Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема №2-Бухгалт. баланс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

V розділ пасиву «Доходи майбутніх періодів» включає доходи, отримані протягом звітного або попереднього періодів, але відносяться до наступних звітних періодів.

Т.ч. бухгалтерський баланс, як один з основних елементів методу бухгалтерського обліку й найважливіша форма фінансової звітності, відображає вартість майна підприємства в цілому по активу й обсяги вкладеного в це майно власного й залученого капіталу по пасиву.

NB! У балансі, у його заголовку, передбачене заповнення наступних кодів:

– ЕДРПОУ – Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України (даний код привласнюється підприємству в момент його державної реєстрації);

– КОАТУУ – Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України (класифікація за цим кодом буде однаковою для підприємств, що перебувають у межах однієї адміністративно-територіальної одиниці);

– КФС – Класифікація форм власності (згідно з Державним класифікатором ДК 001:2004, який вже не діє, а діючим сьогодні, з 01.06.04р. є Державний класифікатор ДК 002:2004 – Класифікація організаційно-правових форм господарювання (КОПФГ));

– СПОДУ – Система позначень органів державного управління (вказівка цього коду є обов'язковим тільки для тих підприємств, які перебувають у державній / комунальній власності);

– ЗКГНГ – Загальний класифікатор галузей народного господарства (класифікатор втратив чинність, у даний момент не застосовується, тому код не вказується);

– КВЕД – Національний класифікатор ДК 009:2005 «Класифікація видів економічної діяльності».

Питання 2. Зміни в балансі, обумовлені господарськими операціями

У процесі діяльності підприємства засоби й джерела їх формування постійно збільшуються або зменшуються, внаслідок чого міняються й окремі статті балансу. Для з'ясування характеру цих змін складемо баланс (табл.1) з невеликою кількістю статей і розглянемо кілька господарських операцій.

Таблиця 1 – Початковий баланс

Актив

Сума, тис. грн.

Пасив

Сума,

тис. грн.

Основні засоби

690,0

Статутний капітал

810,0

Матеріали (+ 50,0)

150,0

Прибуток

50,0

Незавершене виробництво

24,0

Цільове фінансування

20,0

Каса

1,0

Кредити банків

30,0

Рахунки в банках

85,0

Кредиторська заборгованість постачальникам (+ 50,0)

40,0

Разом

950,0

Разом

950,0

Протягом місяця на підприємстві були здійснені наступні господарські операції: оприбутковані на склад підприємства матеріали, придбані у постачальників, на суму 50 тис. грн.

Дана операція обумовила:

– збільшення запасів матеріалів на складі підприємства на 50,0 тис. грн. Відповідно, залишок по статті «Матеріали» буде становити тепер 200,0 тис. грн. (150,0 + 50,0);

– одночасне збільшення заборгованості постачальникам за отримані матеріали на цю же суму. Залишок по статті «Постачальники» зросте до 90,0 тис. грн. (40,0 + 50,0).

На даному прикладі видно, що кожна господарська операція вносить зміни не менше ніж у дві статті балансу. Останнє обумовлене особливостями кругообігу коштів, у процесі якого відбуваються зміни або в складі засобів господарювання, або в складі їх джерел, або одночасно й у складі засобів і в складі джерел їх формування.

Взагалі, прийнято виділяти чотири типи господарських операцій, виходячи зі ступеня їх впливу на зміну активу й пасиву балансу (рис.2).

Рис.2 – Типи господарських операцій, що обумовлюють

зміни в балансі

Залежно від характеру цього впливу господарські операції поділяються на 4 типи.

Для їх розгляду використаємо такі умовні позначення:

А — актив балансу,

П — пасив балансу,

Z — загальна сума змін.

І тип.

Приклад: на поточний рахунок надійшли гроші від дебітора в сумі 10 000 грн.

Результат: сума коштів на поточному рахунку збільшилася на 10 000 грн; дебіторська заборгованість зменшилась на 10 000 грн.

А+ Z – Z = П.

Зміни відбуваються лише в структурі активу балансу (одна стаття збільшується, друга — зменшується), загальна сума активу залишається без змін.

ІІ тип.

Приклад: через відсутність вільних коштів зобов’язання перед постачальником за отримані товари (кредиторська заборгова-ність) в сумі 50 000 грн була оплачена за рахунок кредиту банку.

Результат: поточні зобов’язання перед банком збільшилися на 50 000 грн; кредиторська заборгованість перед постачальником зменшилась на 50 000 грн.

А = П + Z – Z.

Зміни відбуваються лише в структурі пасиву балансу (одна стаття збільшується, друга — зменшується), загальна сума паси-ву залишається без змін.

ІІІ тип.

Приклад: підприємство придбало основні засоби — автомо-біль на суму 20 000 грн, але гроші за нього ще не сплатило.

Результат: основні засоби збільшилися на 20 000 грн; заборго-ваність перед продавцем автомобіля збільшилася на 20 000 грн. На цю ж суму збільшилась і валюта балансу.

А + Z = П + Z.

Відбулося збільшення статей активу і пасиву балансу.

ІV тип.

Приклад: з поточного рахунка у банку погашена заборгова-ність перед бюджетом з податку на прибуток в сумі 1000 грн.

Результат: грошові кошти на поточному рахунку зменшилися на 1000 грн, заборгованість перед бюджетом зменшилася на 1000 грн. На цю ж суму зменшилась і валюта балансу.

А – Z = П – Z.

Відбулося зменшення статей активу і пасиву балансу.

Висновок:

• кожна операція змінює не менше ніж дві статті балансу;

• при будь-якому типі операцій рівність загального підсум¬ку активу та пасиву не порушується.