодою батьків або піклувальників)

    Житлові приміщення надаються у порядку черговості, в межах норми жилої площі (13,65 кв. м на 1 особу, можливі відхилення у бік перевищення, коли житлове приміщення складає одну кімнату або призначене для осіб різної статі)

    Договір найму жилого приміщення

    (визначає права та обов'язки наймодавця та наймача й укладається у письмовій формі)

    Укладається на підставі ордера між наймодавцем — житлово-експлуатаційною організацією (а у разі її відсутності — відповідним підприємством, установою, організацією) і наймачем, на ім'я якого видано ордер

    Предметом договору в будинках державного і громадського житлового фонду є окрема квартира або інше ізольоване жиле приміщення, що складається з однієї чи кількох кімнат, а також одноквартирний жилий будинок

    Не можуть бути самостійним предметом договору: житлове приміщення (навіть ізольоване), розміри яко­го менше встановленої норми; частина кімнати або кімната, зв'язана з іншою кімнатою спільним входом, а також підсобні приміщення (кухня, коридор, комора тощо)

    Права і обов'язки наймача

    Наймач і члени його сім'ї користуються усіма правами і несуть усі обов'язки, що випливають з договору:

    • вправі за письмовою згодою всіх членів сім'ї, що проживають разом із ним, вселити свою дружину, дітей, батьків та інших осіб

    • має право за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім'ї, що проживають разом із ним провести обмін житлового приміщення, здати його у піднайм

    • наймач зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги

    Відповідальність за порушення житлового законодавства

    Види

    Кримінальна (за порушення права на недоторканність житла — незаконне виселення, незаконний обшук тощо)

    Адміністративна (за порушення посадовими особами порядку постановки на облік громадян, що потребують поліпшення житлових умов; порушення правил користування житловими приміщеннями; самоправне захоплення житлового приміщення та ін.)

    Цивільно-правова (при невиконанні сторонами зобов'язань за договором найму житлового приміщення)

    Наймач, що допустив самовільне переобладнання або перепланування житлового чи підсобного приміщення, зобов'язаний за свій рахунок привести його у колишній стан

    Позбавлення права користування житловими приміщеннями за систематичне руйнування їх, псування або за використання не за призначенням

    Приватизація житлового фонду

    (відчуження квартир (будинків) та господарчих споруд і приміщень (сараїв, підвалів та ін.), що до них належать, державного житлового фонду на користь громадян)

    Цілі

    Об'єкти

    Способи

    Створення умов для

    здійснення права громадян на вільний вибір місця проживання, способу задоволення потреби у житлі

    Залучення громадян до участі в утриманні та збереженні існуючого житлового фонду

    Створити ринкову систему житлового забезпечення громадян України

    Квартири багатоквартирних будинків і одноквартирні будинки, які використовуються громадянами на умовах найму

    Незаселені квартири, частини будинків, одноквартирні будинки після закінчення їх будівництва, реконструкції або ремонту

    Не підлягають приватизації:

    • квартири-музеї

    • квартири, розташовані в будинках закритих військових поселень

    • кімнати в гуртожитках

    • квартири, які віднесено у встановленому порядку до непридатних для проживання або службових квартир (кімнат)

    Безоплатна передача

    громадянам квартир (будинків) із розрахун­ку санітарної норми 21 кв. м загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 кв. м на сім'ю

    Винятки:

    безоплатно передають­ся у власність грома­дян однокімнатні квартири; квартири (будинки), де прожива­ють громадяни, що потерпіли внаслідок Чорнобильської ката­строфи; громадяни, удостоєні звання Героя Радянського Союзу, Героя Соціалістичної Праці, нагороджені орденом Слави трьох ступенів, ветерани Великої Вітчизняної війни, воїни-інтернаціоналісти, інваліди І та II груп, інваліди з дитинства, ветерани Збройних Сил, репресо­вані особи та ін.

    Продаж надлишків площі квартир (будин­ків) громадянам Укра­їни, що мешкають в них або стоять на обліку, як такі, що потребують поліпшен­ня житлових умов

    34