Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
opor_konsp_z_istor_Ukr.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
926.21 Кб
Скачать

3. "Часті зради гетьманів, доноси старшини, шаткість умів, непостійність народу", примусили царя проти волі піти на відповідні зміни законодавчого акту 1654 року на користь монархії"

4. Звертається до часів Б.Хмельницького, описує межі України, соціально-економічний стан населення за добу Б. Хмельницького, І. Скоропадського, Д. Апостола, К. Розумовського. Простежує процес поступового підпорядкування національних, суспільних інститутів загальноімперським органам правління

В. Кремень, в. Ткаченко, д. Табачник (у праці «Україна, шлях до себе»)

По-перше, період Хмельниччини засвідчує, що українці ХVII ст. були…

По-друге, одним із головних наслідків національно-визвольної війни було те, що Україна…

По-третє, …весь період після 1654 р. слід би охарактеризувати як домінуючий вплив…

По-четверте, …Україна відіграла роль "донора" …

По-п’яте, … і після Люблінської унії і після "Руїни" соціально-політична еліта України …

Українське відродження

Українське відродження ­–

Комплекс подій і явищ кінця ХVIII – початку ХХ ст., пов’яза­них із поширенням масового націо­­нального самоусвідомлення, пожвавленням і піднесенням національ­ного руху, розвитком усіх галузей культур­ного життя українців.

1. Зенон Когут:

"Вболіваючи за майбутнє, українці огля­далися назад на ідеалізоване, зде­біль­шого міфологічне минуле, коли шля­хетна стар­шина була незапереч­ною вла­дою у неза­лежній державі".

2. Сергій Єфремов:

"Цим підгрунтям була ідея українсь­кого відродження і непереможно тягла людей з демократичних і демо­кра­тизо­­ваних класів назад до народу, конкретного українського народу".

3. Лисяк-Рудницький:

"Якщо знищення козацької держав­ності й русифікація козацької аристократії вивели були Україну з числа націй і знизили її до рівня аморфної етнографічної маси, то тепер з цієї маси починає підніматися нова українська нація.

4. М. Грушевський

"…і поодинокі люди, і цілі групи, гурти, верстви, відбившися від національного життя, чи відірвані від нього, чули потребу вернутися до своєї народності, вчитися наново мови, студіювали своє письменство, народне життя й відновляли розірвану зв’язь з своїм народом…"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]